Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Brown Spaniel speelt al liggend met speelgoed.

Een jonge of al oudere hond adopteren

leestijd: 8 min

Wie een jonge of al oudere hond adopteert, kan daar ongelofelijk veel voor terug krijgen. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk?

In dierenasielen over de hele wereld wachten ontelbare honden op een nieuwe thuis, niet alleen volwassen honden, maar ook jonge honden en senioren. Prachtige honden worden soms afgestaan omdat ze een slechte start hebben gehad in het leven, of omdat hun baasje niet meer voor ze kan zorgen. Eén ding is zeker: asielhonden hebben gewoon iemand nodig die hen veel liefde en begrip geeft. Als jij denkt dat je een hond of puppy uit een asiel een warme, gelukkige thuis zou kunnen bieden, lees dan zeker verder. Wij beantwoorden al je vragen over hoe je een hond adopteert en waar je een asiel vindt.

Jonge of oudere hond?

Een hond adopteren uit een asiel kan een ongelooflijk lonende ervaring zijn. Niet alleen steun je het werk van een goed doel dat je na aan het hart ligt, maar je geeft ook een tweede kans aan een hond die niet meer gewenst was. Als je overweegt een hond te adopteren, moet je eerst beslissen of je een jonge hond wilt die barst van de energie of toch liever een oudere hond die al wat rustiger is. Jonge honden vragen veel toewijding: ze moeten alles nog leren en maken veel vuil. Je zal veel moeten opbrengen om hem alles te geven wat hij nodig heeft. Daarom is het geen goed idee een jonge hond in huis te nemen als je lange dagen werkt of als er overdag niemand is om voor hem te zorgen. Een oudere hond heeft al leren samenleven met mensen en heeft doorgaans al enige training gehad. Over het algemeen is een oudere hond een meer verantwoorde keuze.

Een vriend voor het leven

Als je zelf niet goed weet welk soort hond het best past bij jouw levensstijl, manier van wonen en gezin, kan het plaatselijke asiel je op de goede weg helpen. Wanneer je te kennen geeft dat je geïnteresseerd ben in een bepaalde asielhond, zal het asiel je meestal een vragenlijst laten invullen, om zicht te krijgen op je actuele leefomstandigheden. Op basis daarvan zal worden nagegaan welke hond voor jou geschikt is. De asielmedewerkers weten goed welke huisdieren bij welke mensen passen. Je kan er dus op vertrouwen dat ze je een vriend voor het leven bezorgen.

Wat je moet weten bij de adoptie van een hond

De beslissing een nieuwe hond in huis te halen, stemt altijd vrolijk, maar er zijn wel een aantal zaken die je daarbij niet uit het oog mag verliezen.

  • Het komt helaas voor dat honden in het asiel belanden uit een situatie van verwaarlozing of mishandeling. Sommige honden hebben een rugzakje, maar de asielmedewerkers zullen altijd eerlijk zijn over de behoeften van de hond. Als je een hond met een moeilijk verleden wilt adopteren, moet je er wel zeker van zijn dat je de uitdaging aankunt.
  • Als je woont in een huurhuis of -appartement moet je op voorhand aan je verhuurder vragen of je een hond mag houden.
  • Als je al honden hebt, moet de nieuwe hond voorzichtig geïntroduceerd worden. Hoe je dat het best aanpakt, lees je in ons artikel op.
  • Een afgedankte fok- of showhond heeft mogelijk bepaalde gedragingen geleerd die je weer zat moet helpen afleren.
  • Het kan tijd en moeite kosten vooraleer een asielhond zich goed voelt in je huis en een band met je aangaat. Heb dus geduld.
  • Honden hebben veel ruimte nodig, zowel binnen als buiten. Zorg er dus voor dat je die ruimte kunt bieden voor je overgaat tot adoptie.
  • Je hebt niet alleen fysieke ruimte nodig, maar ook plaats in je agenda. Honden hebben dagelijks behoefte aan aandacht en beweging. Heb jij voldoende tijd om te voorzien in hun sociale, fysieke en gedragsgebonden behoeften?
  • Er hangt ook een kostenplaatje aan de adoptie van een hond. Er is niet alleen de onmiddellijk te betalen adoptievergoeding, die verschilt van asiel tot asiel, maar ook op de lange termijn zijn er kosten verbonden aan een hond: dierenarts, routinebehandelingen, voeding, trimsalon, accessoires, speeltjes en vakantieopvang.

