Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kitten in rode deken

Een kitten kopen van een fokker

leestijd: 5 min

Wie een kitten wil kopen, moet aan veel zaken denken! Het begint al met de vraag waar je een betrouwbare fokker vindt. En als je een fokker gevonden hebt, welke vragen moet je dan stellen? Purina® helpt je op de goede weg. In dit artikel vind je handige controlelijsten om alle informatie die je nodig hebt, te achterhalen.

Als je een raskitten wil kopen van een kattenkweker, oftewel cattery, moet je talrijke factoren in overweging nemen. Nog voor je begint te zoeken, moet je er zeker van zijn dat je genoeg tijd kan wijden aan je nieuwe kitten, om hem te laten uitgroeien tot een prachtige volwassen kat.

Is dat het geval? Volg dan onze gids. Wij loodsen je door het proces, zodat je een gezonde en gelukkige kitten vindt die je vele jaren plezier zal bezorgen.

Controlelijst voor de aanschaf van een kitten

Voor je concrete plannen begint te maken voor de aanschaf van een kitten, moet je je persoonlijke omstandigheden onder de loep nemen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Ben ik klaar voor een kat?

  • Ben ik bereid de kosten te dragen? Denk aan de dierenartskosten, bijvoorbeeld voor de sterilisatie/castratie en de inentingen. Als je kiest voor een langharig ras, kan er een prijskaartje aan de verzorging hangen. Daarnaast zijn er nog de dagelijkse kosten, zoals voeding en kattenbakvulling.

  • Past een kat in je levenswijze? Denk daarbij aan je werkuren en je thuisomgeving. Als je lange dagen werkt, is er dan iemand thuis om voor je kat te zorgen?

  • Kan je een heel kattenleven lang voor de kat blijven zorgen? Een binnenhuiskat wordt gemiddeld 13 tot 17 jaar oud. Ben je bereid voor zo’lange tijd een verbintenis aan te gaan?

Je antwoord op alle bovenstaande vragen moet 'ja' luiden. Anders is het geen goede beslissing een kat in huis te halen.

Welk kattenras past bij jou?

Misschien weet je al heel goed welk kattenras je wilt, maar het kan ook zijn dat je maar niet kan kiezen. Niet verwonderlijk, want er zijn zoveel prachtige katten! Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en verzorgingsbehoeften. Een paar goede vragen die je zullen helpen bij je keuze:

  • Hoeveel tijd kan je iedere dag besteden aan de schoonheidsverzorging? 

  • Hoe vaak ben je huis? Sommige katten zijn zeer sociaal en hebben veel gezelschap nodig, terwijl andere rassen veel onafhankelijker zijn. 

  • Heb je gezondheidsproblemen, zoals astma of een kattenallergie? 

Als je er nog niet uit bent welk kattenras je moet kiezen, gebruik dan onze kattenraswijzer om het ras te vinden dat perfect bij je past.

Hoe vind je een goede kweker?

Er zijn verschillende manieren om een verantwoordelijke kattenkweker te vinden. Als je al een specifiek ras voor ogen hebt, kan je op zoek gaan naar de rasvereniging van dat ras. Dat is vaak een goede manier om een betrouwbare fokker te vinden. Je kan ook zoeken op forums en Facebookgroepen, maar besef goed dat de informatie die je daar vindt, vaak niet onpartijdig is.

In België moeten alle kattenkwekers erkend zijn, zowel de hobbykwekers, de occasionele kwekers, de beroepskwekers als de kweker-handelaars. Je kan ook contact opnemen met je plaatselijke dierenarts en hem vragen of hij betrouwbare kattenkwekers in de regio kent. De kans is groot dat hij wel iemand weet. Ten slotte moet hij instaan voor de eerste gezondheidscontroles en vaccinaties van kittens.

Welke vragen moet je stellen bij het kopen van een kitten?

Als je een kitten koopt bij een goede fokker, zou die bereid moeten zijn op al jouw vragen te antwoorden. Een goede fokker geeft om zijn kittens en wil ervoor zorgen dat ze een goede thuis vinden. Je moet de volgende vragen stellen:

  • Kan ik de kitten zien samen met zijn moeder en de rest van het nest?

  • Wat kan je me vertellen over de vader? Het is niet altijd mogelijk om de vader te zien, aangezien er vaak dekkaters ingezet worden. Daarom is het een goed idee te vragen naar informatie over de vader.

  • Wanneer is de kitten geboren?

  • Welke socialisatie heeft de kitten gekregen. Is hij vriendelijk?

