Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jonge pup naast een oudere hond

Hoe introduceer je je nieuwe hond bij een kat of een oudere hond?

leestijd: 8 min

Honden maken doorgaans gemakkelijk vrienden en je pup zal vrijwel zeker graag bij andere honden zijn. Hij kan waarschijnlijk niet wachten om te spelen met elk dier dat hij ziet, ook met jouw kat. Hier kom je te weten hoe je je nieuwe hond introduceert bij de andere huisdieren van het gezin.

Zoals voor alles wat nieuw is voor je pup, is het belangrijk dat je hem voorzichtig laat kennismaken met de andere aanwezige huisdieren. Kwestie van hun vriendschap een zo goed mogelijke start te geven. Vaak is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een oudere hond kan bezitterig worden op zijn territorium wanneer hij niet langer de enige viervoeter in het gezin is. En ook de kat zal er geen twijfel over laten bestaan dat ze niet gelukkig is met de nieuwe huisgenoot.

Hoe moet je dus je puppy introduceren bij je kat of oudere hond zonder een oorlog te ontketenen in je huiskamer? Wij leggen uit in enkele eenvoudige stappen hoe je het best te werk gaat voor een zo vlot mogelijke aanvaarding van het nieuwe huisdier en rustig verlopende eerste ontmoetingen met de andere dieren in het huis.

 

"Honden en katten kunnen vaak wel goed met elkaar opschieten, maar sommige huisdieren houd je beter weg van honden. Konijnen, cavia’s, hamsters en reptielen moeten bijvoorbeeld altijd beschermd worden."

 

Een puppy introduceren bij een oudere hond

Je huidige hond is waarschijnlijk gewoon het huis voor zich alleen te hebben, dus het kan voor hem even schrikken zijn dat hij zijn plaats plots moet delen. De volgende tips zullen je helpen de introductie zo vlot mogelijk te doen verlopen.

Een neutrale plaats

Je introduceert de nieuwe hond het best op een plaats die jouw huidige hond niet als zijn grondgebied beschouwt. Het is een goed idee om de eerste ontmoeting buiten te laten plaatsvinden, maar als je puppy nog niet alle inentingen heeft gehad, blijf je het best in je tuin. Zodra je puppy (minstens) zijn eerste inenting heeft gehad en je dierenarts gezegd heeft dat het veilig is, kan je hem meenemen in de tuin en hem daar alles laten verkennen. Geef hem de tijd om te wennen aan alle nieuwe geuren en indrukken.

De eerste ontmoeting

Lijn je puppy aan en breng je volwassen hond naar buiten, ook veilig aangelijnd. Als je oudere hond groot is of snel opgewonden raakt, kan het een goed idee zijn hem een hoofdtuig om te doen, zodat hij niet plots kan uithalen bij de begroeting. Ze zullen zeker nieuwsgierig zijn naar elkaar. Laat dus wat speling op de lijn, zodat ze naar elkaar toe kunnen gaan. Stel ze beide gerust door met een rustige stem te zeggen dat ze brave honden zijn. Negeer eventueel gepiep of geblaf.

Kalmte bewaren

Tijdens de eerste kennismaking beloon je kalme, beheerste interactie met zacht aaien, rustig gesproken woorden en misschien een paar kleine snoepjes. Als een van de honden te opgewonden raakt, is het belangrijk dat je zelf kalm blijft. Wacht tot ze gekalmeerd zijn of houd ze even apart en probeer het daarna opnieuw.

Korte eerste ontmoetingen

Laat de honden in het begin maar even samen, maar doe het wel vaak. Het zal niet lang duren voor ze beste vrienden worden.

Wachten op de uitnodiging om naar binnen te gaan

Laat je volwassen hond de puppy binnen ‘uitnodigen’. Houd beide honden aangelijnd tot de pup eens goed heeft kunnen rondkijken en je oudere hond de pup rustig aanvaardt en niet meer op hem reageert. Blijf beide honden belonen voor de aanvaarding en tolerantie door rustig gesproken woorden en zachte aanrakingen.

Belangrijke tip: De inentingen van je aanwezige hond moeten helemaal in orde zijn voordat je hem in contact laat komen met je puppy. Dat is nodig om te verzekeren dat iedereen gelukkig en gezond blijft.

Als je je nog zorgen maakt over het introduceren van een puppy bij een oudere hond, vraag dan op voorhand hulp. Je plaatselijke hondeninstructeur of dierenarts zullen je graag advies geven.

Een andere volwassen hond introduceren bij je hond

Als je een volwassen hond in huis haalt bij een andere hond, wees dan niet verbaasd dat ze niet meteen vriendjes worden. Maar laat dat je niet ontmoedigen! Als je ze geleidelijk aan laat kennis maken op een rustige plaats op neutraal terrein, weg van thuis (het best op een plaats die ze geen van beide kennen), is er meestal geen reden waarom ze niet met elkaar zouden kunnen opschieten en goede vrienden zouden kunnen worden.

