Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bouvier

Bouvier

De bouvier of Vlaamse koehond is een potige, sterke en compacte hond met een krachtige, stoere uitstraling. Hij heeft een weelderige, ruwharige vacht die er slonzig uitziet, een baard, een snor en borstelige wenkbrauwen. Bouviers kunnen alle kleuren hebben, van reebruin tot zwart en getijgerd. Volwassen vrouwtjes hebben een schofthoogte van 59-65 cm en wegen 27-35 kg. Volwassen mannetjes zijn 62-68 cm en wegen 35-40 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Bouvier Des Flandres staat op het gras

Persoonlijkheid

Ondanks hun imposante uiterlijk heeft de bouvier des flandres een stabiel temperament en is hij vriendelijk in de omgang, waardoor hij een ideaal gezinsdier is. Hij beschermt zijn gezin en huis, en hoewel hij gereserveerd is tegenover onbekenden, wordt hij nooit agressief. Thuis zijn ze rustig, kalm en gevoelig voor hun omgeving. Als ze op jonge leeftijd bekend zijn geraakt met andere honden en huisdieren, zullen ze deze accepteren.

Bouvier Des Flandres liggend op de grond

Oorsprong

Land van herkomst: België

Het is onbekend waar dit ras precies vandaan komt, maar vanaf de 17e eeuw werden alle honden die met vee werkten 'bouviers' genoemd. Elke regio had zijn eigen naam en soort. Deze honden waren uitstekende drijvers en bewakers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de bouvier bijna helemaal uitgedund en veel zeldzame soorten zijn uitgestorven. De enige twee soorten die het hebben overleefd zijn de bouvier des flandres en de bouvier des ardennes.

Zowel Frankrijk als België zeggen dat de flandres uit hun land afkomstig is. Het feit dat het ras tijdens de oorlogsjaren is blijven bestaan, is te danken aan de Belgische oorlogsveteraan Kapitein Darby.

Gezondheid

De bouvier des flandres is over het algemeen een sterk ras. Net als de meeste rassen kan ook deze hond last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Dit ras is ook gevoelig voor verlamming van het strottenhoofd, wat kan leiden tot luidruchtig ademhalen en moeite met ademhalen.

Beweging

Voor puppy's is het voldoende om rond te rennen in de tuin. Volwassen Bouviers des Flandres passen zich aan aan het gezin, maar hebben minimaal een uur per dag aan beweging nodig.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

Dit ras heeft een weelderige, ruwharige vacht die niet langer dan 6 cm mag worden. De ondervacht is erg dicht. Bouviers moeten minimaal drie keer per week worden verzorgd. Let er vooral op dat er geen etensresten achterblijven in hun baard en snor. Verder is het belangrijk voor het comfort van de hond dat er zich geen matten vormen in de ondervacht. De bovenvacht moet minimaal twee keer per jaar worden gestript, tijdens de ruiperiode.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.