Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Wat eten katten?
Chat brun clair et blanc buvant au robinet

Katten en water: het belang van hydratatie

leestijd: 2 min

Het lichaam van een kat bestaat, net als dat van de mens, voor nagenoeg 80 % uit water. Water is dus van essentieel belang voor talrijke functies.

Hoe komt het dat katten weinig drinken?

Water is van essentieel belang voor alle levende wezens. Katten vormen geen uitzondering op de regel.Toch zijn katten geen grote drinkers. Om te beginnen stammen ze af van dieren die in woestijngebieden leefden.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Een kat moet ongeveer 50 ml water per dag drinken.De exacte hoeveelheid verschilt van kat tot kat. Warm weer, verhoogde lichaamsbeweging, dracht en lactatie vergroten de benodigde vochtinname. Bovendien moet een kat die droge voeding (brokjes) eet meer drinken dan een kat die natte voeding (paté) eet.

Waarom moet een kat drinken?

Je kat moet drinken. Zie daarop toe. Drinken is goed voor zijn gezondheid en helpt vele ziekten, problemen van het urinewegstelsel en met name blaasontstekingen te voorkomen. Water speelt ook een rol in de spijsvertering van de kat, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, de regeling van de lichaamstemperatuur enz.

Zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot een grote hoeveelheid vers en schoon drinkwater, in een drinkbak of een drinkfontein, op elk uur van de dag en de nacht.

Waar de drinkbak of drinkfontein van de kat plaatsen?

Je hebt misschien al opgemerkt dat je kat graag drinkt op ongewone plaatsen, zoals aan een kraan of in de douchebak. Maar dat mag nooit een gemakkelijk toegankelijke bron van schoon vers drinkwater vervangen. De drinkbak of drinkfontein van de kat moet zich zo mogelijk op enige afstand van zijn eetbakje bevinden en ver van de kattenbak.

Wat als je kat te veel of te weinig drinkt?

Als je een verandering opmerkt in de gewoonten van je kat, neem dan contact op met je dierenarts. Meer of minder drinken kan wijzen op een verstoord evenwicht of een ziekte. Het is zaak snel te reageren. Als je bijvoorbeeld merkt dat je kat plots begint te drinken op ongewone plaatsen, kan dat betekenen dat hij een aandoening heeft die leidt tot overmatige dorst. Bespreek het met je dierenarts. Ook als je ziet dat je kat moeite heeft om te urineren of, omgekeerd, heel veel urineert, moet je te rade gaan bij je dierenarts.