Your Pet, Our Passion.

Hoe komt het dat mijn hond rode ogen heeft?

avatar
juli 1, 2025
leestijd: 6 min
hond ligt op zijn poot

De ogen van een hond zijn kostbaar maar kunnen ook erg gevoelig zijn. Als de ogen van je hond plots bloeddoorlopen zijn, vraag je je waarschijnlijk af hoe dat komt. Hieronder gaan we in op de verschillende mogelijke oorzaken.

Sommige van deze oorzaken zullen tot gevolg hebben dat de huid of het bindvlies rond het oog ontstoken en rood lijkt, terwijl het bij andere om de oogbol zelf gaat. Om te weten hoe het komt dat ogen van je hond rood zijn, kun je zoals altijd het best een dierenarts opzoeken. Zeker omdat onbehandelde oogirritatie kan leiden tot blijvende schade. Hieronder vind je alvast enkele mogelijke verklaringen die je dierenarts kan vermelden tijdens je bezoek.

In dit artikel

Oorzaken van rode ogen

Allergieën

In de lente en zomer kunnen mensen met een allergie last beginnen te krijgen van de vertrouwde symptomen: niezen, jeukende ogen, lopende neus ... Hoewel allergieën zich het hele jaar door kunnen manifesteren, kan jouw viervoeter er ook gevoeliger voor zijn in bepaalde seizoenen.

Het is bekend dat hooikoorts ook honden kan treffen. De symptomen treden op wanneer het lichaam een immuunrespons start tegen een stof die het verkeerdelijk als schadelijk heeft aangemerkt, bijvoorbeeld de pollen in de lucht. Bespreek met je dierenarts wat jij kunt doen om de hooikoortssymptomen van je hond, waaronder bloeddoorlopen ogen, te verlichten.

Irriterende stoffen in de omgeving

Zowel binnen als buiten zijn er veel stoffen die potentieel irriterend zijn en rode ogen kunnen veroorzaken. Parfums, reinigingsproducten, sprays, rook en zelfs stof kunnen de ogen van je huisdier irriteren. Als je merkt dat je hond bloeddoorlopen ogen heeft, denk dan eens na welke irriterende stoffen zijn pad gekruist kunnen hebben. Maar neem ook contact op met je dierenarts, want rode ogen kunnen ook een symptoom zijn van iets ernstigers. Dat kun je dus het best zo snel mogelijk uitsluiten.

Bindvliesontsteking

Heeft je hond roze, tranende ogen en gezwollen oogleden? Net als mensen kunnen honden een bindvliesontsteking hebben. De symptomen daarvan kunnen lijken op die van een verkoudheid.

Het bindvlies is het slijmvlies dat aan de binnenzijde van het ooglid ligt. Dat kan ontstoken raken door verschillende onderliggende oorzaken, gaande van een besmettelijk ziekte over een allergie tot letsel. Al naargelang de oorzaak zal er een andere behandeling voorgesteld worden om de symptomen te verlichten.

Oogletsel

Een letsel is een andere mogelijke verklaring waarom een van de ogen van je hond plots rood en gezwollen is. Als je een bijzonder onstuimige hond hebt, zul je wel weten hoe gemakkelijk hij tegen iets aan botst tijdens het spelen of rennen. Als je hond een oogletsel heeft, kan het zijn dat hij zijn oog een beetje of helemaal dichthoudt. Misschien merk je zelfs een bloeding op. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met je dierenarts. Als de klap op het oog bijzonder hard was, kan het hoornvlies (oogoppervlak) geraakt zijn, waarna zich pijnlijke zweren op het oog zelf kunnen ontwikkelen. Dat kan leiden tot littekenweefsel dat het zicht belemmert en verscheidene andere problemen met het gezichtsvermogen. Het is dus belangrijk dat het zo snel mogelijk professioneel behandeld wordt.

Inwendige oogontsteking

We spreken van uveïtis, of inwendige oogontsteking, wanneer de structuren in het oog die de uvea, of het druifvlies, uitmaken (waaronder de iris en andere middelste lagen van het oog), ontstoken zijn. Dit is een erg pijnlijke aandoening die tot gevolg kan hebben dat je huisdier fel licht vermijdt of het aangetaste oog dichthoudt.

