Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
hond rustend hoofd rock

Cognitief disfunctiesyndroom behandelen bij uw hond

leestijd: 3 min

Cognitief disfunctiesyndroom (CDS)

Voorbeelden van gedragsveranderingen zijn desoriëntatie, verwarring in een vertrouwde omgeving of doelloos ronddwalen. Andere voorbeelden zijn minder zin hebben in fysieke activiteiten, minder interesse in sociale interacties, geheugenverlies, een verstoord slaappatroon of een toename aan ‘ongelukjes’ hoewel uw hond normaal gezien zindelijk is.

Cognitieve stoornissen bij honden zorgen ervoor dat je huisdier zich op een andere manier gedraagt, ze hebben waarschijnlijk geen idee dat ze je zorgen maken! En geen van deze zaken betekent dat je hond minder om je geeft.

teckel liggend in het gras

Als je een cognitieve disfunctie bij de hond opmerkt, kan deze worden geïdentificeerd aan de hand van een aantal klinische symptomen. De diagnose kan worden gesteld als jouw oude hond gedragsveranderingen vertoont zonder dat er een duidelijke fysieke oorzaak is.

Zwarte Franse bulldog liggend op de grond

Het syndroom is vergeleken met aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer bij mensen. Sommige mensen beschouwen dit als “dementie bij honden”, hoewel de dementie bij honden andere vormen aanneemt dan de ziekte bij de mens.

Behandeling van cognitieve dysfunctie bij honden

Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw hond CDS heeft: gedragsveranderingen bij oudere honden kunnen doorgaans behandeld worden. Mogelijke behandelingen kunnen aangepaste voeding, medicatie en gedragstherapie zijn. Hier zijn enkele andere tips om oudere honden te helpen, zelfs degenen zonder een CDS :

  • Kijk voor de veiligheid van jouw hond naar gevaren in jouw huis en tuin waar jouw hond zou kunnen vallen - bijvoorbeeld trappen - en observeer jouw hond op deze plaatsen.
  • Houd een routine aan als je kunt. Oudere honden en honden met CDS hebben een hekel aan wijzigingen in bekende schema’s, een duidelijke, dagelijkse routine stelt ze vaak gerust.
  • Houd een trainingsregime aan als er geen medische reden is om dit niet te doen, omdat regelmatige wandelingen de geestelijke en lichamelijke gezondheid helpen te verbeteren.
  • Vermijd stressvolle situaties, zoals hem in een kennel plaatsen. Zoek in plaats daarvan een dogsitter om veranderingen in de omgeving van jouw hond tot een minimum te beperken.
  • Problemen met zindelijkheid kunnen moeilijk op te lossen zijn. Zorg ervoor dat jouw hond vaak genoeg de gelegenheid heeft om naar buiten te gaan en beloon het juiste gedrag.
hond rustende hoofdrots
  • Vermijd bezoekers met honden.
  • Praat met jouw dierenarts om erachter te komen of andere behandelingen van toepassing kunnen zijn om de levenskwaliteit van jouw hond te verbeteren.

Koop ons hondenvoer voor senioren:

PRO PLAN® Medium & Large Adult 7+ Sensitive Skin met OPTIDERMA® Rijk aan Zalm

PRO PLAN® OPTIDERMA Medium & Large Adult Dog 7+ Sensitive Skin Rijk aan Zalm

PRO PLAN® Small & Mini Adult 9+ met OPTIAGE® Rijk aan Kip

PRO PLAN® OPTIAGE Small & Mini Adult Dog 9+ Rijk aan Kip