  • Is hij gezond? Is hij onderzocht door een dierenarts?

  • Waar is de kitten geboren?

  • Is de kitten grootgebracht bij zijn moeder? (Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn ook kittens die met de hand opgevoed worden).

  • Welke inentingen heeft de kitten al gehad en wanneer moeten de herhalingsvaccinaties plaatsvinden?

  • Is de kitten zindelijk?

Wat kan je verwachten van een kattenkweker?

Een betrouwbare kattenkweker zal het vigerende kweekbeleid volgen. De kittens moeten geïdentificeerd en geregistreerd worden voor ze van eigenaar veranderen. De fokker is verplicht de nodige richtlijnen te geven over de voeding, de huisvesting en de algemene verzorging van het dier. Hij moet op verzoek een gedateerd bewijs van eigendomsoverdracht bezorgen met vermelding van de naam van de verkoper, de soort en het aantal verkochte dieren. Hij moet ook een garantie geven tegen bepaalde besmettelijke ziekten die in de eerste dagen na verkoop zouden kunnen optreden en tegen erfelijke aandoeningen. Daarvoor overhandigt hij een garantiecertificaat dat beantwoordt aan het wettelijk model. De besmettelijke ziekten waarop de wettelijke garantie van toepassing is, zijn voor katten: panleukopenie, infectieuze peritonitis en feline leukose.

De kweker moet je de kitten laten zien samen met zijn moeder en de rest van het nest en moet je de kittens laten vastnemen. Het is belangrijk dat je de moeder kan zien, niet alleen om er zeker van te zijn dat je kitten van een gezonde moeder afstamt, maar ook om een idee te krijgen van de uiterlijke en innerlijke eigenschappen die hij kan geërfd hebben.

Controleer of alle kittens heldere ogen hebben en sociaal zijn. Als de kittens ziek of angstig lijken, koop je beter niet bij deze kweker.

Wat krijg je mee van de kattenkweker?

Als je een raskat koopt, moet je ook gedetailleerde informatie over de afstamming en het bewijs van de identificatie en registratie van je kat ontvangen. Indien van toepassing kunnen er ook gezondheidscertificaten van de vader- en moederkat meegegeven worden. Daarnaast moeten ook de datums van de laatste ontworming en vlooienbehandeling en van de inentingen meegedeeld worden.

Het is ook een goed idee te vragen welke kattenbakvulling er momenteel gebruikt wordt, zodat je diezelfde soort kan blijven gebruiken tijdens de kattenbaktraining. Sommige fokkers zullen je op weg helpen door je wat vertrouwde kittenvoeding, kattenbakvulling en speeltjes mee te geven. Kortom, je krijgt alles mee om jou en je kitten een goede start te geven.

La suite de votre relation avec l’éleveur

Iedere fokker zal graag willen weten hoe zijn kittens evolueren naarmate ze opgroeien. De fokker moet je contactgegevens geven en zeggen dat je altijd contact mag opnemen als je vragen hebt of worstelt met een probleem. Als er ooit een moment komt dat je niet meer voor je kat kan zorgen, neem dan eerst contact op met de fokker. De kans is groot dat hij bereid is de kat weer op te nemen.

Wanneer moet je je zorgen maken over een fokker?

In een ideale wereld zouden er geen slechte fokkers zijn, maar helaas heeft niet iedereen goede drijfveren. Betrouwbare kwekers zullen graag bereid zijn je thuis te verwelkomen om naar hun kittens te komen kijken. Als deze mogelijkheid je niet wordt geboden of het bezoek almaar wordt uitgesteld, of als de fokker voorstelt dat jullie elders afspreken, of als hij de kitten naar jou toe wil brengen, wees dan op je hoede. Een betrouwbare fokker zal met enthousiasme en liefde spreken over zijn ras en zal geïnteresseerd zijn in hoe jij voor je kat zal zorgen. Wees op je hoede voor fokkers die zich daarvoor niet lijken te interesseren en niet echt in gesprek met je willen gaan of niet op je vragen antwoorden.

Het is belangrijk dat je nooit online een kitten koopt zonder eerst in de thuisomgeving te gaan zien hoe hij is opgegroeid en hoe gezond de moederkat en de nestgenootjes zijn.

Als je wel een kat wilt, maar geen tijd kan investeren in het opvoeden van een kitten, overweeg dan een volwassen kat te adopteren. In asielen over heel het land wachten veel lieve katten op een warme thuis. Hier vind je een lijst van de erkende asielen in Vlaanderen.