Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Opgewonden Jack Russell Terriër puppy speelt met de eigenaar.

Aandachtvragend hondengedrag: oorzaken en tips

leestijd: 5 min

Aandachtvragend hondengedrag komt veel voor – en is normaal – bij pups. Puppy's willen nu eenmaal allemaal de liefde van hun moeder; ze houden van spelen met hun nestgenootjes en ze moeten nog leren wat wel en niet mag.

Aandachtvragend hondengedrag komt veel voor – en is een absoluut normaal overlevingsmechanisme bij pups die helemaal afhankelijk zijn van de zorg van hun moeder, maar volwassen honden die overmatig opspringen, blaffen of op andere manieren om aandacht vragen, kunnen als lastig ervaren worden.

Wat wordt beschouwd als aandachtvragend hondengedrag?

Het is normaal dat je jonge puppy tegen je opspringt als je hem begroet of als je hem te eten geeft en het is ook normaal dat hij jankt als je weggaat, maar als je hond ouder wordt en aanhoudend bedelt, zijn neus tegen je aandrukt, jankt, blaft, op meubels springt of speeltjes in je schoot werpt, kan je te maken hebben met aandachtvragend gedrag.

Het kan allemaal onschuldig lijken – en sommige honden en rassen vragen meer aandacht dan andere – maar overdreven aandachtvragend gedrag kan wijzen op een dieperliggend probleem.

Hoe ontstaat aandachtvragend gedrag?

Er zijn veel redenen waarom honden kunnen beginnen de aandacht van hun baasje op te eisen. Meestal ligt verveling aan de oorzaak: de hond krijgt niet voldoende lichaamsbeweging, te weinig mentale stimulatie of gewoonweg niet genoeg aandacht van zijn baasje.

Soms worden honden die gedurende langere periodes alleen zitten, veel aanhankelijker wanneer hun baasje bij hen is. Het vermeend aandachtvragend gedrag wordt dan in feite ingegeven door verlatingsangst.

Ook honden die te weinig zelfvertrouwen hebben of angstig zijn, kunnen aandacht vragen, omdat contact met hun baasje hen een veiliger gevoel geeft.

En natuurlijk kunnen de baasjes zelf ook dingen doen die, zonder dat dat de bedoeling is, aandachtvragend gedrag in de hand werken!

Honden houden ervan om onze aandacht te krijgen. Ze zijn van nature aanhankelijk en sociaal. Daarom worden ze ook gehouden als gezelschapsdier! Als je hond tegen je opspringt, zijn poot op je legt, blaft zonder duidelijke reden of een speeltje in je schoot legt, ben je misschien geneigd hem te belonen met een knuffel of een speelmoment, maar daarmee bekrachtig en versterk je wel dat gedrag. Het is aan jou om te beslissen of je dat een leuke interactie vindt of toch eerder beschouwt als ongewenst.

Sommige honden vinden het leuk om de aandacht van hun baasje op te eisen door iets in hun mond te pakken en ermee weg te lopen. Hoe sterker je daarop reageert, hoe meer aandacht je hond krijgt. Hij zal het zien als gedrag dat veel oplevert en zal het dus vaker gaan stellen. Een slimme hond die dat een heel leuk spelletje vindt, kan er heel bedreven in worden!

Wat kan je doen aan aandachtvragend hondengedrag?

Eerst moet je je afvragen of je hond gelijk heeft met zijn gedrag. Krijgt hij wel genoeg lichaamsbeweging? Is de beweging die hij krijgt, afgestemd op zijn energieniveau en een goede uitlaatklep voor de genetisch ingebakken eigenschappen van zijn ras? Krijgt hij voldoende mentale stimulatie? Dat is met name belangrijk bij slimme werkhonden! Brengen jullie genoeg tijd samen door?

Als jij je hond niet geeft wat hij nodig heeft wat betreft lichaamsbeweging, mentale uitdaging en sociaal contact, kan je het hem niet kwalijk nemen dat hij er zelf naar op zoek gaat!

Als je eenmaal zeker weet dat je hond geen reden heeft om extra aandacht te eisen, kan je beginnen te werken aan het terugdringen van het aandachtvragend gedrag.

Het is belangrijk je hond te belonen wanneer hij zich gedraagt zoals jij wil.

Het is een triest feit voor veel honden dat ze alleen maar aandacht van hun baasje krijgen wanneer ze iets doen dat in de ogen van hun baasje verkeerd is . Als de hond ergens braaf zit of ligt en dus exact doet wat zijn baasje wil, wordt hij veelal genegeerd. Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan … – krijgt hij volop aandacht.

Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van zijn geliefde baasje te winnen. Die aandacht op zich is al een beloning voor de hond. Als hij eenmaal uitgedokterd heeft hoe hij die aandacht te pakken krijgt, zal hij dat blijven doen.

Onze tips om aandachtvragend gedrag te voorkomen of te doen ophouden:

  • Negeer je hond niet als hij braaf is. Geef je hond aandacht als hij zich gedraagt zoals jij wil. Beloon goed gedrag zodat heel duidelijk is wat een gepaste manier is om jouw aandacht te krijgen. Over het algemeen geldt dat als je hond aandacht vraagt op ongepaste momenten, dat komt doordat je hem niet genoeg aandacht geeft op gepaste momenten.
  • Als je eenmaal zeker weet dat je hond niet terecht meer aandacht van je verlangt, moet je hem volledig negeren als hij iets doet wat jij niet wil (op voorwaarde dat je het veilig kan negeren). Geef hem geen interactie, zeg niets tegen hem, kijk hem zelfs niet aan tot hij stopt met het gedrag.
  • Als je het gedrag negeert, zal het stoppen (maar het kan wel eerst erger worden), want je hond krijgt er niet mee wat hij wil, zijnde jouw aandacht.
  • Zodra het gedrag stopt, moet je heel snel belonen. Beloon gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Dat is de regel. Kom niet in de verleiding je hond terecht te wijzen of weg te duwen – want dat is aandacht geven!
  • Als je het gedrag niet veilig kan negeren (naar mensen happen, kinderen bespringen, grootmoeder terroriseren enz.), gebruik dan een lange lijn en babyhekjes om je hond uit de situatie te halen zonder interactie met jou.
  • Als je iets gaat doen waarbij je hond je doorgaans lastigvalt, kan je hem eerst een kauwspeeltje geven of hem afleiden met voedsel, zodat hij zich bezighoudt met iets anders en de gewoonte doorbroken wordt.

Met wat geduld, inzicht en leiderschap kan je aandachtvragend gedrag voorkomen. Maar als je moeite hebt om dat gedrag onder controle te krijgen, ga dan te rade bij een ervaren hondengedragstherapeut.

Als je meer informatie wenst over aandachtvragend hondengedrag of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.