Your Pet, Our Passion.
Puppy krijgt voer in kommen

Het voeden van uw puppy - de complete gids

leestijd: 10 min

Voeding voor uw puppy

De pups groeien snel in korte tijd: in feite zijn ze al na slechts 12 maanden volwassen (tot 24 maanden voor grote honden). Hun lichamen moeten zeer snel groeien, daarom hebben ze behoefte aan voeding van een uitstekende kwaliteit en bovendien aan veel voeding. Een levendige en gezonde pup kan twee tot drie keer meer calorieën verbranden dan een volwassen hond!

De voeding van de pup

Puppy's zijn erg nieuwsgierig naar de wereld om hen heen, maar ze hebben veel energie nodig om die wereld te verkennen. Industriële voedingsmiddelen voor puppy's zijn zo samengesteld dat ze hen een complete voeding geven zonder dat ze er een grote hoeveelheid van moeten opnemen.

De formules voor puppy's bevatten een hoog gehalte aan eiwitten van hoge kwaliteit die zorgen voor de ontwikkeling van gezonde weefsels en organen, maar ook een hoger gehalte van essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer, maar ook vitamine D voor sterke botten en tanden.

 

Het spenen

Het is gekend: moedermelk is de ideale eerste voeding want het is van nature rijk aan essentiële voedingsstoffen. Hoewel de pups tussen zes en acht weken klaar zijn voor het spenen, krijgen de meesten van hen interesse in vast voedsel vanaf de leeftijd van drie tot vier weken: zij eten meestal mee in de kom van hun moeder en likken het voedsel op met hun poten!

Het spenen is het beste moment om een puppy te laten kennismaken met een voedingsformule. Als u kiest voor droge voeding, moet u dit licht bevochtigen en pletten. Voor minder stoutmoedige pups kunt u wat eten op hun lippen leggen om hen te stimuleren te proeven. Laat u niet verleiden om ze te snel te spenen. Alleen overschakelen naar vast voedsel kan schade veroorzaken aan hun jonge maagjes. Als u ze droog voedsel geeft, verminder dan geleidelijk de hoeveelheid water tot de leeftijd van acht tot tien weken.

De te geven hoeveelheid

Puppy's hebben kleine magen, maar een grote eetlust: geef ze dus regelmatig kleine hoeveelheden op basis van hun leeftijd.

2-3 maanden: vier maaltijden per dag 4-6 maanden: twee tot drie maaltijden per dag. Meer dan 6 maanden: twee maaltijden per dag.

Laat u niet verleiden om uw puppy te veel voedsel te geven om hem sneller te laten groeien. Het meeste voedsel wordt dan toch verspild. Aangezien het volume te groot is voor zijn spijsvertering dat nog in volle ontwikkeling is, kan uw pup op latere leeftijd pijnlijke botproblemen krijgen. Puppy's met overgewicht zullen op een dag honden met overgewicht worden, met alle zorgen die dat met zich brengt.

Leef de aanbevelingen na die op de verpakking van de voedingsmiddelen die u in de winkel hebt gekocht, vermeld staan. Het is beter om uw puppy te leren uit de keuken te blijven wanneer u aan het koken bent. Vraag ook uw vrienden en familieleden om hem geen eten te geven, hoe ongelukkig uw puppy ook kan kijken!

Probeer om uw pup niet onmiddellijk voedsel te geven voor of nadat u hem wat beweging hebt gegeven. Laat een uur tussen de maaltijden en activiteiten. Zo voorkomt u dat zijn maag opgeblazen is.

Puppy's houden er van nature van om op hun voeding te knabbelen. Daar krijgen ze sterke en gezonde tanden van. Het is ook van essentieel belang om regelmaat te hebben in de voeding. Tenzij er een duidelijk probleem is, is het beter trouw te blijven aan hetzelfde voedselmerk.

 

Waar geeft u uw pup eten?

Uw pup moet kunnen eten op een rustige plek waar hij niet wordt gestoord en uit de buurt van waar u eet. Probeer te voorkomen dat kinderen uw pup storen bij het eten, want hij zou die kunnen aanzien als "roofdieren" die proberen zijn eten te stelen en hij zou hen agressief kunnen benaderen. Als u andere honden in huis hebt, geef hen dan apart eten om te voorkomen dat ze elkaar intimideren en met elkaar ruziën.

Hoe geeft u uw pup eten?

Het voedsel moet op kamertemperatuur worden gegeven, zo behouden zij beter hun smaak en geur. Als u voedsel uit blik geeft, neem dat dan tijdig uit de koelkast, want het kan twee uur duren voor dit op kamertemperatuur komt. Wij raden u aan de kom van uw puppy op een plek te plaatsen die makkelijk kan worden proper gemaakt, zoals een tegelvloer of tapijt, en zorg dat er altijd vers water beschikbaar is.

 

Als uw puppy groter wordt ...

Hoe groter uw puppy wordt, hoe groter zijn eetlust zal zijn. Hij heeft meer energie nodig om zijn groeispurts aan te kunnen en zijn spiermassa te ontwikkelen. Afhankelijk van het ras kan een puppy van zes maanden behoefte hebben aan een dagelijkse inname van calorieën die twee keer zo hoog is als bij een puppy van twee maanden oud. Na zes maanden neemt de groei echter af.

Wat mag ik hem niet geven? Weersta aan de smekende ogen van uw puppy en vermijd hem restjes en kliekjes te geven, want dit zou zijn voedingsbalans kunnen verstoren en brengt uw huisdier in gevaar. Vooral rauw vlees kan besmet zijn met bacteriën en ondanks de aangename smaak blijkt chocolade giftig voor hun systeem en moet dus worden vermeden.

Overstappen naar voeding voor volwassen honden

Hoewel de meeste rassen hun groei na zes tot acht maanden hebben beëindigd, blijft hun lichaam er ééntje van een pup. Hun botten worden sterker en hun lichaam blijft zich vormen. Pas na de leeftijd van 12 maanden (tot 24 maanden voor grotere honden) zijn ze klaar om over te stappen naar een voedingsformule voor volwassen honden, wanneer ze de extra calorieën en voedingsstoffen niet meer nodig hebben.

Om het gevoelige spijsverteringsstelsel te sparen kunt u de nieuwe voedingsmiddelen voor volwassenen vermengen met die voor pups die u gewoonlijk gebruikt en over een periode van 7 tot 10 dagen verhoogt u geleidelijk het aandeel van de volwassen voeding.

Purina-merken voor puppy's

Een aantal van de Purina-merken bieden formules die speciaal ontwikkeld werden om aan de behoeften van puppy's en jonge honden te voldoen. Elk van deze merken is het resultaat van recente wetenschappelijke ontwikkelingen inzake kwaliteit, smaak en voeding.

Verwante artikelen