Your Pet, Our Passion.
Zwart, bruin en wit hond likken lippen zittend op de vloer

De juiste eetgewoontes van jouw oudere hond

leestijd: 5 min

De juiste eetgewoonte voor jouw oudere hond

Over het algemeen worden zevenjarige honden als senior beschouwd, afhankelijk van het ras kan dit iets eerder of later zijn. Een oudere hond neemt doorgaans een trager levensritme aan, erg vergelijkbaar wanneer wij mensen ouder worden. Er kunnen echter ook minder zichtbare veranderingen zijn, bijvoorbeeld qua lichaamsconditie, spijsvertering of immuunsysteem.

Het resultaat is dat ook hun voedingsbehoeften veranderen wanneer ze een beetje op leeftijd komen. Oudere honden zijn minder actief en hebben een langzamer metabolisme, waardoor ze minder calorieën en minder vet nodig hebben. Daarentegen zijn licht verteerbare, hoogwaardige eiwitten belangrijker dan ooit om een goede algehele conditie te behouden.

 

Beheer zijn dagelijkse inname

Oudere, minder actieve honden zijn vooral gevoelig voor gewichtstoename. Obesitas is een veel voorkomende stoornis bij alle honden en moet zorgvuldig behandeld worden. Honden met overgewicht hebben namelijk meer kans op bijvoorbeeld diabetes, hartproblemen, ademhalingsproblemen of artritis. Door zijn dagelijkse calorie-inname op te volgen, kan je het gewicht van jouw oudere hond beter onder controle houden. Wanneer er alsnog gewichtstoename is, kan u ervoor kiezen om over te schakelen op een ‘light’ recept, dat bijvoorbeeld minder vetten en/of calorieën bevat, maar nog steeds alle noodzakelijke mineralen en vitamines.

Aangepaste voeding voor senior honden levert eiwitten van hoge kwaliteit, bevat minder vetten en licht verteerbare koolhydraten voor energie.

Essentiële mineralen in de voeding beschermen oudere gewrichten. Infecties kunnen het lichaam kwetsbaar maken omwille van de impact op zijn immuunsysteem. Vitamines C en E die vaak voorkomen in senior hondenvoeding kunnen infecties helpen voorkomen.

Schakel over op aangepaste voeding

Bij het overschakelen van de ene voeding naar de andere, is het belangrijk om dit geleidelijk aan te doen. De eerste dagen meng je best een beetje van de nieuwe voeding met de gebruikelijke. Over de periode van één week tot tien dagen verhoog je de hoeveelheid van de nieuwe voeding en verminder je de gebruikelijke. Zo vermijd je eventuele spijsverteringsproblemen bij jouw hond.

Naarmate honden ouder worden, kunnen ze enigszins hun reukvermogen en smaak verliezen, of zelfs hun vermogen om goed te kauwen. In dat laatste geval kies je misschien best voor kleinere brokken zodat jouw senior hond het meeste uit zijn maaltijden haalt. Voeding met een hoger gehalte aan vlees kan eveneens de eetlust bij honden aanwakkeren.

We adviseren daarom om oudere honden een dieet te geven dat speciaal voor hen is samengesteld. Deze senior recepten zijn zorgvuldig samengesteld om rekening te houden met deze veranderingen in voedingsbehoeften en -gewoonten. Zo blijft uw hond genieten van zijn maaltijden zonder essentiële elementen te missen.

Hoe voed je je hond

Misschien is jouw hond gewend om maar twee keer per dag te eten, maar wanneer hij een zekere leeftijd heeft kan het zijn dat hij vaker kleinere porties wil eten.

De voeding moet op kamertemperatuur worden geserveerd om ervoor te zorgen dat uw hond het meeste uit zijn smaak en geur haalt. Dit is vooral belangrijk voor oudere honden waarbij het smaak- of reukvermogen niet meer goed werkt. Als u voeding uit blik serveert, kan het twee uur duren voordat een geopende verpakking op kamertemperatuur is nadat u hem uit de koelkast hebt gehaald. U kunt ook het natte voedsel (uit de doos) opwarmen door het even in de magnetron te zetten. Vermijd in elk geval te warm of te koud voedsel.

Als je jouw hond voedt met droge brokjes, bewaar je ze op een droge en schone plaats. Een hersluitbare verpakking of een luchtdichte verpakking bewaart de smaak van de brokjes het beste.

Jouw hond moet op een rustige plek kunnen eten zonder onderbroken te worden, bij voorkeur weg van waar je zelf eet. Voorkom dat kinderen tijdens het eten jouw hond storen.

We raden jou aan om zijn kommetje op een gemakkelijk schoon te maken oppervlak te plaatsen. Grote honden, blootgesteld aan het risico van artritis met de leeftijd, kunnen moeite hebben met leunen en zullen opgelucht zijn als je hun maaltijd op de hoogte van hun hoofd serveert.

Als je onlangs het voedingspatroon van jouw hond hebt gewijzigd, volg dan de aanbevelingen op de verpakking. Vergeet niet dat ze slechts indicatief zijn. Elke hond is anders, het belangrijkste is dus om hem op een gezond gewicht te houden. Zorg er daarnaast voor dat hij te allen tijde vers water ter beschikking heeft.

PURINA® merken voor oudere honden

Verschillende PURINA® merken bieden speciaal ontwikkelde formules om aan de behoeften Elk van deze formules is ontwikkeld door onze voedingsdeskundigen en dierenartsen.van oudere honden te voldoen.