Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Australische veedrijvershond

Australische veedrijvershond

Deze compacte, middelgrote, gespierde hond is volgroeid 46-51 cm hoog (reuen) of 43-48 cm hoog (teven) en weegt tussen de 17 en 23 kg. De vacht kan allerlei kleuren hebben: blauw, taankleurig, zwart, rood en alle combinaties daarvan. Meer informatie vind je in de rasstandaard.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Australian Cattle Dog loopt in het veld

Persoonlijkheid

De Australische veedrijvershond is van nature wantrouwig richting onbekenden en heeft een sterk waakinstinct. Daarom is vroege en uitgebreide socialisatie erg belangrijk. Het wordt aanbevolen om de hond al vroeg aan te leren dat hij niet mag bijten, aangezien ze kunnen bijten als ze overenthousiast zijn. Deze hond is trouw aan zijn gezin, maar vraagt ook veel aandacht, en is daarom het beste af bij ervaren baasjes.

Australian Cattle Dog liggend op het gras met bladeren

Oorsprong

Land van herkomst: Australië

In de 19e eeuw gingen collies met veehoeders mee naar Australië. Er was echter behoefte aan een sterker ras voor de ruige omstandigheden en het lastige vee. Daarom werden er gedurende zestig jaar verschillende honden met verschillende eigenschappen gekruist, waaronder de dingo, verschillende collies en herdershonden, de kelpie, dalmatiër en de bulterriër. Aan het einde van de 19e eeuw werd er een hond geproduceerd die vee kon hoeden (door ze in de hielen te happen), met mensen kon werken, eigen initiatief toonde en de elementen kon weerstaan - zowel extreme regen, als kou en hitte.

Gezondheid

De Australische veedrijvershond is een extreem sterk ras en heeft weinig gezondheidsproblemen. Net als andere rassen, kan ook dit ras soms last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

De Australische veedrijvershond heeft ongeveer twee uur beweging per dag nodig, net als mentale uitdaging, en is blij als hij meer kan bewegen. Zijn uithoudingsvermogen en conditie zijn uitstekend. Let op: deze hond is bijzonder flexibel en kan hoog springen, waardoor hij eten van tafels steelt of over tuinhekken heen springt. Zorg ervoor dat hij zich niet verveelt, anders gaat hij zelf iets leuks verzinnen!

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

De zachte, dubbele vacht vergt weinig onderhoud, een keer per week borstelen is voldoende. De bovenvacht is ruw en steil en de ondervacht kort en compact. De haren zijn ongeveer 2,5 tot 4 cm lang, kort op de kop en langer op de buik en achter de poten.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.