Your Pet, Our Passion.

Dobermann

De dobermann is een redelijk groot, krachtig, maar elegant dier. Zijn vacht is zacht, kort en kan verschillende kleuren hebben zoals bruin, zwart, blauw of reebruin met roestkleurige vlekken. Hij heeft een trotse lichaamshouding en doet daarom denken aan een volbloed paard. Een volwassen mannetje is ongeveer 69 cm hoog en een volwassen vrouwtje 65 cm. Volgroeid wegen ze ongeveer 32-45 kg.

Levensduur
10-13 jaar
Gewicht
De volwassene weegt ongeveer 32-45 kg.
Grootte
Volwassen mannetjes zijn ongeveer 69 cm lang en volwassen vrouwtjes 65 cm.
Kleur
Bruin, zwart, blauw of fawn (ook bekend als Isabella) met roestige aftekeningen.
Grootte
Groot
Kennel Club groep
Werkende honden
Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
  • Uitgebreide training nodig
  • Gaat graag actief wandelen
  • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
  • Grote hond
  • Minimale kwijl
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Rustige hond
  • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Gezondheid van de Dobermann

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de Dobermann zijn hartaandoeningen, nekproblemen (Wobbler syndroom) en bloedstollingsstoornissen (von Willebrand ziekte). Zoals veel rassen kan de Doberman last hebben van verschillende erfelijke oogaandoeningen, evenals heupdysplasie (een aandoening die de beweeglijkheid kan beïnvloeden). Oogtesten en een röntgenologische beoordeling van de heupen zijn daarom essentieel voordat je met de Doberman gaat fokken.

Een over het algemeen gezond ras, maar raadpleeg je dierenarts als je problemen hebt.

De Dobermann kan lijden aan:

  • Heupdysplasie.
  • Gedilateerde cardiomyopathie: de hartspier verzwakt geleidelijk en kan niet meer goed kloppen.
  • Ziekte van Von Willebrand1: de hond produceert onvoldoende of defecte stollingsfactoren, wat kan leiden tot ongecontroleerde bloedingen.
  • Persistent hyperplastisch primair glasvocht is een probleem waarbij het oog zich voor de geboorte niet goed ontwikkelt.
  • Wobblersyndroom is een probleem met de wervelkolom dat een abnormale, waggelende gang veroorzaakt.
  • Maagdilatatie volvulus.
  • Hypothyreoïdie1: de schildklier is onderactief en produceert niet genoeg schildklierhormoon. Dit kan leiden tot weinig energie, gewichtstoename en huidproblemen.

Kennel Club gezondheidsprogramma's en prioritaire testen : 

  • Programme de dépistage de la dysplasie de la hanche.
  • Programme de dépistage de la dysplasie de la hanche.
  • Test ADN pour la maladie de Von Willebrand de type 1, qui permet de déterminer si un chien a le potentiel d'être affecté par cette maladie.

1 C. A. Calvert, "Thyroid-stimulating hormone stimulation tests in cardiomyopathic Doberman pinschers: A retrospective study", 1998, Journal of Veterinary Internal Medicine.

Persoonlijkheid & karakter van de Doberman

De Doberman heeft fysieke en mentale oefening nodig. Hij moet regelmatig getraind worden, want als hij zich verveelt, kan hij gedragsproblemen ontwikkelen. Als de Doberman vanaf jonge leeftijd gewend is aan andere honden, huisdieren en kinderen, kan hij een schattige gezelschapshond zijn. Hij is loyaal en aanhankelijk en zal zijn huis beschermen. Hij is meestal een eenpersoonshond. Hij houdt er niet van om geplaagd te worden: kinderen moeten daarom leren hoe ze zich met deze hond moeten gedragen. De eigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond.

Als je er niet genoeg tijd aan kunt besteden of niet aan honden gewend bent, is dit niet het ras voor jou. Dobermanns zijn vaak achterdochtig tegenover vreemden, zowel mensen als honden. Vanwege hun grootte, kracht en activiteitenniveau - evenals hun neiging tot waakzaamheid - zijn ze niet geschikt voor onervaren mensen of voor mensen die niet de nodige tijd kunnen besteden aan lichaamsbeweging en opvoeding van deze veeleisende honden.

