Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hondenzitting in veld

Hoe oud wordt een hond? Bereken de leeftijd van jouw viervoeter in mensenjaren

leestijd: 4 min

Vaak wordt gezegd dat je kan weten hoe oud een hond is uitgedrukt in mensenjaren door zijn leeftijd te vermenigvuldigen met zeven. Het klopt wel dat er een groot verschil is tussen de ontwikkeling die een mens en een hond doormaken in één jaar tijd, maar de omrekening van hondenjaren in mensenjaren is niet zo eenvoudig. Er moet rekening gehouden worden met verscheidene factoren, waaronder de grootte van de hond en het ras.

In dit artikel tonen we je de eenvoudigste manier om hondenjaren om te rekenen in mensenjaren. Zo kom je de ‘mensenleeftijd’ van jouw hond te weten.

 

Waarom klopt de alom bekende regel soms niet?

Je hebt waarschijnlijk zelf ook al de aloude formule gebruikt om gemakkelijk uit te rekenen hoe oud je hond is in mensenjaren: het aantal hondenjaren maal zeven is gelijk aan het aantal mensenjaren. Die formule was waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de meeste mensen zo'n 70 jaar oud werden en honden gemiddeld zo'n 10 jaar.

Het resultaat van die berekening is niet altijd betrouwbaar. Het ras en de grootte van de hond zijn van grote invloed op de levensverwachting. Kleinere rassen leven meestal langer dan grotere rassen. Doordat grotere rassen korter leven, worden ze ook sneller volwassen. Honden van grote en heel grote rassen worden meestal al als senior beschouwd als ze vijf jaar oud zijn, terwijl middelgrote honden pas senior zijn op de leeftijd van zeven jaar. Kleine rassen moeten wachten op hun seniorstatus tot ze 9 jaar oud zijn.

 

Hoe hondenjaren omrekenen in mensenjaren?

Volgens de UK Kennel Club zijn de algemene regels om te bepalen hoe oud een hond is in mensennormen, als volgt:

  • de eerste twee jaren van het hondenleven, staan ongeveer gelijk aan 12,5 mensenjaren als het gaat om een kleine hond, 10,5 mensenjaren voor een middelgrote hond en 9 mensenjaren voor een grote hond.
  • Daarna wordt ieder extra jaar van het hondenleven vermenigvuldigd met 4,3 tot 13,4 jaar, afhankelijk van het ras, om de menselijke leeftijd te bepalen.

 

De leeftijd van je hond in mensenjaren berekenen

Wij hebben op basis van deze richtlijnen een gebruiksvriendelijke visuele tool gecreëerd waarmee je in enkele seconden tijd te weten komt hoe oud je hond is in mensenjaren.

Vergeet niet de juiste rasgrootte aan te duiden (klein, middelgroot of groot) en selecteer dan de leeftijd van je hond om te ontdekken hoe oud hij als mens zou zijn.

Cocker-spaniël die naast een aapstuk speelgoed zit

 

Hoe kan je je hond helpen ouder te worden?

Ook al zal je hond waarschijnlijk niet de oudste hond ter wereld worden, je kan hem wel helpen lang en gelukkig te leven. Hier zijn een aantal zaken die je kan doen:

Aangepaste voeding

Als je hond ouder wordt, wordt hij minder actief en daardoor veranderen ook zijn voedingsbehoeften. Gespecialiseerde seniorvoeding bevat alle voedingsstoffen die je hond nodig heeft om gezond te blijven tot op hoge leeftijd. Hier vind je enkele handige tips om de juiste voeding te kiezen voor je hond.

Veel beweging

Veel lichaamsbeweging, waaronder dagelijkse wandelingen en speelsessies, is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van je huisdier. Dat helpt om zijn gewicht onder controle te houden, zijn conditie te verbeteren en zijn hart en immuunsysteem te versterken. Hier vind je enkele ideeën om je hond actief en gezond te houden.

Tijdig inentingen vernieuwen

Tijdig vaccineren kan je hond beschermen tegen levensbedreigende ziektes. Sla dus geen belangrijke vaccinaties over.

Regelmatig op controle bij de dierenarts

Houd de gezondheid van je hond in het oog door hem regelmatig te laten onderzoeken door een dierenarts. Regelmatig op dierenartsbezoek gaan zal helpen om gezondheidsproblemen vroeg op te sporen of in sommige gevallen zelfs in het geheel te voorkomen.

Zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen

Maar het belangrijkst van al is dat je je hond veel liefde en affectie geeft. De speciale band die je daardoor kweekt, is heel goed voor je hond en zal hem lang gelukkig en gezond houden. Verken onze site om alle tips te ontdekken voor een lang en gelukkig samenzijn met je hond, van puppy tot seniorleeftijd.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?