Your Pet, Our Passion.

Het slaapgedrag van je senior hond begrijpen

avatar
juli 2, 2025
leestijd: 5 min
slapende hond

Een regelmatige slaap, voldoende lichaamsbeweging, een comfortabele ligplaats en een gezond voedingspatroon zijn van cruciaal belang voor het welzijn van je hond. Als je drastische veranderingen in zijn slaapgedrag opmerkt, kun je altijd het best je dierenarts raadplegen, om de zekerheid te hebben dat er niets mis is met hem.

Lees verder om meer te weten te komen over de typische veranderingen in het slaapgedrag van oudere honden. Ontdek wat de achterliggende oorzaken zijn, hoe je eventuele slaapproblemen herkent en wat jij kunt doen om verbetering te brengen in de situatie.

In dit artikel

De slaapcyclus van de hond

Honden doorlopen vele cycli in hun slaap en dat in een sneller ritme dan mensen. De slaapcyclus kan worden opgesplitst in fasen van remslaap (REM staat voor 'rapid eye movement') en non-remslaap. Non-remslaap gaat gepaard met een diepe ademhaling, een tragere hartslag en een lagere bloeddruk. Tijdens de remslaap, ofwel de droomfase, kun je spiertrekkingen, blafjes en janken opmerken.

Typische veranderingen in het slaapgedrag bij oudere honden

Bij de meeste honden verandert het slaappatroon naarmate ze ouder worden. Zo zijn oudere honden geneigd om:

  • overdag meer te slapen: Hun energieniveau neemt van nature af, wat betekent dat ze langer dutten en over het algemeen langer slapen. Ze kunnen wel 16 tot 20 uur per dag slapen, terwijl een doorsnee volwassen hond 12 tot 18 uur slaapt;
  • vaker 's nachts wakker te worden: In plaats van 's nachts door te slapen, kunnen oudere honden korter aan een stuk slapen en vaak wakker worden. Het is alsof ze hun diepe slaap onderbreken met kleine pauzes. 

Deze veranderingen kunnen normaal deel uitmaken van het verouderingsproces, vergelijkbaar met wat mensen doormaken. Het is heel belangrijk dat je deze normale slaapveranderingen kunt onderscheiden van tekenen die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem. 

Slaapproblemen bij oudere honden herkennen

Het is belangrijk dat je de slaappatronen van je oudere hond in het oog houdt, zodat je eventuele problemen vroeg opmerkt. De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat je hond niet goed slaapt:

  • rusteloosheid 's nachts 
  • heen en weer lopen of jammeren 
  • moeite om tot rust te komen
  • frequent wakker worden in de loop van de nacht 
  • veranderingen in het slaappatroon overdag

Als je hond 's nachts geen rust vindt of een van de bovenstaande tekenen vertoont, kan dat wijzen op een onderliggend probleem dat door een dierenarts behandeld moet worden. 

Oorzaken van veranderingen in het slaapgedrag bij oudere honden

Verscheidene factoren kunnen bijdragen aan een verandering in het slaappatroon van een hond naarmate hij ouder wordt. Hieronder vind je enkele voorbeelden. 

Des problèmes de santé tels que l’arthrite peuvent entraîner une gêne et perturber le sommeil. En raison d’un dysfonctionnement cognitif, un chien senior peut avoir du mal à trouver un sommeil apaisant. Le déclin sensoriel peut également entraîner un sommeil moins profond. Avec l’âge, les chiens perdent de l’acuité à certains de leurs sens. Il peut s’agir d’un signe normal de vieillesse, mais soyez attentif aux trébuchements, à la surdité, aux réactions de sursaut, au manque d’appétit, à la confusion ou à l’agressivité. 

Comme les humains, les chiens peuvent ressentir de l’anxiété et du stress, ce qui peut entraîner des troubles du sommeil. L’agitation est un signe courant. Votre chien peut tourner en rond, gémir ou s’agiter au lieu de se coucher. Il peut également être hypervigilant et se réveiller au moindre bruit ou mouvement. Dans les cas extrêmes, votre chien peut également faire des attaques de panique. Si vous pensez que votre chien souffre d’anxiété ou de stress, votre vétérinaire peut vous aider à en identifier la cause et à trouver des moyens de la gérer.

Les changements dans l’environnement, même s’ils semblent minimes, peuvent déséquilibrer votre chien. L’arrivée d’un bébé, un changement d’horaire de travail qui modifie l’heure à laquelle vous allez vous coucher, voire un changement d’emplacement du panier du chien peuvent être à l’origine de nuits blanches.

Gezondheidsproblemen zoals artritis kunnen ongemak veroorzaken en zo de slaap verstoren. Door cognitieve disfunctie kan een oudere hond het moeilijk hebben om 's nachts tot rust te komen. Zintuiglijke achteruitgang kan ook leiden tot minder diepe slaap. Naarmate honden ouder worden, nemen hun zintuigen af. Dat kan een normaal ouderdomsteken zijn, maar wees aandachtig voor struikelen, doofheid, schrikreacties, gebrek aan eetlust, verwarring of agressie. 