Geschikt voor een gezin:4/5
Heeft beweging nodig:3/5
Makkelijk te trainen:5/5
Verdraagt eenzaamheid:2/5
Houdt van andere dieren:1/5
Energieniveau:3/5
Heeft verzorging nodig:4/5
Verharing:4/5

Land van herkomst: Duitsland

De Dobermann werd gefokt door Karl Friedrich Louis Dobermann voor een zeer specifieke taak.

Aan het einde van de 19e eeuw was Louis Dobermann, een Duitse belastinginner, het zat om beroofd te worden tijdens het innen van geld en besloot dat hij een effectieve persoonlijke waakhond nodig had. Omdat hij tevens directeur was van het plaatselijke dierenasiel, had hij ruimschoots de gelegenheid om complexe kruisingen uit te voeren om een ​​fysiek imposante hond te produceren die zowel woest zou zijn wanneer nodig als een effectief afschrikmiddel. Helaas was Herr Dobermann een veel betere belastinginner dan hij was in het registreren van zijn honden, dus de rassen die hij gebruikte om zijn perfecte metgezel te creëren, zijn grotendeels gebaseerd op gissingen.

Er wordt gezegd dat hij Rottweilers en Duitse Doggen gebruikte vanwege hun grootte en kracht, Greyhounds vanwege hun snelheid en Manchester Terriërs vanwege hun gladde vacht en sierlijke silhouet, evenals hun doorzettingsvermogen. Mogelijk waren er ook andere rassen bij betrokken: de schnauzer, de pinscher, de Duitse herder, de Duitse staande korthaar en de weimaraner. Maar ondanks zijn nu onduidelijke oorsprong, creëerde hij zeker een indrukwekkende en zeer gewaardeerde hond, met name als politiehond of waakhond. De grondlegger van het ras werkte 60 jaar aan de ideale hond voor persoonlijke bescherming.

De eerste Dobermann werd in 1893 geregistreerd in het Duitse stamboek. In 1899 werd het Dobermannras erkend door de Duitse Kennelclub en werd het snel wereldwijd populair vanwege zijn bijna onovertroffen vaardigheden als bewakingshond. Zijn bewakingskwaliteiten zijn in de loop der jaren afgenomen en hij wordt nu vaker beschouwd als een gezelschapshond, maar zijn instincten blijven vaak niet ver van de oppervlakte. De FCI (Fédération Cynologique Internationale) erkende het ras in 1955.

De Dobermann is een middelgrote hond, ontstaan ​​door het kruisen van verschillende rassen, waaronder de Rottweiler, Pinscher-achtige honden en de Duitse Dog. Van jongs af aan is de Dobermann een elegante hond met een uitgesproken snuit. Naarmate hij ouder wordt, ontwikkelt hij zich tot een uitstekende waakhond, herkenbaar aan zijn robuuste postuur en rechtopstaande oren, vaak het gevolg van het couperen van de oren, een praktijk die steeds minder voorkomt. De staart en oren van de Dobermann zijn kenmerkende kenmerken van het ras, hoewel de huidige trend afwijkt van deze lichaamsaanpassingen.

Tot de leeftijd van 12 maanden moeten er meerdere korte uitstapjes worden aangeboden. De Dobermann Pinscher heeft veel beweging, training en stimulatie nodig. Dit is een actief en atletisch ras dat geniet van lange wandelingen en vrije uitjes. Een volwassen Dobermann Pinscher moet meer dan twee uur beweging per dag krijgen en voortdurend getraind worden.

De Dobermann Pinscher is ook een speelse hond die verrijkingsspeelgoed en interactieve spelletjes zal waarderen om zijn geest en lichaam bezig te houden. Deze actieve hond houdt van zwemmen, achter een fietser aan rennen en loslopen. Als volwassen hond heeft hij minstens twee uur beweging per dag nodig.

Je moet extreem geduldig zijn, je toeleggen op een rustige, beloningsgerichte training en voldoende tijd hebben. Dit langzaam volwassen wordende ras ontwikkelt zich uiteindelijk tot een fantastische metgezel, maar de tijd en moeite die daarvoor nodig zijn, zijn aanzienlijk. Ze willen graag behagen en werken, moeten verwend worden en leren ontspannen.

