Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
De Laekense herder

De Laekense herder

De Laekense herder is een middelgrote à grote, ruwharige hond met een vrij vierkant silhouet. De weerbestendige vacht is roodachtig met zwarte schaduweffecten, vooral bij de muil en de staart. Volwassen mannetjes zijn 61-66 cm hoog en vrouwtjes 56-61 cm. Ze wegen tussen de 27,5 en 28,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Belgische herder Laekense die over het obstakel springt

Persoonlijkheid

Als huisdier is de Laekense herder zeer toegewijd. Hij is graag bij zijn gezin en wil overal bij betrokken worden. Hij is aanhankelijk richting zijn baasjes en beschermt zijn huis en familie. Dit instinct zit er van nature in en hoeft niet te worden aangemoedigd. Voor alle honden met een waakinstinct, en dus ook voor Laekense herders, is het essentieel om ze vroeg te laten socialiseren. Als ze niet op jonge leeftijd positieve ervaringen hebben met andere honden, zullen ze snel ruzie zoeken.

Belgische herder Laekense staande

Oorsprong

Er zijn vier soorten Belgische herdershonden: de Laekense herder, de groenendaeler, de Tervuerense herder en de Mechelse herder. Ze zijn vernoemd naar de Belgische regio's waar ze vandaan komen. De Laekense herder is de zeldzaamste van deze vier soorten. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om vee te hoeden en linnenvelden te beschermen, waar waardevolle kleding in de zon en de regen werd neergelegd. Dankzij hun ruwharige vacht waren ze ideaal om in alle weersomstandigheden buiten te zijn. Tegenwoordig worden ze in België gebruikt door het leger en de politie.

Gezondheid

Net als veel andere rassen, kunnen alle soorten Belgische herdershonden last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

De Laekense herder heeft meer dan twee uur per dag beweging en mentale uitdaging nodig en blinkt uit in gehoorzaamheid, behendigheid en verschillende andere hondensporten. Het is een zeer actieve hond. Kies niet voor deze hond als ze de hele dag alleen zullen zijn.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden.

Verzorging

De Laekense herder heeft een ruwharige vacht die niet hoort te krullen. De lengte van de vacht is ongeveer 6 cm. De vacht heeft relatief weinig verzorging nodig: een keer per week is voldoende.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.