Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
De voeding van je hond doordacht kiezen

De voeding van je hond doordacht kiezen

leestijd: 9 min

Voeding is van essentieel belang voor een hond: goede voeding helpt je hond een leven lang in goede gezondheid te houden.

Ontdek hoe je de juiste voeding voor je hond kiest, afgestemd op zijn behoeften, om hem altijd in topvorm te houden.

Wat heeft een hond nodig in zijn voeding?

Voor een perfecte gezondheid en topconditie heeft een hond bepaalde vitamines en voedingsstoffen nodig – en dat in de juiste verhouding! De zes belangrijkste groepen van essentiële voedingsstoffen voor de hond zijn:

Eiwitten

Eiwitten zijn de basisbouwstenen voor het lichaam. De eiwitten waarmee je je hond voedt (bijvoorbeeld kip of rundsvlees), maken energie vrij en vormen spieren, huid, haar, antilichamen, enzymen, bloedstolsels, hemoglobine en hormonen.

Vetstoffen

Vetten en oliën voorzien je hond van de brandstof die hij nodig heeft om actief te blijven. Vetten en vetzuren zijn een bron van vitamines en zijn essentieel voor een gezonde huid en vacht en een sterk immuunsysteem.

Koolhydraten

Koolhydraten in granen, rijst en pasta zijn een uitstekende energiebron. Vezels zijn ook bevorderlijk voor de spijsvertering.

Mineralen

Mineralen, zoals calcium en fosfor, zijn essentieel voor sterke botten en gezonde tanden, en spelen een rol in de ontwikkeling van cellen en weefsels. Mineralen moeten zorgvuldig in evenwicht zijn, want een teveel van het ene mineraal kan leiden tot een tekort aan een ander mineraal.

Vitamines

Vitamines zijn nodig in kleine hoeveelheden om de groei te ondersteunen, te zorgen voor een gezonde vacht en huid en het immuunsysteem te ondersteunen. Een teveel of een tekort aan bepaalde vitamines kan schadelijk zijn. In tegenstelling tot mensen hebben honden geen extra vitamine C nodig. Hun maag produceert voldoende vitamine C.

Water

Water is levensnoodzakelijk voor alle levende wezens en honden vormen daarop geen uitzondering. Hoeveel water je hond nodig heeft, hangt vooral af van de omgevingstemperatuur, zijn lichamelijke activiteit en zijn voeding (nat of droog). Water regelt de lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen door het lichaam en voert afvalstoffen af. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon, vers water.

Je hond voeden volgens zijn behoeften

Er is grote vooruitgang geboekt op het gebied van hondenvoeding. Je kunt nu een voeding vinden die precies beantwoordt aan de behoeften van je hond, afhankelijk van zijn grootte, ras, leeftijd en activiteitsniveau.
Ras en grootte spelen daarin een doorslaggevende rol:

  • Honden van kleine rassen hebben een snellere stofwisseling en hebben dubbel zo veel calorieën per kg lichaamsgewicht nodig.
  • Honden van grote rassen hebben een grotere eetlust en je moet opletten dat ze niet te veel eten. Hun voeding moet een geoptimaliseerde mix van mineralen en vitamines bevatten die helpt hun gewrichten en hun kwetsbare kraakbeen in goede staat te houden.

Als je hond heel actief is, kun je overwegen hem een speciale adultvoeding te geven met een hoger gehalte aan vetten, eiwitten en vitamines zoals B12, dat de energie uit voeding vrijmaakt.
Minder actieve honden hebben minder vetten nodig. Door hen lightvoeding te geven, kun je voorkomen dat ze bijkomen.

Zolang er geen drastische verandering optreedt in de toestand van je hond, is er geen reden om zijn voeding te veranderen in de loop van zijn volwassenheid, die begint op 12 tot 24 maanden en duurt het einde van het zesde levensjaar.

