Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
De Mechelse herder

De Mechelse herder

De Mechelse herder is een middelgroot, kortharig ras met een vrij vierkant silhouet. Hij wordt vaak verward met de Duitse herder, maar zijn profiel is vierkanter, zijn botten zijn lichter en zijn kop is verfijnder. De Mechelse hond is reebruin, rood of grijs en heeft zwarte haarpunten. De staart is meestal donker of heeft een zwarte punt en ze hebben een zwart masker en voornamelijk zwarte oren. Volwassen mannetjes zijn 61-66 cm hoog en volwassen vrouwtjes 56-61 cm. Ze wegen tussen de 27,5 en 28,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Belgische herder Mechelaar liggend op het gras

Persoonlijkheid

Mechelse herders zijn niet geschikt als je 'gewoon een hond' wilt. Het is een aanhankelijke, toegewijde hond die zijn huis en familie beschermt. Hij heeft een ervaren eigenaar nodig. Net als andere rassen met een waakinstinct is het niet aan te raden om het waakinstinct op jonge leeftijd te stimuleren, anders zal hij je ook proberen te beschermen als het niet nodig is. Zijn natuurlijke waakinstinct zal naar boven komen wanneer dat nodig is.

Belgische herder Mechelaar opzoeken

Oorsprong

Land van herkomst: België 

Er zijn vier soorten Belgische herdershonden: de groenendaeler, de Tervuerense herder, de Mechelse herder en de Laekense herder. Ze zijn vernoemd naar de Belgische regio's waar ze vandaan komen. We kennen deze hardwerkende Belgische herdershonden sinds de middeleeuwen. In de jaren 1890 heeft een professor van de Belgische school voor diergeneeskunde rasstandaarden opgesteld voor de verschillende Belgische herdershonden. Wat opviel is dat ze redelijk vergelijkbaar waren: het belangrijkste verschil was de vacht. De professor heeft ze vervolgens opgedeeld in verschillende rassen en geadviseerd om ze apart verder te fokken. De Mechelse herder was de eerste Belgische herder die als ras werd ontwikkeld. Het was ook de eerste soort die populair werd.

Gezondheid

Net als veel andere rassen, kunnen alle soorten Belgische herdershonden last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

De Mechelse herder heeft meer dan twee uur per dag beweging en mentale uitdaging nodig en blinkt uit in gehoorzaamheid, behendigheid en verschillende andere hondensporten. Het is een zeer actieve hond. Kies niet voor deze hond als ze de hele dag alleen zullen zijn.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden.

Verzorging

De Mechelse herder is een kortharige hond met een wollen ondervacht. Het haar is dikker bij de staart en rondom de nek en langer op het achterste deel van zijn lijf. Hij heeft een borstelige staart. De vacht heeft weinig verzorging nodig, een keer per week is voldoende.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.