Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kleine honden: rassen, kenmerken, voeding

Kleine honden: rassen, eigenschappen, voeding

leestijd: 8 min

Kleine honden compenseren hun kleine formaat vaak met een sterke persoonlijkheid. Ze hebben een hoge energiebehoefte.

Welke voeding voor kleine hondenrassen?

Weersta aan de verleiding je kleine hond keuken- of tafelresten te geven. Voeding die speciaal is samengesteld voor kleine rassen, is een veel gezonder alternatief.

Industriële voeding voor kleine honden bevat hoogwaardige eiwitten, extra vetten en koolhydraten.

Bovendien is de voeding geconcentreerd in hapjes van klein formaat, om het kauwen te bevorderen en de vertering te verbeteren.

Een kleine hond voeden: "meer doen met minder"

Honden van kleine rassen hebben van nature een kleine mond en een kleine maag. Deze fysieke kenmerken kunnen een probleem vormen, gezien hun hoge energiebehoefte. Door hun kleine lichaamsbouw hebben ze een kleine maag. Daardoor kunnen ze geen grote hoeveelheden levensmiddelen in één keer verwerken.

Kleine honden hebben een uiterst snelle stofwisseling en verbranden energie veel sneller dan grote honden. Ze hebben meer calorieën nodig per kg lichaamsgewicht. Het is dus absoluut noodzakelijk dat je kiest voor een calorierijke complete voeding, die speciaal ontwikkeld is om in de behoeften van kleine honden te voorzien, zeker als de hond zich nog in de groei- en ontwikkelingsfase bevindt.

Je moet je kleine hond dus minder voeding per maaltijd maar meer maaltijden geven. Volwassen honden van kleine rassen moeten vaak twee tot vier keer per dag gevoed worden om te voorzien in hun specifieke behoeften aan voedingsstoffen en calorieën, terwijl voor grotere honden één maaltijd per dag kan volstaan.

Kleine en grote honden: welke verschillen zijn er?

Kleine honden hebben een belangrijke troef: ze groeien sneller en worden trager oud. Honden van kleine rassen beginnen met spenen na drie of vier weken en hun pups worden als volwassen beschouwd als ze een jaar oud zijn.

Honden van grotere rassen kunnen er dubbel zo lang over doen om volwassen te worden en worden doorgaans ook sneller oud. Sommige honden van de zogenaamde reuzenrassen gelden al als oud vanaf de leeftijd van vijf jaar.

Maar kijk uit wat je doet! Honden van kleine rassen kunnen uitgroeien tot kieskeurige en grillige eters, zeker als hun baasje gemakkelijk toegeeft aan hun grillen. Om te voorkomen dat je hond een moeilijke eter wordt, kun je het best strikt vasthouden aan een vaste eetroutine voor de hele duur van zijn volwassen leven: steeds hetzelfde tijdschema, hetzelfde voedingspatroon, aangepast aan zijn leeftijd, dezelfde verboden levensmiddelen.

Wat is een kleine hond?

Over het algemeen slaat de noemer 'kleine honden' op honden die op volwassen leeftijd niet meer dan 10 kg wegen.

Kleine hondenrassen