Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Gordon setter

Gordon setter

De gordon setter is een grote hond met een diepe borst en gespierde benen. Hij ziet er elegant en waardig uit, maar is ook krachtig en kan moeiteloos urenlang jagen. De vacht is zijdeachtig en steil, met een zwart en taankleurig kleur en langere haren op de benen, borst, buik, oren en staart. Volwassen reuen zijn 66 cm hoog en wegen 29,5 kg, volwassen teven 62 cm en 25,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Hond staande op het gras

Persoonlijkheid

Het is een vriendelijke en gevoelige hond, en een geweldig gezelschapsdier. Als hij voldoende beweging krijgt, tenminste, want anders wordt hij hyperactief. De gordon is sociaal, vriendelijk en loyaal naar zijn eigenaar. Het kan een paar minuten duren voordat hij aan onbekenden gewend is. Een gordon heeft een sterkere wil dan andere jachthonden en moet daarom consistent getraind worden.

Hond die in het gras loopt

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

In 1620 stond de gordon setter bekend onder de naam 'black and fallow setting dog'. Hij stamt af van de Spaanse staander en verschillende vroege spaniëlsoorten. Het ras dankt zijn naam aan de vierde Hertog van Gordon, die het ras officieel vestigde op zijn kasteel in Banffshire, Schotland, in 1827. De gordon is de enige oorspronkelijk Schotse jachthond en werd specifiek gefokt om op wild gevogelte te jagen, vooral de korhoen. De gordon heeft een beter uithoudingsvermogen dan andere jachthonden en is daarom beter geschikt om op woest terrein te jagen. Ze zouden meer vogels mee naar huis brengen dan andere jachthonden, hoewel ze daar wel langer over doen.

Gezondheid

De gordon setter kan last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Deze hond werd gefokt voor kracht en uithoudingsvermogen en heeft de reputatie dat hij het hardste en langste werkt van alle jachthonden. Daarom heeft de huisdiervariant heel veel beweging nodig om hem gezond en gelukkig te houden, meer dan twee uur per dag voor een volwassen hond. Het is aan te raden om hem zijn jachtinstinct te laten gebruiken, bijvoorbeeld bij speurtrainingen en veldproeven.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De gordon heeft een halflange vacht die regelmatig geborsteld en gekamd moet worden, minimaal twee keer per week. Maak ook regelmatig zijn lange hangoren schoon. Hij heeft het soort oren waar de lucht in blijft hangen en die gevoelig is voor ontstekingen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.