Hondenrassen

In asielen treft men vaak uiteenlopende hondenrassen aan. Er kan zowel een westie als een husky zitten te wachten op een nieuw baasje. Daarnaast heeft een asiel doorgaans ook veel rasloze honden. Maar het is niet omdat een hond geen zuivere bloedlijn heeft, dat hij een minder goede compagnon is!

Hoe adopteer je een hond?

Als je een hond wilt adopteren, moet je naar een asiel gaan. Er zijn vele asielen in België, maar je kiest er beter een dat niet al te ver weg is, aangezien je mogelijk verscheidene keren zal moeten langsgaan. Het asiel wil er namelijk zeker van zijn dat de door jou gekozen hond goed bij jou past.

Als je je oog hebt laten vallen op een hond, zal je een aanvraagformulier moeten invullen met informatie over jou, je gezin en je leefomstandigheden. Dat zal helpen bij de beoordeling of de hond bij jou past. Daarna kan je een telefoontje of e-mail verwachten waarin het asiel je uitnodigt een afspraak te maken om kennis te komen maken met je potentiële viervoeter. Eenmaal daar kan je de gekozen hond ontmoeten en zien hoe hij op jou reageert. Meestal zal je ook verschillende andere asieldieren kunnen zien en ontmoeten, om je ervan te verzekeren dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Je moet weten dat sommige asielen een officiële adoptie altijd laten voorafgaan door een huisbezoek, om er zeker van te zijn dat de hond goed terechtkomt. Als je al andere huisdieren hebt, kunt je beter eerst ook nagaan of het klikt met de nieuwe hond.

Als je een hond uit het asiel wil adopteren, kan je voor meer informatie al eens kijken op https://www.dierenbeschermingmechelen.be/.

De eerste ontmoeting 

Iedereen luistert al wel eens meer naar zijn hart dan naar zijn hoofd. Het kan gebeuren dat je een schattige pluizenbol ziet in je plaatselijke asiel en direct overstag gaat. Eenmaal thuis stel je dan misschien vast dat jullie persoonlijkheden niet bij elkaar passen. Daarom zou je bij je eerste bezoek aan je potentiële adoptiehond een vragenlijst moeten meenemen om voor te leggen aan de asielmedewerkers. De volgende vragen zijn een goed startpunt:

  • Is de hond goed gesocialiseerd als pup?
  • Hoe oud is hij?
  • Heeft hij bijzondere behoeften waarvan ik op de hoogte moet zijn?
  • Hoe lang bevindt de hond zich al in het asiel?
  • Wat is er geweten over het leven van de hond voor hij in het asiel kwam?
  • Welke commando's kent de hond?

Deze vragen zijn slechts een eerste aanzet. Voor je bezoek moet je even de tijd nemen om een lijst op te stellen van alle dingen die je moet weten. Denk ook na over welke eigenschappen je wilt in een hond en welke niet. Dan kies je meteen de juiste hond en is er minder kans dat je de hond later toch niet wilt houden.

Moet je betalen om een hond te adopteren?

De meeste organisaties vragen een adoptievergoeding. Hoeveel die bedraagt kan verschillen van organisatie tot organisatie. Meestal dient die vergoeding om de kosten van het verblijf in het asiel te dekken. De kleine bijdragen die adoptanten betalen, stellen de asielen ook in staat om in de toekomst andere dieren te blijven helpen. De adoptievergoeding dekt ook de inentingen van de hond, de castratie of sterilisatie (als de hond oud genoeg is) en een algemene controle door de dierenarts. 

Hoe lang duurt het voor je asielhond mee naar huis kan?

Dat varieert van geval tot geval. Als je een angstige of nerveuze hond met een moeilijk verleden wilt adopteren, zal je hem eerst verscheidene keren moeten bezoeken, om hem langzaam aan je te laten wennen. Als het asiel geen honden plaatst zonder voorafgaand huisbezoek, zal je bovendien moeten wachten tot dat huisbezoek heeft plaatsgevonden.

Tot zover onze gids voor het adopteren van een hond! Als je klaar bent om een nieuwe hond thuis te verwelkomen, lees dan ons betreffende artikel.