Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Oudere hond met baasje

Coachingdeskundige voor honden van Purina: trucs om medicatie toe te dienen aan je hond

leestijd: 6 min

Ontdek hoe je op een eenvoudige manier medicatie toedient aan je hond dankzij de tips van onze experts.

Net als in de humane geneeskunde is therapietrouw belangrijk bij de behandeling van honden, dat wil zeggen dat de medicatie correct ingenomen moet worden in de voorgeschreven dosering voor de hele duur van de behandeling.

Medicatie in tabletvorm 

Als de medicatie de vorm heeft van een lekker pilletje, met andere woorden als het voor de hond een snoepje lijkt, wordt ze vaak spontaan aangenomen door de hond. Sommige honden vragen zelfs om meer!

Als de hond de medicatie niet spontaan opeet, kun je het tabletje verstoppen in een beetje vlees, kaas of boter en zo aan de hond geven, of het eventueel mengen onder zijn voeding in zijn eetbak.

Als al deze trucjes niet lukken, kun je de medicatie nog altijd met de hand aan de hond geven.  Om je hond een tablet te doen doorslikken, moet je zorgen dat hij een comfortabele lichaamshouding heeft, bij voorkeur zittend. Neem met één hand zijn bovenkaak vast en trek met de andere hand zijn onderkaak naar beneden.

Neem het tablet tussen je duim en je wijsvinger en duw het zo ver mogelijk in de mond van je hond. Zorg ervoor dat het in het midden van de tong ligt. Sluit daarna de mond van je hond en controleer of hij het doorslikt.

Vloeibare medicatie

Om vloeibare medicatie toe te dienen aan je hond, heb je een spuitje nodig. Er zijn twee technieken die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat de medicatie goed wordt ingenomen.

De eerste techniek bestaat erin dat je de punt van de spuit achter de hoektand schuift (in de ruimte tussen de tanden) en de mond van je hond min of meer gesloten houdt, terwijl je de spuit langzaam leeg drukt en erop toeziet dat je hond de vloeistof inslikt. Je moet langzaam te werk gaan om geen vloeistof te verliezen en de hond niet bang te maken.

De tweede techniek om vloeibare medicatie aan een hond te geven bestaat erin kunstmatig een klein zakje te creëren door de spuit naar de mondhoek te schuiven en zijn kop achterover te kantelen. Daarna druk je de vloeibare medicatie beetje bij beetje in dit zakje in zijn lippen.

Als de hond merkt dat er vloeistof in zijn mond zit, zal hij slikken. Controleer wel of de hond inderdaad al de medicatie heeft doorgeslikt.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?