Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Havanezer

Havanezer

De havanezer is een schoothond, maar hij is stevig gebouwd. Hij is iets langer dan hij hoog is. Een volwassen hond is 23-28 cm hoog en weegt ongeveer 3-6 kg. Hij heeft een weelderige, zachte, zijdeachtige vacht en een krulstaart met pluim over zijn rug. Zijn vacht kan elke kleur of kleurencombinatie hebben.

 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een half uur per dag wandelen
 • Heel kleine hond (die je kan dragen)
 • Minimale kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Gaat goed samen met andere dieren.
 • Een echte gezinshond
Hond staat midden in het bos

Persoonlijkheid

De havanezer is een levendige, extraverte hond die vriendelijk en aanhankelijk is. Zoals je verwacht van een schoothond, is hij dol op mensen (ook kinderen) en is hij het liefste in gezelschap. Hij vindt het niet fijn om lang alleen te zijn. Het is een speelse hond, die er niet alleen knap uitziet, maar ook graag wordt getraind om nieuwe dingen te leren.

Hond die zich in het park bevindt

Oorsprong

Land van herkomst: Cuba

De havanezer is onderdeel van de bichon-familie, waartoe ook de bichon frisé, de bolognezer, de coton de tuléar, het leeuwhondje en de maltezer behoren. Oorspronkelijk was het een kleine witte hond die in het Middellandse Zeegebied leefde. Hij werd door handelaren meegenomen over de hele wereld, waar de honden tot verschillende rassen werden ontwikkeld. Toen deze hond aankwam in Cuba werd hij ontwikkeld tot de havanezer. Het was eerst een schoothond voor de aristocratie, voordat hij de harten van de gewone Cubanen stal.

Gezondheid

Net als andere kleine rassen kunnen havanezers last hebben van losse knieschijven (luxating patellas). Daarnaast zijn ze, zoals veel andere rassen, gevoelig voor erfelijke oogaandoeningen. Daarom is het belangrijk om fokhonden regelmatig hierop te testen.

Beweging

Dit kleine ras heeft slechts een half uur beweging per dag nodig. Het is een speels hondje, dat graag in de tuin speelt met zijn mensenfamilie, maar ook graag wandelt. Hij is het gelukkigst als zijn baasje hem altijd overal mee naartoe neemt.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De vacht van de havanezer is zacht en zijdeachtig. De weelderige bovenvacht is golvend of heeft een lichte krul en bedekt de ondervacht. Borstel de vacht dagelijks om klitten te voorkomen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.