Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
kitten in het nest

Kattenbaktraining voor kittens en katten

leestijd: 5 min

Als je een binnenhuiskat hebt of je kat niet altijd naar buiten kan, kan je niet zonder kattenbak. Kittens en katten zijn relatief gemakkelijk zindelijk te maken. Met deze handige gids zal je er binnen de kortste keren op kunnen vertrouwen dat poeslief op de kattenbak gaat!

Hun natuurlijke instinct zet katten er meestal toe aan hun behoeften buiten te doen, maar veel katten hebben ook graag binnen een kattenbak. Het best leer je je kat al op jonge leeftijd zijn behoefte te doen op de kattenbak, maar het kan ook aangeleerd worden aan oudere katten. Doordat hun gewrichten stijver zijn en ze niet meer zoveel energie hebben om naar buiten te gaan, kunnen oudere katten een kattenbak zelfs een weldaad vinden.

Wie nog nooit een kat of kitten zindelijk heeft gemaakt, weet misschien niet goed waar te beginnen. Daarom vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten om je kat op de kattenbak te doen gaan.

De perfecte kattenbak kiezen

Als je nog maar pas begint met de kattenbaktraining van je kitten, neem dan een lage bak zonder deksel, waar je kitten gemakkelijk in kan stappen. Als je kitten al wat groter wordt, kan je overstappen naar een grotere en diepere bak, waarin hij voldoende ruimte heeft om zich te draaien. De hogere randen voorkomen dat de kattenbakvulling in het rond vliegt als je kat erin graaft.

Om geen last te hebben van geurtjes en de vulling in de bak te houden, gebruik je beter een gesloten bak.

De meeste volwassen kat houden wel van wat extra privacy als ze hun behoefte doen, maar er zijn ook katten die het eng vinden dat ze in een gesloten ruimte zitten met slechts één uitgang als vluchtmogelijkheid als er een bedreiging verschijnt. Gebruik geen gesloten bak als de kattenbaktraining nog niet is afgerond. Het luikje en de gesloten ruimte kunnen een te grote stap vormen voor je kitten.

Voor een oudere kat is een bak met een lagere instap gemakkelijker te gebruiken.

Het juiste type kattenbakvulling kiezen

Iedere kat is anders. Veel katten hebben een voorkeur voor een bepaalde kattenbakvulling. De juiste vulling is belangrijk bij de kattenbaktraining. Als je kat de kattenbakvulling maar niets vindt, zal hij de kattenbak niet gebruiken!

Het voordeel van dit type kattenbakvulling is dat ze klonten vormt wanneer ze in contact komt met vloeistof. Die klonten zijn gemakkelijk uit de bak te scheppen. Je bespaart dus geld doordat je alleen de vuile vulling moet verwijderen en niet telkens de hele kattenbak moet verversen.

Als je kat een gesloten kattenbak heeft, overweeg dan stofvrije kattenbakvulling. Dan krijgt je kat geen stof in het gezicht als hij zijn uitwerpselen begraaft.

Kattenbakvullingen van zand of klei absorberen vloeistoffen extreem snel en zijn doorgaans goedkoop, maar ze elimineren geen geurtjes.

Kattenbakvulling op basis van hout is populair omdat hout goed absorbeert en ook wat helpt tegen slechte geurtjes, maar deze optie is wel duurder dan de andere.

Kattenbakvullingen op basis van silica zijn goed omdat ze snel vloeistoffen en geuren absorberen, maar ze behoren ook tot de duurste keuzes.

Dit type kattenbakvulling vermijd je beter aangezien je kat een gevoelige neus heeft en de geur als onaangenaam kan ervaren, met als mogelijk gevolg dat hij de kattenbak gaat ontwijken.

Als je van type kattenbakvulling wil veranderen, doe het dan geleidelijk aan, zodat het geen verrassing is voor je kat en de kattenbak hem niet tegen gaat staan. Volg de aanwijzingen op de verpakking wat betreft aanbevolen diepte van de kattenbakvulling. Zorg dat je kat voldoende vulling heeft om te graven. Om de kattenbakvulling die naast de bak belandt, op te vangen, kan je een krant onder de bak plaatsen.

