Een volwassen hond adopteren

Een volwassen hond adopteren
Een volwassen hond adopteren
Een volwassen hond adopteren

Een volwassen hond adopteren

Elk jaar worden in België tienduizenden volwassen honden achtergelaten die daarna op een nieuw baasje wachten. Een volwassen hond uit een asiel adopteren is voor u een verrijkende ervaring en biedt tal van voordelen: u biedt hem een tweede kans op een thuis waar hij omringd kan worden door alle genegenheid die hij verdient. Hondenfokkers verkopen eveneens volwassen honden die niet meer worden gebruikt voor de fokkerij of wedstrijden.

De voordelen van de adoptie van een volwassen hond

 • Volwassen honden zijn in het algemeen rustiger en meer ontspannen. Ze hebben al hun gewoonten en hun eigen karakter. Bovendien vertonen ze niet meer het typische uitbundige gedrag van jonge puppy's en zijn ze dus volledig klaar om opgenomen te worden in uw huis.
 • In de meeste gevallen zijn volwassen honden getraind om te leven in een huis en zijn ze in staat om algemene instructies te begrijpen. Hoewel het soms nodig is om de hond via training te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving, werd het meeste werk in het algemeen al gedaan.
 • Bij een adoptie uit een erkend asiel krijgt u de garantie dat de hond werd onderworpen aan een medisch onderzoek, dat hij gesteriliseerd, gevaccineerd en ontwormd is en dat hij alle noodzakelijke behandelingen heeft gekregen alvorens te worden verwelkomd in een nieuw huis.
 • In de meeste gevallen kent het asiel de voorgeschiedenis van het dier en zal het u kunnen helpen om een hond te kiezen die past bij uw levensstijl en uw soort woning. Bovendien kan het adoptiecentrum u informatie geven over het gedrag van de hond ten opzichte van kinderen, andere honden of katten. In het algemeen zijn de asielen of de fokkers er even bezorgd om als u om de juiste keuze te maken, en zullen zij nooit proberen u op te zadelen met een dier dat problemen zal geven.
 • Er zijn veel honden die wachten om te worden geadopteerd, en u kunt er bijna helemaal zeker van zijn dat u een huisdier zult vinden dat bij uw verwachtingen past, of het nu gaat om een rashond of een hond van een gemengd ras.
 • En natuurlijk kunt u fier zijn op uzelf omdat u uw hond een tweede kans hebt gegeven.

Laatste tips

Ook al blijken volwassen honden die u adopteert bij een erkend asiel, betere huisdieren te zijn, toch is het noodzakelijk om een aantal belangrijke aanbevelingen te onthouden.

 • Wees duidelijk, nauwkeurig en eerlijk wanneer u uw levensstijl en uw soort woning beschrijft. Een hond die veel beweging nodig heeft, zal nooit gelukkig zijn als u door uw levensstijl niet aan deze behoefte kan voldoen.
 • De gewoonten van een oudere hond veranderen kan soms problemen stellen. De hond heeft een aanpassingsperiode nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en u moet zich op uw beurt kunnen aanpassen aan zijn temperament.
 • Soms kan de voorgeschiedenis van de hond niet tot in de details gekend zijn, met name bij een hond die achtergelaten werd. Zorg ervoor dat de hond volledig werd onderzocht vóór u hem adopteert, en vergeet niet dat een misbruikt of mishandeld dier daar altijd een emotionele bagage aan overhoudt. U moet dus wellicht geduld oefenen voordat u zijn vertrouwen kan winnen.
 • Als u al een hond hebt, moet u weten dat de komst van een nieuwe volwassen hond tot meer spanningen kan leiden dan wanneer het zou gaan om een jong nieuw dier.
 • Als u bij een fokker een hond met een stamboom adopteert, bedenk dan dat het dier waarschijnlijk werd gebruikt voor de fokkerij of voor wedstrijden, en dat hij soms kan blijk geven van specifiek gedrag.

Adoptieplaatsen

Er zijn honderden adoptiecentra in het land, zowel nationale stichtingen als regionale asielen en kennels. Op internetsites of in telefoongidsen vindt u ook heel veel aanbiedingen. Bedenk ook dat zelfs de grootste adoptiecentra liever hebben dat u in de buurt woont en dat ze niet alle gegevens nationaal verspreiden. Om uw keuze te vergemakkelijken kunt u een bezoek aan het adoptiecentrum plannen waar u de infrastructuur en de algemene omstandigheden waarin de dieren in het asiel verblijven, kunt beoordelen. U zal ook gevraagd worden om gedetailleerde informatie te geven over uw huis en uw levensstijl. Bovendien kunt u misschien u zelfs uw huisdieren meenemen als u er al hebt, zo kunt u tonen dat u een verantwoordelijk baasje bent.