Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ierse setter

Ierse setter

Het meest opvallende aan deze grote, gespierde jachthond is zijn prachtige kastanje- tot mahoniekleurige vacht. Het is een zijdeachtige, steile vacht met extra lange haren op de poten, oren en staart. Dit is een elegante en goed gebouwde hond die zijn kop trots omhoog houdt. Een volwassen reu is gemiddeld 65 cm hoog en weegt 30,5 kg. Een volwassen teef is ongeveer 61 cm en weegt 26 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Ierse Setter in het veld

Persoonlijkheid

De goed gefokte, goed gesocialiseerde en goed getrainde Ierse setter is een buitengewoon lief en aanhankelijk gezinsdier. Als ze het huis met een kat delen, is het erg belangrijk dat ze op jonge leeftijd al kennismaken met katten en dat de kennismakingen goed worden begeleid. Deze hond is zo lief dat het geen goede waakhond is, hoewel hij bezoekers altijd zal aankondigen. De Ierse setter blijft gedurende zijn hele leven vrij speels, een van zijn meest geliefde karaktereigenschappen.

Ierse Setter geeft poot

Oorsprong

Land van herkomst: Ierland

De Ierse setter is de oudste variant uit de settergroep, ouder dan de gordon en de Engelse setter. Waarschijnlijk stamt dit ras af van de oude spaniëls, setting spaniëls en Schotse setters. In 1882 werd de Irish Red Setter Club opgericht in Dublin, gevolgd door het fokprogramma van de Graaf van Enniskillen, die de kenmerkende effen rode vacht ontwikkelde. In de jaren veertig stierf het ras bijna uit door een vorm van blindheid (progressive retinal atrophy, PRA). Dankzij de ontwikkeling van een DNA-test die de dragers kon identificeren, heeft het ras zich hersteld en komt PRA nog maar nauwelijks voor.

Gezondheid

Net als andere hondenrassen kan de Ierse setter last krijgen van verschillende erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Ze zijn ook gevoelig voor de ziekte aan het spijsverteringsstelsel.

Beweging

De Ierse setter werd gefokt om op vogels te jagen. Hij is erg actief en heeft veel beweging nodig, meer dan twee uur per dag. Omdat het een jachthond is, is hij snel afgeleid en zal hij altijd zijn neus volgen, als hij niet heeft geleerd om terug te komen als zijn baasje hem roept.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De vacht is de grote trots van de Ierse setter. Borstel zijn vacht dagelijks om te voorkomen dat de langere haren gaan klitten. Verder zal je af en toe het haar tussen de voetzolen en achter de oren moeten trimmen om matten te voorkomen. Het is goed om de hond af en toe door een trimsalon te laten verzorgen. Als je hond meedoet aan shows, heeft zijn vacht echter heel veel aandacht nodig. Verder moeten zijn oren regelmatig en zorgvuldig worden schoongemaakt. Omdat het hangoren zijn, stroomt er weinig lucht in de oren. Hierdoor zijn de oren een voedingsbodem voor bacteriën en kunnen ze snel last krijgen van oorontstekingen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.