Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond ligt op een grijze bank

Hoe kan ik mijn angstige hond helpen?

leestijd: 6 min

Angstige honden

Sommige honden zijn van nature uit bang of hebben meer de neiging om een gevoel van angst te ontwikkelen. Angst is ook een emotie die vele honden krijgen op basis van wat ze hebben meegemaakt. Deze angsten houden vaak verband met diergeneeskundige praktijken, te strenge straffen, isolatie, onweer of harde geluiden.

In extreme situaties kunnen bange of angstige honden ontsnappen, onvrijwillig urineren of zelfs bijten. Hoewel de factoren per geval verschillen, zijn er enkele algemene methoden waarmee het probleem kan worden beperkt en opgelost.

Hond met rode kraag kijkt uit het raam

Overwinnen

Als u de oorzaak van angst ontdekt, dan is het gemakkelijker om de hond te confronteren met wat hem bang maakt en hem te belonen als hij zich rustig gedraagt. Deze techniek wordt "desensibilisatie" genoemd. Als u een angstige hond behandelt, berisp hem dan liever niet of pas geen al te strenge leermethoden toe, want dit zijn in elk geval verkeerde technieken. Ze zullen het probleem alleen maar verergeren.

In het geval van agressie in verband met angst kan een etholoog u advies geven over veiligheid en een passende behandeling. Als u geduld oefent en u blijft inzetten, dan kan een angstige hond opnieuw zelfvertrouwen krijgen.

In extreme gevallen is het raadzaam dat bange honden een tijdelijke behandeling tegen angst door een dierenarts voorgeschreven krijgen, in combinatie met een trainingsprogramma. Maar de beste oplossing blijft de oorzaak van de angst op te sporen en een trainingsprogramma te volgen dat de hond leert om zijn angsten te overwinnen zonder medicatie te moeten nemen.

Verwante artikelen