Je dierenarts zal een reeks onderzoeken doen om de precieze oorzaak van de rode ogen te achterhalen. Een echografie, een bloedonderzoek en het meten van de vloeistofdruk in het oog behoren tot de mogelijkheden. Als je hond inderdaad een inwendige oogontsteking heeft, zal je dierenarts een gepaste behandeling voorschrijven. In milde gevallen kun je misschien al relatief snel een verbetering vaststellen, maar herhaalde bezoeken aan de dierenarts kunnen nodig zijn, om er zeker van te zijn dat de genezing goed verloopt. In ernstige gevallen, die niet zo vaak voorkomen, kan deze aandoening leiden tot blindheid. Neem dus zo snel mogelijk contact op met je dierenarts zodra je de symptomen opmerkt.

Hoornvliesontsteking

Het membraan dat de voorkant van het oog vormt, is het hoornvlies. Daar kan een kras op komen, bijvoorbeeld als je hond graag door hoog gras loopt of als hij tijdens het spelen tegen allerlei voorwerpen loopt. Bacteriën kunnen binnendringen in het beschadigde hoornvlies en daar nog meer schade aanrichten, met een rood oog en veel ongemak voor de viervoeter tot gevolg. Als je hond dus een bloeddoorlopen oog heeft, maak dan een afspraak bij je dierenarts voor een oogonderzoek om een mogelijke hoornvlieszweer uit te sluiten.

Glaucoom

Kan een simpel geval van rode ogen een veel gecompliceerdere aandoening zoals glaucoom verbergen? Glaucoom komt vaker voor bij oudere honden, maar honden van alle leeftijden kunnen het krijgen. Troebele ogen, roodheid en oogafscheiding zijn enkele van de meest voorkomende symptomen waarop eigenaren moeten letten. Glaucoom wordt gekenmerkt door een ophoping van vocht in het voorste deel van het oog, wat leidt tot verhoogde druk op de oogzenuw en zichtproblemen. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je dierenarts zodra je de symptomen opmerkt. Glaucoom is niet te genezen, tenzij het in een heel vroeg stadium wordt vastgesteld, maar er zijn veel behandelingsopties afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Droge ogen

Soms produceren de ogen van een hond niet meer genoeg traanvocht om het oogoppervlak vochtig te houden. Als de traanklieren uitdrogen, wordt het hoornvlies ook droog. Als het vocht dat voordien vreemde deeltjes uit het oog hield, verdwenen is, zullen de ogen van je hond ontsteken en rood worden. Droge ogen kunnen een andere onderliggende oorzaak hebben. Je kunt dus het best een dierenarts opzoeken, zodat je zeker bent dat de aandoening correct behandeld wordt.

Cherry eye

Cherry eye is een aandoening van een klier in het derde ooglid van de hond. Deze klier kan rood kleuren en zodanig zwellen dat ze niet meer op haar normale plaats past en gaat uitpuilen. Vandaar de naam van de aandoening: 'cherry eye' betekent 'kersenoog'.

De exacte oorzaak is niet bekend, maar een cherry eye lijkt vaker voor te komen bij bepaalde rassen als de bullmastiff, de shar-pei, de cockerspaniël en de Duitse dog. Vaak is een operatie nodig om het probleem op te lossen.

Vreemd voorwerp

Het kan ook zijn dat het oog van je hond rood is omdat er een vreemd voorwerp in zit. Bij avontuurlijke honden kan dat al eens gebeuren. Als jouw viervoeter er graag opuit trekt en door struiken en hoog gras loopt, kan er iets in zijn oog belanden, waardoor dat geïrriteerd raakt en opzwelt. Dat vreemde voorwerp in het oog van je hond kan zo klein zijn als een graszaadje maar ook zo groot als een stukje tak. Hoewel het niet mogelijk is het risico volledig uit te sluiten, raden wij aan te proberen hoog gras te vermijden en je hond na een wandeling even van kop tot teen te controleren, zodat je eventuele problemen snel op het spoor komt.

De bovenstaande gezondheidsproblemen – van een allergie over bindvliesontsteking tot glaucoom – bewijzen nog maar eens hoezeer de ogen van onze trouwe viervoeters lijken op die van de mens. Maar nemen ze de kleurenwereld op dezelfde manier waar als wij? Ontdek het in ons artikel over het gezichtsvermogen van de hond.