Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hoe zorg jij voor je oudere hond?

Hoe zorg jij voor je oudere hond?

leestijd: 6 min

Verzorging van oudere honden

Je hebt misschien al grijze haartjes opgemerkt bij uw hond, of het gevoel gehad dat uw hond begon te vertragen. Dit is heel normaal als jouw hond ouder wordt.

Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van zeven jaar, maar grotere rassen kunnen al eerder ouderdomsverschijnselen vertonen, terwijl kleinere honden, die meestal langer leven, deze pas in hun achtste of negende levensjaar ervaren.

Net als voor ons speelt de levensstijl van de hond, bijvoorbeeld op vlak van voeding, lichaamsbeweging en medische geschiedenis, een grote rol in het leven van een oudere hond. Toch kunnen de laatste jaren samen de meest waardevolle zijn. Jullie zijn tenslotte allebei zowel ouder als wijzer!

Lees onze onderstaande tips om jouw hond zijn tweede jeugd te geven!

 

Het leven thuis

Net als ons waardeert jouw hond een groot zacht bed waarin hij neer kan vlijen, vooral als hij pijnlijke gewrichten heeft. Zet zijn mandje op een warme en rustige plaats, uit de tocht. Zorg er altijd voor dat er een bakje met schoon water in de buurt staat, zo hoeft hij niet lang te zoeken of ver te lopen.

Als je gaat wandelen, merk je misschien dat je hond niet zo lenig is als in zijn jongere jaren. Artritis in zijn gewrichten kan ervoor zorgen dat hij moeilijker in en uit de auto klimt. Misschien help je hem best door hem op te tillen, of een kleine helling te voorzien om het instappen te vergemakkelijken.

Het vermijden van obesitas is erg belangrijk voor jouw senior hond omdat gewichtstoename tot medische problemen kan leiden. Naast een evenwichtig dieet blijft regelmatig bewegen belangrijk. Jouw dierenarts helpt graag bij het opstellen van een gepast voedingsplan en trainingsprogramma voor jouw hond, aangepast aan zijn leeftijd en eventuele ouderdomskwaaltjes.

Naarmate jouw hond ouder wordt, geniet hij meer en meer van een consistente dagelijkse routine. Dit is belangrijk voor zijn fysieke, mentale en emotionele welzijn.

Als je vermoedt dat het gehoor van jouw oudere hond niet zo duidelijk is als voorheen, probeer dan verrassingssituaties te vermijden zoals harde of plotselinge geluiden wanneer hij slaapt. In het geval dat zijn gezichtsvermogen vermindert, is het eveneens belangrijk dat iedereen in huis jouw hond langzaam en stil benadert om te voorkomen dat hij schrikt.

Ook jouw oudere hond moet aan al zijn fysieke en mentale veranderingen wennen. In dat geval is geduld erg belangrijk. Als baasje geef je hem met plezier en evenveel toewijding als voorheen dezelfde zorg, ook al vraagt het enkele aanpassingen in jouw dagelijkse routine en af en toe een check-up bij de dierenarts. Zo beleven jullie vast nog jarenlang plezier samen.

Voeding voor oudere honden

Als eigenaar van een senior hond is het belangrijk om te weten dat ook zijn voedingsbehoeften veranderen. Oudere honden zijn vaak minder actief dan voorheen en hun metabolisme is langzamer. Doorgaans houdt dit in dat ze niet zoveel calorieën nodig hebben per dag als in hun jongere jaren. Naarmate het lichaam vertraagt, verbruikt het minder energie, waardoor het risico op overgewicht toeneemt. Wat oudere honden nodig hebben om hun gezonde gewicht te behouden zijn hoogwaardige bronnen van eiwitten die gemakkelijk verteerbaar zijn.

Aangepaste voeding voor oudere honden voldoet aan de nieuwe behoeften van uw hond op leeftijd. Voor meer informatie over hoe voeding kan bijdragen aan de levenskwaliteit van jouw hond, lees je best verder op onze pagina Uw oudere hond voeden.

Als jouw oudere hond opeens minder eet, of minder graag, neem dan contact op met jouw dierenarts om te controleren of er geen onderliggende medische reden is. Er kan een heel eenvoudige oplossing zijn - zoals ze vaker een kleinere porties voor te schotelen, andere texturen op het menu te zetten of te variëren met verschillende smaken.

Regelmatige controles

Net als wij kunnen oudere honden meer geneigd zijn tot bepaalde gezondheidsproblemen. Sommigen hiervan horen misschien bij zijn leeftijd, maar andere gezondheidsproblemen bij oudere honden kunnen ook behandeld worden. Regelmatige controles bij een dierenarts zijn de beste manier om jouw hond lang gelukkig en gezond te houden. Daarnaast is het belangrijk om zelf ook een aantal dingen goed op te volgen :

Om de huid, vacht en nagels van jouw hond optimaal te houden, raden wij aan om één keer per week een speciale verzorgingssessie te houden, zeker bij langharige rassen. Je kan jouw oudere hond zonder problemen een bad geven, maar wees voorzichtig als hij gewrichtsproblemen heeft en zorg er altijd voor dat het water warm en comfortabel is.

Houd ook de nagels van jouw hond in de gaten, want nu hij minder actief is, moeten ze misschien sneller geknipt worden als voorheen. Als je vermoedt dat jouw hond ongemakkelijk loopt of als je merkt dat een nagel ingegroeid is (zoals een ingegroeide teennagel bij mensen), zoek dan de hulp van een dierenarts.

Aangezien oudere honden doorgaans vatbaarder zijn voor tandvleesontsteking en de opbouw van tandplak, is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken voor jouw oudere hond voor routinematige controles van zijn gebit.

Tandheelkundige controles

Aangezien oudere honden doorgaans vatbaarder zijn voor tandvleesontsteking en de opbouw van tandplak, is het belangrijk om regelmatig een afspraak te maken voor jouw oudere hond voor routinematige controles van zijn gebit.

Tekenen en symptomen van veroudering

Naast veel liefde en goede voeding, is weten waar je op moet letten een belangrijk onderdeel van het helpen van je huisdier om zo gezond en gelukkig mogelijk te blijven tijdens zijn of haar gouden jaren. Mogelijk merk je thuis enkele tekenen van het ouder worden hieronder en kan jouw dierenarts je helpen met het behandelen ervan.

  • Progressief verlies van vitaliteit.
  • De huid wordt dikker en wordt minder elastisch.
  • De vacht wordt dik en meer verspreid.
  • Doofheid.
  • Slechtere conditie van tanden en tandvlees.
  • Wratten, vetbollen, zelfs tumoren kunnen verschijnen.
  • De hond drinkt overdreven, moet vaak plassen of is incontinent.
  • Hij vertoont moeilijkheden om zijn omgeving te herkennen.
  • Verlies van eetlust.
  • Depressie, ongehoorzaamheid en af en toe destructief gedrag.
  • Een neiging om meer overdag te slapen en minder tijdens de nacht.
  • De hond wandelt 's nachts in huis vanwege gewrichtspijn, seniliteit of eenzaamheid.
  • Gewichtstoename.

Als je een van de bovenstaande symptomen herkent of je zorgen maakt over andere tekenen van ziekte zoals braken of diarree, neem dan contact op met jouw dierenarts.