Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jean Christophe

Senior voedingsdeskundige huisdieren en specialist regelgeving @Purina

Jean Christophe
Wetenschap

Wetenschap

Ga naar het onderdeel >

Hoe kom ik meer te weten over de energie-inhoud van jullie producten? Waarom staat deze informatie niet op jullie verpakking?

 

In Europa is het niet wettelijk verplicht om de energie-inhoud van dierenvoeding te vermelden op het etiket. Bij voeding voor mensen helpt de vermelding van de energie-inhoud (kcal/100 g of kcal/portie) de consument om zijn calorie-inname beter te beheersen. Bij een complete en evenwichtige dierenvoeding is dat echter minder relevant. De door de producent in de voedingsrichtlijnen aanbevolen portiegrootte heeft immers betrekking op 100% van de dagelijkse energiebehoefte van het dier, wat alle essentiële voedingsstoffen omvat. Daarom vermelden producenten deze informatie meestal niet op hun etiket.

Als je de calorie-inname wilt berekenen op basis van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld, moet je weten wat de energiedichtheid (kcal/g) van het product is. Er bestaan officiële vergelijkingen om de energiedichtheid van een product te berekenen op basis van de elementen die bij de analytische bestanddelen op de verpakking staan, maar die vergelijkingen zijn vaak zeer complex zijn en niet zo gemakkelijk te gebruiken. Onze Purina Consumentenservice kan je deze informatie indien nodig bezorgen.

Als je wil weten hoeveel calorieën een volwassen kat of hond per dag nodig heeft, kun je de 'Energy Need Equations' gebruiken die je terugvindt in de voedingsrichtlijnen van de FEDIAF* (goedgekeurd door een onafhankelijk comité van professoren van Europese universiteiten die gespecialiseerd zijn in dierenvoeding). Die vergelijkingen zijn gebaseerd op het lichaamsgewicht van het dier:
Hond: dagelijkse energiebehoefte (kcal/dag) = 110 x (lichaamsgewicht in kg)0,75
Kat: dagelijkse energiebehoefte (kcal/dag) = 100 x (lichaamsgewicht in kg)0,67

*FEDIAF is de beroepsfederatie die de Europese dierenvoedingsindustrie vertegenwoordigt.