Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Maine Coon

Maine coon

De grootste van alle kattenrassen, de Maine coon, heeft een krachtig gespierd lichaam en aanzienlijke poten. De kop heeft een vierkante snuit en grote oren, die breed en hoog gehouden worden. De vacht is lang en dik en bestaat uit een ondervacht, bedekt met een substantieel glanzende, waterdichte toplaag. Het haar op het hoofd, de nek en de schouders is korter en neemt in lengte toe naar de achtekant, de zijkanten en de staart. Het haar op de buik en poten is vol en ruig. Er is een kraag, die aan de basis van de oren begint en zwaarder is bij mannetjes dan bij vrouwtjes. Het staarthaar is lang en vloeiend. De oren hebben getufte puntjes. De poten hebben ook plukjes waardoor ze er als sneeuwschoenen uitzien. Het Maine coon-kattenras kan in 30 of meer kleuren voorkomen. De ogen kunnen groen, goud of koper zijn. Witte katten kunnen blauwe of gemengde ogen hebben.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Spraakzame kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Een echte gezinskat
Ginger Maine Coon ligt op tafel

Persoonlijkheid

Maine coon-katten zijn lief van aard en zijn heel speels en vriendelijk. Ze genieten van menselijk gezelschap en zijn goede huisdieren. Ze krullen op op de vreemste plekken, mogelijk door hun nederige oorsprong. Ze genieten van het buitenleven en willen dus klimmen en jagen. Maine coon-katten staan bekend om hun lieve, tsjirpende geluid.

Het Maine Coon-katje let speels op

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

De voorouders van de Maine coon-kat werden rond 1850 door zeevaarders naar de Amerikaanse staat Maine gebracht. Deze katten paarden met de plaatselijke kortharige katten. De nakomelingen waren grote, sterk gebouwde katten met halflange vacht en borstelachtige staarten, die leken op de staart van de wasbeer (in het Engels 'raccoon', vandaar de naam Maine coon). De katten ontwikkelden een dikke, dichte vacht om aan de extreme winters in Maine te weerstaan. Al rond 1860 werden er speciale shows georganiseerd voor Maine coon-katten, en het ras werd erg populair als huisdier.

Gezondheid

Het Maine coon-kattenras lijkt meer risico te lopen op een hartaandoening die hypertrofische cardiomyopathie wordt genoemd, en op heupdysplasie. Vraag de fokker naar deze twee aandoeningen voordat je een kat koopt.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Ondanks zijn lengte, kan de Maine coon zijn vacht vrij goed onderhouden, maar hij heeft nog steeds regelmatig verzorging nodig. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.