Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Affenpinscher

Affenpinscher

Hoewel hij eruit ziet als een terriër, wordt de affenpinscher ingedeeld bij de schoothonden. Hij heeft een ondeugende uitstraling en zijn gezicht heeft wel wat weg heeft van een aapje. Wanneer hij volgroeid is, heeft hij een schofthoogte tussen de 24 en 28 cm (vanaf het uiteinde van de voorpoot tot de bovenrand van de schouderbladen) en weegt hij tussen de 3 en 4 kg. Zijn vacht is meestal zwart, al dan niet met wat grijze tinten.

 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een half uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Twee zwarte Affenpinschers kijken naar de camera.

Persoonlijkheid

Affenhonden zijn levendig en zelfverzekerd. Soms hebben ze een sterke wil en zijn ze nergens bang voor, maar ze zijn zeer gehecht aan hun baasjes. Verder zijn ze voorzichtig richting onbekenden, waardoor het belangrijk is dat ze als puppy gesocialiseerd worden.

Affenpinscher in het bos

Oorsprong

Land van herkomst: Duitsland

De ondeugende, guitige affenpinscher is een van de oudste hondenrassen. Hij bestond al in de 17e eeuw. In Duitsland, waar dit ras vandaan komt, betekent 'affen' 'bespotten' en 'pinscher' betekent 'terriër'. De affen is de voorouder van twee andere rassen, namelijk de Belgische griffon en de Brusselse griffon, die ook een gezicht hebben dat lijkt op dat van een aapje. Hoewel affenhonden op terriërs lijken, zijn ze te klein om werkhonden te zijn en worden ze voornamelijk gehouden als gezelschapsdier.

Gezondheid

Over het algemeen zijn affenpinschers gezonde honden. Echter, net als bij andere kleine rassen, kunnen ze last hebben van losse knieschijven, heupafwijkingen en luchtpijpproblemen.

Beweging

Hoewel ze klein zijn, zijn het actieve honden die redelijk wat beweging nodig hebben (20 tot 40 minuten per dag). Ze houden van spelletjes die lichaam en geest uitdagen, maar die moeten niet te onstuimig zijn.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De ruwharige vacht is hier en daar hard, en ziet er van nature slordig uit, dus je hoeft hem niet vaak te verzorgen. Een keer per week borstelen is voldoende.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.