De juiste voeding voor je hond over zijn hele leven (pup, volwassen, senior)

Enkele tips om je hond te voeden in goede omstandigheden

  • Geef je hond 1 of 2 keer per dag te eten. Geef twee lichtere maaltijden aan honden met een diepe borstkas, zoals de dobermann.
  • De voeding moet kamertemperatuur hebben, zodat de smaak en de geur maximaal tot hun recht komen.
  • Bewaar de brokvoeding van je hond op een schone en droge plaats, indien mogelijk in een hersluitbare verpakking of een luchtdichte doos, zodat ze haar smaak behoudt.
  • Laat je hond eten op een rustige plaats, op enige afstand van de plaats waar jullie zelf eten.
  • Plaats zijn eetbak op een gemakkelijk te reinigen oppervlak (vloertegels of een mat).
  • Zorg ervoor dat de kinderen de hond niet storen terwijl hij eet.
  • Als je verscheidene honden hebt, geef ze dan afzonderlijk te eten, om te voorkomen dat de ene de andere intimideert of dat er ruzie ontstaat.
  • Geef je hond niet te eten vlak na of vlak voor zijn lichaamsbeweging, want veel honden zijn vatbaar voor een maagkanteling, een aandoening die onmiddellijk ingrijpen door een dierenarts vereist. Laat een uur tussen de maaltijd en de activiteit.

Hoeveel voeding heeft je hond nodig?

Volg de aanwijzingen op de verpakking maar houd in het achterhoofd dat die slechts indicatief zijn. Iedere hond is anders. De belangrijkste regel is dat de hoeveelheid voeding geschikt moet zijn om je hond slank en gezond te houden. Zorg ervoor dat je hond altijd bij vers drinkwater kan.

Als je hem koekjes of snoepjes geeft, vergeet dan niet het dagrantsoen van zijn maaltijden overeenkomstig aan te passen.

Voedingsovergangen van de hond

Het kan soms nodig zijn het dieet van je hond te veranderen, bijvoorbeeld in geval van een medische aandoening, gewichtstoename, weigering van de vertrouwde voeding als gevolg van smaakmoeheid enz.

Honden reageren vaak gevoelig op een verandering van dieet. Zorg er dus voor dat de overgang zo zacht mogelijk verloopt.
Begin met een kleine hoeveelheid van de nieuwe voeding te mengen onder de vertrouwde voeding. Vergroot het aandeel van de nieuwe voeding geleidelijk aan in de loop van zeven tot tien dagen tot je hond uiteindelijk alleen nog de nieuwe voeding eet.

Welke voedingsmiddelen zijn gevaarlijk de hond?

  • Hoewel veel baasjes dat wel doen, kun je beter geen tafelrestjes aan je hond geven. Dat zou het evenwicht van zijn voeding verstoren.
  • Geef je hond ook geen vette restjes, anders zal hij aankomen.
  • Rauw vlees kan slechte bacteriën bevatten.
  • Botten kunnen zijn tanden beschadigen en leiden tot verstopping in het darmstelsel.
  • Geef je hond geen kattenvoeding, want dat is ontwikkeld voor katten en heeft niet de juiste balans aan vitamines en mineralen voor een hond.
  • Bepaalde groenten die mensen graag eten, zijn giftig voor honden.
  • Geef je huisdier tot slot nooit chocolade, want cacao bevat een stof die giftig is voor honden. 

Is een voedingspatroon op basis van vlees aanbevolen voor honden?

Wees voorzichtig als je de maaltijden van je hond zelf samenstelt met tafelrestjes of vlees dat je speciaal voor hem gekocht hebt. Zelf samengestelde maaltijden bevatten doorgaans te veel vlees en niet genoeg andere voedingsstoffen en belangrijke mineralen zoals calcium. Alle hoogwaardige industriële voedingen voor honden zijn zorgvuldig samengesteld en bevatten alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft in de juiste verhouding. Bovendien smaken ze ook heerlijk. 

Dieetvoeding voor honden met overgewicht

25 % van de honden heeft overgewicht. Hoe komt dat? Te veel voeding en te weinig beweging.

Het probleem moet dus zowel aan de zijde van de energieopname als aan de zijde van het energieverbruik aangepakt worden. Dezelfde voeding aan je hond geven, maar in kleinere hoeveelheden, is geen oplossing want het enige wat je daarmee bereikt is een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Bovendien zal een hond die honger heeft, zelf eten gaan zoeken ... in vuilnisbakken of bij sympathieke buren.
Een speciaal samengestelde 'caloriearme' voeding is dan een betere voedingsbron en bovendien kan je hond er voldoende van eten om een verzadigd gevoel te hebben.