Je moet fit en actief zijn en voldoende vrije tijd hebben. Deze hond is het meest geschikt voor gezinnen zonder kinderen of gezinnen met oudere tieners die kunnen helpen met het trainen en bewegen van een grote hond.

Honden van grote rassen, met een stevige eetlust, hebben andere voedingsbehoeften dan honden van kleine rassen, met name wat betreft mineralen en vitaminen. Dobermanns zijn gevoelig voor maagverwijding en -torsie. Om dit risico te beperken, kunt u ze kleine en regelmatige maaltijden geven. Lees hier ons artikel om te leren hoe u de ideale lichaamsconditie van uw hond kunt bepalen.

Hoewel veel honden bekend staan ​​om hun sociale omgang met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen nooit alleen worden gelaten en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties.

Hoewel de Dobermann Pinscher een uitstekende gezinshond kan zijn, toegewijd aan iedereen, zijn ze over het algemeen te groot voor kleine kinderen en kunnen ze problemen opleveren met kinderen of hun ouders die op bezoek komen; daarom zijn ze het beste geplaatst in situaties zonder kinderen of met oudere, redelijke kinderen. Hoewel veel honden traditioneel als goed met kinderen worden beschouwd, moeten alle honden en kinderen leren om met elkaar overweg te kunnen en veilig samen te zijn. Honden en jonge kinderen mogen echter nooit alleen worden gelaten en volwassenen moeten toezicht houden op alle interacties tussen hen.

De Dobermann Pinscher is een grote hond die veel beweging nodig heeft. Daarom heeft hij een ruim huis en een ruime tuin nodig – en idealiter toegang tot de natuur voor de lange wandelingen die hij nodig heeft. Als de hond vrij in de tuin moet rondlopen, is een veilige toegang tot de voordeur noodzakelijk voor bijvoorbeeld bevallingen.

Dobermanns zijn intelligent en werken graag samen met hun baasjes; ze zijn daarom zeer gemakkelijk te trainen. Deze honden vereisen een intensieve training om controleerbaar en veilig te blijven en hun natuurlijke waakinstincten te beheersen. Vroege socialisatie van honden is van cruciaal belang, omdat hun natuurlijke argwaan tegenover vreemden tot ernstige problemen kan leiden als ze niet voldoende gesocialiseerd en goed gemanaged worden.

De aankoop van een Dobermann pup bij een fokker kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van de fokker, de stamboom en de ouders. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van € 1.000 tot € 2.500 voor een pup met goede bloedlijnen. Het is belangrijk om een ​​verantwoorde fokker te kiezen die gezondheidstesten uitvoert en goede nazorg biedt.

De Dobermann is een beschermende en loyale hond, en vereist ook een goede socialisatie en training vanaf jonge leeftijd. De jaarlijkse onderhoudskosten voor een Dobermann, inclusief voer, dierenartskosten, verzekering en vachtverzorging, kunnen oplopen tot € 1.500 tot € 2.500.

Gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en hartaandoeningen kunnen een zorg zijn voor Dobermanns, dus een ziektekostenverzekering voor huisdieren kan een verstandige financiële beslissing zijn.

De Dobermann staat bekend als een zeer intelligent en energiek hondenras, en een goed getrainde Dobermann kan een uitstekende gezinshond zijn. Het is echter essentieel om rekening te houden met de tijd en het geld dat u kunt investeren in de training en het welzijn van uw hond.

Kortom, de Dobermann Pinscher is een aanhankelijke en toegewijde hond die een geweldige aanvulling kan zijn voor het juiste gezin. Er moet rekening worden gehouden met de initiële en lopende kosten om ervoor te zorgen dat u dit zeer bijzondere hondenras een liefdevol thuis en de juiste zorg kunt bieden. Lees ons artikel hier voor meer informatie over de kosten van een puppy.

Wist je dat?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stierf het ras bijna uit omdat Europeanen het zich niet konden veroorloven zulke grote honden te onderhouden, maar de Doberman vond werk in het leger en de politie, wat zijn toekomst verzekerde. Toen ze voor het eerst in de showringen verschenen, was de legende dat de juryleden te bang voor ze waren om hun mond te openen om naar hun tanden te kijken en zo werd één hond kampioen ondanks het ontbreken van meerdere tanden!