Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Älterer Golden Retriever essfertig

Voeding voor oudere honden

leestijd: 5 min

Wanneer honden ongeveer zeven jaar zijn, gaan ze een nieuwe levensfase in en worden ze in het algemeen beschouwd als 'senior' of 'ouder'. Bij grote rassen is dat iets jonger (vijf tot zes) en bij kleine rassen iets ouder (ongeveer negen). Op deze leeftijd moet je hun voeding aanpassen om hun gezondheid beter te ondersteunen. In deze gids vind je meer informatie over voeding voor oudere honden.  

Je merkt waarschijnlijk al dat je hond een rustiger leven wil, zoals wij allemaal als we een beetje ouder worden! Er doen zich ook een paar minder zichtbare veranderingen voor als ze 'senior' worden: hun lichaam en spijsvertering beginnen te veranderen en hun immuunsysteem kan behoefte hebben aan wat extra ondersteuning. 

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je hond, dus kan het een goed idee zijn om geleidelijk over te schakelen naar een compleet, uitgebalanceerd hondenvoer voor oudere honden met hoogwaardige eiwitten, speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de veranderende voedingsbehoeften van je hond. 

De voeding van je hond in de gaten houden 

Oudere honden zijn meestal minder actief en hebben een tragere stofwisseling. Je kunt merken dat je huisdier een beetje zwaarder wordt naarmate hij ouder wordt. Naarmate ze ouder worden, kan het een goed idee zijn om over te stappen op een dieet met minder calorieën. 

Oudere honden zijn meestal minder actief, met name als zij mobiliteitsproblemen hebben zoals osteoartritis. Daarmee worden ze gevoeliger voor overgewicht. Sommige gezondheidsproblemen kunnen leiden tot obesitas, maar overgewicht kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken en de gewrichten meer belasten. Daarom is het erg belangrijk om de conditie van je hond regelmatig te controleren. Oudere honden ervaren ook een afname van de energiebehoefte, veroorzaakt door verminderde lichamelijke activiteit als gevolg van osteoarticulaire problemen. Als de voeding niet wordt aangepast aan deze verandering, kan er een geleidelijke toename van de lichaamsvetmassa optreden, wat resulteert in een hogere body condition score (BCS). Het is dus belangrijk om specifieke voeding te geven voor deze nieuwe levensfase van je hond en vergeet niet zijn conditie in de gaten te houden.

Als je denkt dat je hond te zwaar is, maak dan een afspraak met de dierenarts om de beste aanpak te bespreken. Misschien eet je hond gewoon te veel of heeft hij een onderliggend medisch probleem dat kan worden aangepakt. Hoe dan ook, de dierenarts kan een voeding met minder calorieën of speciaal dieetvoer voor oudere honden aanbevelen. In ieder geval kan de dierenarts een dieetvoeding ter vermindering van het overgewicht of een specifieke voeding voor oudere honden aanbevelen. 

Vraag de dierenarts om raad voordat je je hond meer laat bewegen, vooral als hij een mobiliteitsprobleem heeft. De dierenarts kan specifieke oefeningen voor je hond aanbevelen. 

Purina voeding voor oudere honden 

Bij Purina hebben we een geweldig assortiment hondenvoer voor senior honden om je ouder wordende viervoeter alles te bieden wat hij nodig heeft om hem te ondersteunen in deze fase van zijn leven. 

Pro Plan hondenvoer voor senioren 

Pro Plan voeding voor senior honden bevat een exclusieve mix van voedingsstoffen om je hond zo actief en alert mogelijk te houden, zelfs op oudere leeftijd. Bovendien is het speciaal samengesteld om de mentale scherpte te verbeteren en om te helpen het activiteitsniveau op peil te houden. 

Bekijk hier ons volledige aanbod Purina hondenvoer voor senioren

Overschakelen op een andere voeding

Het is altijd een goed idee om bij het overschakelen op een andere voeding het nieuwe hondenvoer geleidelijk te introduceren. Hetzelfde geldt bij het overschakelen van voeding voor een volwassen hond naar voeding voor een oudere hond. Meng de nieuwe senior voeding geleidelijk met de huidige voeding gedurende zeven tot tien dagen en verhoog het aandeel dagelijks. Verandering in de routine voor oudere honden moet op het juiste moment worden gedaan om stress en ongemak te voorkomen. Schakel niet plotseling over, want dan kan je hond last van zijn spijsvertering krijgen.

Voeding voor oudere honden

Je moet niet alleen de voeding van je hond veranderen als hij ouder wordt, je moet ook zijn eetgewoonten aanpassen. Hier vind je onze top 6 tips voor het voeden van oudere honden:

1. Vaker en kleinere porties

Je hond is er waarschijnlijk aan gewend om twee keer per dag eten te krijgen, maar als hij ouder wordt, is het beter om vaker wat kleinere porties te geven om het ouder wordende spijsverteringsstelsel te ondersteunen.

2. Geef natvoer om dorst te voorkomen

Het geven van natvoer aan de oudere hond kan een strategie zijn om een verminderde drinklust dat vaak bij oudere honden voorkomt tegen te gaan en de hoeveelheid waterinname te verhogen.

3. Droogvoer goed bewaren

Droog compleetvoer moet op een droge, schone plaats worden bewaard. Bewaar het in een hersluitbare verpakking of een luchtdichte voercontainer, dan blijft het lekker ruiken en smaken.

4. Voer je hond op een rustige plek

Als het etenstijd is, voer je hond op een rustige plek waar hij ongestoord kan eten. Als je meerdere honden in huis hebt, geef ze dan tegelijk eten, maar wel van elkaar gescheiden om te voorkomen dat ze ruzie gaan maken of eten van elkaar stelen.

5. Overweeg een verhoogde voerbak

Het gebruik van een verhoogde voerbak is ideaal zijn voor oudere honden die moeite hebben met bewegen.

6. Geef niet te veel

Zelfs voor oudere honden is het belangrijk om de voedingsrichtlijnen op de verpakking te volgen om te voorkomen dat de hond te veel krijgt en dat zijn lichaamsgewicht toeneemt. Vergeet niet om altijd de conditie van je hond te controleren en met de dierenarts te praten als je veranderingen opmerkt of twijfelt over de hoeveelheid voer die je moet geven. Natuurlijk is het belangrijk dat je hond dag en nacht kan beschikken over vers, schoon drinkwater.

Op zoek naar meer advies voor hondenvoeding en nuttige gidsen? Lees meer over het vinden van het juiste dieet voor je hond.