Net als mensen kunnen honden angst en stress ervaren en dat kan resulteren in een verstoorde slaap. Rusteloosheid is een veelvoorkomend teken. Je hond kan heen en weer lopen, jammeren of frunniken in plaats van te gaan liggen. Hij kan ook hyperwaakzaam zijn en gemakkelijk wakker schrikken van kleine geluiden of bewegingen. In extreme gevallen kan je hond ook paniekaanvallen krijgen. Als jij vermoedt dat je hond worstelt met angst of stress, kan overleg met je dierenarts je helpen de oorzaak daarvan te achterhalen en manieren te vinden om het in goede banen te leiden.

Veranderingen in de omgeving, zelfs schijnbaar kleine veranderingen, kunnen je hond uit balans brengen. De komst van een baby, een verandering van werkschema waardoor je niet altijd even laat gaat slapen, of zelfs een verandering van de plaats van het hondenbed, kunnen leiden tot slapeloze nachten.

Strategieën om de slaapkwaliteit van oudere honden te verbeteren

Naarmate honden ouder worden, wordt een goede nachtrust des te belangrijker. Daarom vertellen we je hierna hoe je een comfortabele slaapplaats kunt creëren en eventuele problemen die je hond 's nachts wakker houden, kunt oplossen.

Een comfortabele ligplaats

Investeer in een kwaliteitsvol hondenbed dat speciaal ontworpen is voor oudere honden. Dat kan een senior hond met bijvoorbeeld heupdysplasie helpen comfortabeler te slapen.

Vaste routine

Een gestructureerd leven is heel belangrijk voor oudere honden. Houd iedere dag een vaste routine aan, met vaste tijden voor de maaltijden en de wandelingen, om angst te verminderen en je hond een veiliger gevoel te geven. 

Rustige omgeving

De slaapplek van je hond moet zich op een rustige, stille plaats bevinden. Geef hem zijn eigen plek waar hij niet gestoord wordt, uit de buurt van grote huishoudelijke activiteiten en apparaten die lawaai maken.

Regelmatige lichaamsbeweging

Fysieke activiteit verbrandt overtollige energie. Matige lichaamsbeweging kan dus een goed slaapmiddel zijn. Als je hond moe is, zal hij beter slapen 's nachts. Probeer daarom iedere dag wat te wandelen of te spelen met je hond, aangepast aan zijn leeftijd en zijn mogelijkheden.

Voedingspatroon en hydratatie

Spijsverteringsproblemen of uitdroging kunnen de slaap verstoren. Bespreek daarom met je dierenarts hoe je je senior hond het best voedt en goed gehydrateerd houdt.

Een geschikte woonomgeving creëren voor je senior hond

Je kunt de levenskwaliteit van je hond aanzienlijk verbeteren door je thuisomgeving aan te passen aan zijn noden. Hierna volgen enkele aanpassingen die je kunt overwegen. 

  • Gemakkelijk toegankelijke slaapplekken: Zorg ervoor dat je hond gemakkelijk in zijn mand kan, zeker als hij mobiliteitsproblemen heeft. Er mogen geen trappen of andere obstakels in de weg staan.
  • Temperatuurregeling: Oudere honden kunnen gevoeliger zijn voor extreme temperaturen. Zorg voor een comfortabele temperatuur op zijn slaapplek, niet te warm en niet te koud.
  • Nachtlampjes: Als je hond niet meer goed ziet, kunnen nachtlampjes hem helpen om 's nachts zijn slaapplaats te vinden.
  • Antislipmatten: Als je een gladde vloer hebt, zoals tegels of parket, kun je de kans dat hij uitglijdt en zich bezeert, verminderen door antislipmatten te leggen.

Het belang van regelmatige dierenartscontroles

Het is belangrijk dat je regelmatig op dierenartscontrole gaat met je oudere hond, zeker als zijn slaappatroon verandert. De dierenarts kan je hond grondig onderzoeken op eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die mogelijk bijdragen aan de verstoring van de slaap.

Aandoeningen als artritis, cognitieve disfunctie (CDS) en andere leeftijdsgebonden aandoeningen kunnen vaak doeltreffender beheerst worden als ze in een vroeg stadium gediagnosticeerd en behandeld worden. Bespreek met je dierenarts de slaapgewoonten van je hond en vermeld eventuele punten van bezorgdheid. Zo kan je dierenarts jouw senior hond de best mogelijke zorg bieden, om hem ook op hoge leeftijd nog een comfortabel en gezond leven te gunnen.

Het slaapgedrag van een oudere hond kan veranderen. Boek zo nodig een afspraak bij de dierenarts, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om je hond te helpen. Zorg voor een geruststellende routine met vaste tijdstippen voor maaltijden, wandelingen en rust. Geef je hond een stille, comfortabele slaapplaats, uit de buurt van lawaai. Dagelijkse lichaamsbeweging helpt hem moe te maken. Vraag je dierenarts welke voeding geschikt is voor oudere honden en zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken voor de slaap en het welzijn van je oudere hond.