Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

De riesenschnauzer is een grote imposante hond die alert is en een krachtige, vierkante bouw heeft. Volwassen mannetjes zijn 65-70 cm hoog en vrouwtjes 60-65 cm. Een volwassen reu weegt ongeveer 45 kg. De ruwharige vacht is zwart of peper en zout (licht- en donkergrijs).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Reuzenschnauzer die aan de leiband loopt

Persoonlijkheid

De riesenschnauzer ziet er groot en imposant uit, maar heeft een opgewekt karakter. Hij kan goed overweg met andere honden en huisdieren, hoewel het belangrijk is om hem vroeg te socialiseren en kennismakingen zorgvuldig te begeleiden. Ze kunnen vaak beter overweg met honden van het andere geslacht. Het is een natuurlijke waakhond, die alert is en gaat blaffen om je aandacht te trekken, indien nodig.

Riesenschnauzerpuppy in het de herfstbos

Oorsprong

Land van herkomst: Duitsland

De riesenschnauzer stamt af van een middelgrote ruwharige pinscherachtige hond die in de 15e eeuw in het Duitse Beieren werd gebruikt om ratten te vangen en andere taken te doen op de boerderij. De drie verschillende schnauzerhonden stammen af van deze hond. In de 19e eeuw werden deze honden gekruist met grotere herdershonden en mogelijk de Duitse dog. Daaruit ontstond de grote riesenschnauzer die we nu kennen. Deze hond werd gebruikt om vee naar de markt te drijven en wordt tegenwoordig veel gebruikt door politie en beveiliging.

Gezondheid

Net als andere hondenrassen kan de riesenschnauzer last krijgen van verschillende erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Epilepsie en een bepaalde soort kanker aan de tenen komen ook relatief vaak voor.

Beweging

Deze hond is tevreden als hij meer dan twee uur beweging per dag krijgt. Hij is gek op het buitenleven en stoort zich niet aan regen of kou, dankzij zijn weerbestendige vacht. Controleer zijn vacht nadat je erop uit bent geweest, misschien is er vuil in blijven hangen.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

Controleer zijn vacht na een wandeling en borstel deze twee of drie keer per week. Strip de vacht eens in de drie maanden handmatig om dode haren te verwijderen. Als je echter niet meedoet aan hondenshows kun je er ook voor kiezen om de vacht te knippen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.