Voeding voor honden met gezondheidsproblemen

Door dierenartsen voorgeschreven dieetvoedingen voor honden, veelal "medische voedingen" genoemd, spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de gezondheid van de hond. Ze worden ingezet ter behandeling van vele aandoeningen, als enige remedie of als deel van een allesomvattende aanpak.
Met de dieetvoedingen biedt de voedingswetenschap honden evenwichtig samengestelde maaltijden die voorzien in hun speciale voedingsbehoeften. Ze kunnen medicatie aanvullen of vervangen en de levensverwachting en levenskwaliteit van de hond aanzienlijk verhogen.

Medische voedingen worden vaak voorgeschreven voor honden die lijden aan:

  • hartproblemen, hoge bloeddruk of vochtophoping,
  • suikerziekte, constipatie en diarree,
  • dermatitis en inflammatoire huidziekten,
  • maag-darmproblemen, zoals darmontsteking, maagontsteking en inflammatoire darmziekten,
  • ernstige allergieën of voedselintoleranties,
  • inflammatoire gewrichtsziekten (of aanleg voor gewrichtsproblemen),
  • nierfunctiestoornissen of leverziekten,
  • klinische obesitas,
  • urineweg- en blaasaandoeningen.

Er zijn ook specifieke hondenvoedingen verkrijgbaar die je hond helpen tijdens een herstelperiode of als hij lijdt aan voedingsstress.

Voedselallergieën bij de hond

Ongeveer 10 % van alle allergieën bij de hond zijn toe te schrijven aan reacties op bepaalde types levensmiddelen. Allergieën kunnen zich manifesteren op elke leeftijd. De stof die de allergie uitlokt, is niet altijd gemakkelijk te identificeren. Wanneer je hond een allergische reactie heeft, produceert hij antilichamen die soms met een allergietest opgespoord kunnen worden, maar de resultaten van zo'n test zijn slechts zelden betrouwbaar.

Een voedselallergie mag niet verward worden met een voedselintolerantie. Bij een voedselintolerantie heeft je hond moeite met het verteren van bepaalde voedingsmiddelen, met diarree of braken als mogelijk gevolg.

Voedingsmiddelen die allergieën bij honden kunnen veroorzaken

Het spijsverteringsstelsel van de hond kan bepaalde voedingsmiddelen die mensen eten, niet verwerken, bijvoorbeeld:

  • rabarber,
  • soja,
  • ui,
  • spinazie,
  • maïs,
  • onvoldoende gekookte kidneybonen.

Andere mogelijk irriterende stoffen komen voor in (in volgorde van frequentie):

  • rundsvlees,
  • zuivelproducten,
  • kip,
  • tarwe,
  • kippeneieren,
  • maïs.

Symptomen van voedselallergie

De typische symptomen van een voedselallergie bij de hond zijn:

  • jeukende huid,
  • weerkerende oorontstekingen,
  • haaruitval,
  • wonden,
  • braken,
  • diarree.

Hoe weet ik of mijn hond allergisch is voor een voedingsmiddel?

De efficiëntste manier om een voedselallergie bij een hond vast te stellen, bestaat erin gedurende 12 weken een voedingsmiddel dat vast deel uitmaakt van zijn vertrouwde voeding, te elimineren en nadien opnieuw te introduceren, om na te gaan of de allergische symptomen zich nog stellen of niet.
Aangezien de meeste diervoedingen gebaseerd zijn op rund, kip, maïs en tarwe, is het eliminatiedieet een kans om je hond voedingsmiddelen voor te schotelen die hij nog niet kent (wild, aardappelen, lam, konijn, rijst). Die nieuwe voedingsmiddelen zullen het enige zijn wat de hond mag eten tijdens de eliminatiefase, die plaatsvindt onder het toezicht van je dierenarts.

Na deze eliminatiefase kun je één voedingsmiddel dat voordien al in het dieet van je hond voorkwam, opnieuw introduceren, bijvoorbeeld kip, eieren of soja, om te kijken hoe je hond erop reageert. Als alles goed verloopt, kun je daarna een andere voedingsstof opnieuw introduceren. Als de allergische symptomen opnieuw de kop opsteken na de introductie van een bepaald voedingsmiddel, heb je de boosdoener gevonden!
Opmerking: Veel hypoallergene voedingen zijn gebaseerd op gehydrolyseerde soja-eiwitten. Hydrolyse maakt de eiwitten zo klein zijn dat ze niet worden gedetecteerd door het immuunsysteem van de hond en dus geen allergische reactie uitlokken, ook al vertoonde de hond wel symptomen met een conventionele voeding op basis van niet-gehydrolyseerde soja.