Your Pet, Our Passion.
Vier witte kittens met blauwe ogen

Kitten adopteren: welke kosten voorzien?

leestijd: 2 min

Hoewel katten meestal goedkoper zijn dan honden, heb je toch te maken met maandelijkse kosten, plus de aanschafkosten bij adoptie van een kitten.

Voordat je besluit om een kitten te adopteren, is het essentieel om de kosten op een rijtje te zetten en na te gaan of je je een kat kunt veroorloven. En er is veel waar je aan moet denken!

De adoptiekosten verschillen per organisatie of opvangcentrum waar je kitten of kat zich bevindt. De prijs ligt over het algemeen tussen € 23 en € 150*. Dit bedrag wordt gebruikt om het asiel draaiende te houden en kan ook de kosten dekken voor het inenten en steriliseren van je kitten.

Als voorbereiding op de komst van je nieuwe kitten in huis moet je gezond kattenvoer, eet- en drinkbakjes, een bed, een kattenbak met vulling en waarschijnlijk een reismandje aanschaffen. Je wilt misschien ook een aantal kattenspeeltjes kopen, hoewel je die zelf kunt maken. Zie ons artikel over kattenspeeltjes voor ideeën en tips.

Rekening houden met onverwachte kosten

De dierenarts is waarschijnlijk de grootste kostenpost waarvoor je geld moet reserveren wanneer je een nieuwe kat in huis neemt. Sommige rekeningen zijn gepland, zoals in het geval van inentingen, ontwormingskuren en vlooienpreventie. Als je kitten buiten mag komen, wil je haar misschien ook laten chippen, zodat ze gevonden en herkend kan worden als ze verdwaalt.

Maar het zijn de onverwachte rekeningen van de dierenarts die voor financiële problemen kunnen zorgen. De kosten van een behandeling of zelfs een verblijf in de kliniek na een ongeval of ziekte kunnen oplopen tot honderden euro’s. Een huisdierenverzekering is weliswaar een maandelijkse uitgave, maar kan je helpen om onverwachte rekeningen van de dierenarts te betalen.

Wat vaak wordt vergeten op het moment dat er een nieuwe kitten in huis wordt gehaald, zijn de kosten van een pension wanneer je op vakantie gaat. Misschien heb je vrienden of familieleden die tijdens je afwezigheid voor je huisdier kunnen zorgen, maar anders krijg je ook op dit punt te maken met kosten. * De kosten moeten aan de situatie in jouw land worden aangepast.