Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regionaal manager Purina Instituut en dierenarts @Purina

Daniel
Ingrediënten

Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Kan ik mijn huisdieren vegetarische of veganistische voeding geven? Krijgen ze dan alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben?

 

Katten zijn obligate carnivoren. Dat betekent dat ze een aantal essentiële voedingsstoffen nodig hebben die alleen in dierlijke voedingsbronnen voorkomen. Honden, daarentegen, zijn alleseters en kunnen zich aanpassen aan een evenwichtig vegetarisch of zelfs veganistisch dieet. Een groot aantal belangrijke voedingsstoffen zijn in vegetarische of veganistische voeding echter in onvoldoende mate aanwezig. Daarom is het belangrijk dat je altijd een dierenarts of dierenvoedingsdeskundige raadpleegt als je overweegt om je hond dit soort voeding te geven.

Katten zijn obligate carnivoren. Ze hebben specifieke voedingsstoffen nodig die het meest voorkomen in dierlijk weefsel en in een puur vegetarisch dieet ontbreken:

  • Katten hebben veel eiwitten en aminozuren nodig. Hun lichaam breekt deze stoffen immers zeer snel af. Als ze deze voedingsstoffen onvoldoende binnenkrijgen, kunnen ze de afbraak niet afremmen en treedt er zeer snel een tekort op.
  • Taurine (een aminozuur dat uitsluitend voorkomt in dierlijke eiwitten) is vooral belangrijk in kattenvoeding. Een tekort aan taurine kan leiden tot blindheid en/of hartfalen. Katten kunnen maar in zeer beperkte mate taurine synthetiseren om aan hun behoeften te voldoen. Daarom moeten ze dit aminozuur, dat alleen in materiaal van dierlijke oorsprong voorkomt, ook via hun voeding binnenkrijgen. Hoewel synthetische supplementen beschikbaar zijn, varieert hun biologische beschikbaarheid en bovendien is er geen ruimte voor fouten.
  • Arachidonzuur (een essentieel vetzuur) is een ander voorbeeld van een voedingsstof die katten nodig hebben en die alleen in dierlijke voedingsbronnen zit, samen met voorgevormde vitamine A (retinol). Katten kunnen immers onvoldoende provitamine A uit planten gebruiken.
  • Katten moeten ook hun voorraad vitamine B12, die van nature voorkomt in vlees, op peil houden.

Honden zijn omnivoren. Dat betekent dat ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, uit vlees of plantaardige ingrediënten kunnen halen en zich kunnen aanpassen aan een evenwichtig vegetarisch hondendieet. Als je je hond een vegetarisch of veganistisch dieet geeft, is het belangrijk om een dierenarts of dierenvoedingsdeskundige te raadplegen, om er zeker van te zijn dat de voeding voldoende aminozuren, vitaminen en mineralen bevat.

kat buiten