De plaats van de kattenbak

De algemene regel is dat je één kattenbak per kat plus één extra kattenbak moet hebben. Zet de kattenbak op een rustige plaats, waar je kat op zijn gemak zijn behoefte kan doen. Een drukke gang is niet geschikt en vermijd ook de buurt van geluidsbronnen, zoals de wasmachine. Zet de kattenbak ook niet naast de plaats waar je kat eet en drinkt.

Zolang je nog bezig bent met de kattenbaktraining, moet de bak altijd gemakkelijk toegankelijk zijn, zeker als je kat altijd binnen is. Katten zijn heel propere dieren en zullen hun behoeften zo lang mogelijk ophouden als ze nergens kunnen gaan. Dat kan ongemak veroorzaken en ook leiden tot gezondheidsproblemen.

3 stappen in de kattenbaktraining voor kittens en katten

Om een kitten of oudere kat te leren zijn behoefte op de kattenbak te doen, kan je de volgende drie eenvoudige stappen volgen:

1. Leer de tekenen herkennen dat je kat moet gaan

Het eerste wat jij moet doen tijdens de zindelijkheidstraining, is je kat in de gaten houden. Let op de tekenen dat hij moet gaan. Hij zal waarschijnlijk snuffelen, krabben of hurkend gaan klaar zitten op de grond.

2. Zet je kat op de kattenbak

Als je de tekenen ziet, pak je je kat op en zet je hem zachtjes op de kattenbak. Kittens hebben een zeer kleine blaas. Zet je kitten daarom ook op de bak direct na het eten en zodra hij wakker is. Je kitten zal zijn behoefte doen al snel beginnen te associëren met de kattenbak en zelf naar de bak gaan als het tijd is.

3. Beloon hem

Als je kat de kattenbak gebruikt heeft, moet je hem overvloedig belonen, zowel verbaal als met lekkers. De kattenbak zal al snel iets positiefs worden voor hem. Binnen de kortste keren zal hij er zonder probleem op gaan.

Verwacht ongelukjes

Verwacht ongelukjes bij de kattenbaktraining van je kitten of kat! Het kan even duren voor hij helemaal vertrouwd is met de kattenbak, maar als je geduld hebt en volhoudt, zal dat moment weldra komen. Straf je kat nooit als hij zijn behoefte doet op een andere plaats in het huis. Maak het gewoon snel schoon en zet de kattenbaktraining voort.

Als je kat al een tijd zindelijk is en dan plots in huis plast, moet je ermee naar de dierenarts gaan, want dat kan wijzen op een aandoening van de lagere urinewegen (FLUTD, Feline Lowe Urinary Tract Disease). Dat is een pijnlijke en potentieel gevaarlijke aandoening die zo snel mogelijk door een dierenarts behandeld moet worden.

Het belang van een schone kattenbak

Om ongelukjes in huis te voorkomen en een succes te maken van de zindelijkheidstraining van je kat, moet je de kattenbak zeker regelmatig schoonmaken. Katten zijn van nature schone dieren en willen geen vuile kattenbak gebruiken. Sommige katten vinden de kattenbak pas vies als hij al veel gebruikt is, voor andere is al het genoeg dat hij maar één keer gebruikt is.

Verwijder de vuile kattenbakvulling minstens één keer per dag. Afhankelijk van hoeveel katten je hebt en hoe vaak ze de bak gebruiken zal je het vaker moeten doen. Maak de kattenbak ook minstens één keer per week volledig leeg schoon en was hem uit met warm water. Vermijd het gebruik van desinfectiemiddelen, want die kunnen toxisch zijn voor katten.

Als je zwanger bent, mag je niet in aanraking komen met vuile kattenbakvulling aangezien je toxoplasmose – een infectie die je kan doorgeven aan je ongeboren kind – kan oplopen van kattenuitwerpselen.

Voor meer informatie over het zorgen voor een nieuwe kitten verwijzen we naar ons artikel waarin we je uitleggen hoe je je kat zaken kan aanleren.