Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hongaarse puli

Hongaarse puli

De puli is gemakkelijk te herkennen door zijn markante vacht: lange koorden die soms zelfs tot de grond komen. Zijn vacht is zwart, roestkleurig, wit of verschillende tinten perzik en grijs. Onder deze vacht zit een stevige en gespierde hond. Een volwassen mannetje is 40-44 cm hoog en weegt 13-15 kg, volwassen vrouwtjes zijn 37-41 cm en wegen 10-13 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Hypoallergeen ras
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
De kleine Hongaarse Puli staat bij het bos

Persoonlijkheid

De puli is levendig en druk. Hij heeft de neiging om zich aan één persoon te hechten. Hij is vriendelijk, maar zal bezoekers altijd aankondigen en op zijn hoede zijn. Hij kan koppig zijn, maar je kunt hem ook veel leren tijdens trainingen.

De man kijkt televisie met zijn huisdier - Volwassen Hongaarse Puli

Oorsprong

De Magyars, een van de vele stammen van de nomadische Huns die naar Oost-Europa migreerden, brachten in de 9e eeuw puli's mee naar hun thuisland. Deze honden werden gebruikt om kuddes te hoeden en beschermen. In de loop der tijd werden ze gefokt voor hun vermogen om te werken en al snel kwamen ze ook in andere landen voor. Tegenwoordig is de puli gewend om in de stad te leven, hoewel hij ook nog steeds op het platteland tot zijn recht komt.

Gezondheid

De Hongaarse puli is een relatief gezond, robuust ras. Net als andere rassen kan hij last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

De puli is van nature energiek en heeft redelijk veel beweging nodig. Minimaal een uur per dag, maar liever meer. Ze zijn in hun element als ze los kunnen lopen, zodat ze naar hartenlust kunnen rondrennen en spelen.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

De markante vacht is pas volledig ontwikkeld als de puli drie jaar oud is. De vacht van een puberhond heeft extra aandacht nodig. Je kunt de vacht korter trimmen als je wilt, maar dat wordt niet geaccepteerd bij hondenshows. Puli's verharen niet, maar vuil en kleine objecten kunnen in de vacht blijven hangen. Was dit ras alleen in de zomer, omdat het dagen kan duren voordat de vacht goed droog is!

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.