Hier zijn enkele tips voor het introduceren van de nieuwe hond:

  • Houd bij de eerste kennismaking beide honden aan de lijn - eventueel met een hoofdtuig als het gaat om grote, zenuwachtige of hevige honden - en laat ze hoogte nemen van elkaar.
  • Als er wordt gegromd of geblaft, moet je de honden direct scheiden en wachten tot ze gekalmeerd zijn voor je het opnieuw probeert.
  • Als ze na talrijke zulke pogingen nog altijd niet overeenkomen, kan je beter een hondengedragstherapeut inschakelen. Vraag je dierenarts om advies.

Een hond introduceren bij een kat of kitten

Als je nieuwe puppy of hond eenmaal op zijn gemak is in zijn nieuwe thuis, is het tijd om hem te introduceren bij je kat. Je zal geduldig moeten zijn en je kat de tijd moeten geven om te wennen aan de nieuwe huisgenoot, zeker als je kat nog nooit heeft samengewoond met een vriendelijke hond! Ontdek hier hoe je een hond bij een kat introduceert en hen helpt om snel met elkaar te kunnen opschieten.

Ontspannen kat en hond

Een puppy voorstellen aan een kat, kan een beetje overweldigend zijn. Het komt wel eens voor dat katten reageren op de nieuwe hond door te blazen of te meppen of door weg te lopen en zich te verstoppen. Het is jouw taak beide huisdieren te helpen ontspannen te zijn in elkaars gezelschap.

Veiligheid eerst

Wanneer je een kat en een hond laat kennismaken, staat veiligheid voorop. Honden kunnen heel opgewonden reageren op katten, dus het kan even duren voor ze overeenkomen! Geef je kat een veilige plek, waar de hond er niet bij kan, en houd je nieuwe hond kort aan de lijn en onder bedwang.

Goed gedrag belonen

Beloon je hond als hij kalm blijft. En als je hond toch opgewonden begint te blaffen, moet jij nog altijd zelf kalm blijven.

Korte kennismakingssessies met veel pauzes

De kennismaking tussen hond en kat gaat het best wanneer je de sessies kort houdt, slechts enkele minuten per keer. Breng de hond en kat samen in verschillende ruimtes over heel het huis, verschillende keren per dag, zodat ze gewoon worden van elkaar te zien en te ruiken. Houd je hond aan de lijn. Na zo’n vijf minuten breng je de hond weg en laat je kat even vrij rondlopen zodat ze tot zichzelf kan komen.

Je kat buiten zijn veilige zone

Als je hond en kat eenmaal ontspannen zijn, kan je toelaten dat je kat zijn veilige plek verlaat, terwijl je je hond nog aan de leiband houdt. Laat ze elkaar onderzoeken en geef ze allebei veel liefde en affectie als ze elkaar tolereren! Vergeet niet zelf kalm te blijven als een van de twee laat zien niet met de situatie gediend te zijn. Herhaal de oefening vaak en doe daarbij zo veel mogelijk kamers in het huis aan.

Hond vrij

Houd beide dieren goed in de gaten tot je weet dat ze overeenkomen. Laat je hond pas van de lijn als je er zeker van bent dat hij niet op de kat zal reageren en niet zal proberen hem achterna te zitten. Zorg dat je kat kan vluchten naar plaatsen waar je hond niet bij kan.

Apart eten

Voer je kat en je hond apart, zodat ze allebei op hun gemak kunnen eten zonder dat de ene de andere zijn voeding gaat stelen.

Tips voor een hond bij een kat in huis:

  • Plaats de kattenbak buiten het bereik van de hond op een plaats waar de kat er gemakkelijk bij kan. Je zal het waarschijnlijk vies vinden, maar er zijn honden die kattendrollen lekkere hapjes vinden!
  • Zorg ervoor dat je kat genoeg gelegenheid krijgt om te jagen en bewegende speeltjes achterna te zitten, zodat je hond gerust kan zijn dat de kat hem niet zal bespringen.

Maak je geen zorgen als je hond en kat geen beste vrienden worden. Katten zijn vaak onafhankelijk van aard en kunnen een hond, ook als ze zijn aanwezigheid aanvaard hebben, gewoon negeren. De meeste katten en honden die onder één dak wonen worden na verloop van tijd wel maatjes, ook al is het de kat die bepaalt hoe ver de vriendschap gaat! Zolang ze elk hun eigen ruimte hebben, met zones voor de kat waar de hond niet mag komen, zou alles in orde moeten komen.

Als je hond na verschillende kennismakingspogingen opgewonden of agressief blijft reageren op je kat, vraag dan professioneel advies aan je dierenarts en vraag of hij een hondengedragstherapeut kan aanraden die kan helpen met de situatie. Kom meer te weten over honden die veel aandacht opeisen en wat je eraan kan doen in ons nuttige artikel.