Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Abessijn

Abessijnse kat

Abessijnse katten zijn elegante, middelgrote katten met een sterk, tenger lichaam en lange, slanke poten. Ze hebben een ronde, iets uitgerekte kop met een opvallend plukje bovenaan de oren en grote amandelvormige ogen. De korte, dichte vacht van een abessijn heeft een typische gestippelde look, omdat elke haar verschillend gekleurde stroken heeft. De bekendste kleur is rossig, maar er zijn nog verschillende andere kleuren.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Een echte gezinskat
Abyssin est allongé sur le canapé

Persoonlijkheid

De Abessijnse kat is rustig, intelligent, nieuwsgierig en geniet van menselijk gezelschap. De kat houdt ook van ruimte en activiteit, is een goede klimmer en waardeert een tuin vol bomen en hoge plaatsen. Abessijnse katten zijn speels maar hebben wel gezond verstand: ze zijn niet te roekeloos!
Abessijn kijkt naar het raam

Oorsprong

Land van oorsprong: Abessinië (Ethiopië)

Andere namen: Abys, Bunny cat (konijnkat)

De Abessijnse kat lijkt op de Afrikaanse wilde kat, de voorouder van de huiskat. De geschiedenis van de abessijn is wat onduidelijk, maar waarschijnlijk werd deze kat rond 1860 via legerpersoneel uit Abessinië (Ethiopië) meegebracht. De vroege Abessijnse katten werden gekruist met Britse kortharen, en later met oosterse rassen. Al sinds lang worden er langharige Abessijnse kittens in nesten aangetroffen en sinds de jaren zeventig worden ze ontwikkeld als een apart ras: de Somalische kat.

Gezondheid

Abessijnse katten kunnen lijden aan een erfelijke ziekte die pyruvaatkinasedeficiëntie wordt genoemd en die bloedarmoede kan veroorzaken. Hiervoor bestaat een betrouwbare test, en je moet een fokker altijd vragen of zijn katten getest en gezond zijn. In sommige landen werd progressieve retinale atrofie ontdekt, een oogprobleem dat geleidelijk blindheid veroorzaakt. Ook daarover vraag je dus best info aan de fokker.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren zoals de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De vacht van de Abessijnse kat is gemakkelijk te onderhouden. Hij houdt ervan om geborsteld of gekamd te worden. Voor een 'professionele' glans kan je hem 'opblinken' door zachtjes te wrijven met een vochtige doek. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.