Your Pet, Our Passion.
Kat staren naar kom

Voed uw kitten met alleen het beste kittenvoer

leestijd: 10 min

Het voeden van uw kat

Een kitten groeit de eerste zes maanden van zijn leven ongelooflijk snel en krijgt dan 75 % van zijn volwassen gewicht. Het lichaam van de jonge kat zal in zeer korte tijd ontwikkelen: spieren, botten, vacht, tanden en het volledige immuunsysteem. Daarom hebben ze een voeding nodig van goede kwaliteit en in grote hoeveelheden.

 

Voeding van kittens

Kittens zijn erg nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en hebben veel energie om te verkennen. Speciale voeding voor kittens bevat veel eiwitten om de ontwikkeling van gezonde weefsels en organen te bevorderen. Ze bevat ook een hoog gehalte mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, zink en ijzer voor de vorming van sterke botten en tanden. Katten hebben ook nood aan taurine, een essentieel aminozuur dat goed is voor het hart en het gezichtsvermogen.

 

Het spenen

Uiteraard is moedermelk de eerste ideale voeding voor elke kitten. Hij bevat alle nodige stoffen, in het bijzonder de essentiële elementen van zijn natuurlijke weerstand. Kittens zijn klaar voor het spenen op de leeftijd van ongeveer zes of acht weken, maar de meeste beginnen al te knabbelen op brokken wanneer ze drie tot vier weken oud zijn.

Dat is dus het beste moment om ze voeding voor kittens te beginnen geven, blikvoeding of brokken. Als u kiest voor brokken, moet u ze vochtig maken en pletten. Om deze overgang te bevorderen, kunt u een kleine hoeveelheid voedsel op hun lippen aanbrengen.

Maar probeer ze niet te vroeg te spenen. Een te snelle overgang naar vast voedsel kan schadelijk zijn voor de maag van een kitten. Begin met ongeveer vijf keer per dag een koffielepel, en pas deze hoeveelheden aan als uw kitten eten laat liggen of nog honger heeft. Tijdens deze periode zullen kittens deze voeding nog moeten aanvullen met moedermelk. Over het algemeen weten kittens hoeveel ze nodig hebben en de moeder zal laten weten wanneer ze vindt dat haar kleintjes genoeg melk gehad hebben!

Zorg ervoor dat kittens altijd vers water kunnen drinken. Industriële melk voor kittens is een voedingsmiddel en mag water niet vervangen. Als u uw kittens melk geeft, pas dan de hoeveelheid voedsel aan.

 

Voeding

Katten hebben een kleine maag (wanneer ze 8 weken oud zijn, heeft die ongeveer de grootte van een noot) en een grote eetlust. Geef ze dus vaak kleine porties.

  • In het begin zal uw kitten minstens vier maaltijden per dag eten. Zo krijgt hij de hele dag lang regelmatig energie. Als u hem dit regime niet kunt geven, voed hem dan drie keer per dag. Maar geef hem daarnaast wat brokken als hij in de loop van de dag echt honger heeft.
  • Kittens schakelen tijdens hun groei gewoonlijk over naar drie maaltijden per dag en wanneer ze ongeveer zes maanden oud zijn naar twee maaltijden per dag.
  • Katten passen zich niet aan een regime van maar één maaltijd per dag.
  • Katten hebben hun eten liever op kamertemperatuur. Geef ze dus liever geen eten dat net uit de ijskast komt. Laat het een beetje opwarmen voordat u het geeft.
  • Rond de leeftijd van 10 tot 12 weken zou het regime volledig moeten overgeschakeld zijn naar vast voedsel.

 

Welk voedsel aan uw kat geven?

Er zijn verschillende soorten kattenvoeding op de markt: in zakjes, aluminium bakjes, blikken of diverse vormen van droge voeding. Er zijn ook snoepjes beschikbaar tegen tandsteen om de tanden van uw kat te onderhouden. De keuze tussen een natte of droge voeding is een kwestie van persoonlijke smaak, die van u en die van uw kat.

  • Droge voeding heeft een aantal voordelen: Brokken helpen door hun "tandenborstelwerking" de opstapeling van tandplak en tandsteen te verminderen.

Het is een eenvoudig te geven voeding die geen vuil nalaat, makkelijk wordt opgeborgen en langer kan worden bewaard dan natte voeding eenmaal de verpakking is geopend.

  • Maar sommige katten verkiezen de geur en de textuur van natte voeding. Deze kan handig verpakt zijn in individuele zakjes die zorgen voor een verse en makkelijk te geven maaltijd.

 

Veranderen van dieet

Behalve bij een duidelijk probleem is het aanbevolen om uw kitten de eerste twee weken van het dieet hetzelfde merk van voeding te geven dat wordt aangeraden door de fokker of het asiel. Verandering is een bron van stress. De combinatie van een gewijzigd dieet en de aanpassing aan een nieuwe woonst kan zorgen voor maagproblemen. Als u na twee weken zijn voeding wilt veranderen, doe het dan langzaam aan.

Meng een kleine hoeveelheid van de nieuwe voeding met de huidige.

Verhoog de hoeveelheid van de nieuwe voeding geleidelijk gedurende een periode van zeven tot tien dagen en verminder tegelijk de hoeveelheid van de vorige voeding tot de verandering helemaal is uitgevoerd.

 

Overschakelen naar voeding voor volwassen katten

De meeste katten lijken hun definitieve grootte te hebben op de leeftijd van zes maanden. Toch zijn ze nog steeds jonge katten. Hun botten moeten nog sterker worden en hun lichaam moeten voller worden. Kittens mogen geen industriële voeding voor volwassen katten eten vóór de leeftijd van 12 maanden.

Deze verandering moet geleidelijk gebeuren om maagklachten te voorkomen.

 

Vers water, geen melk

Zorg ervoor dat uw kitten altijd vers water kan drinken en geef hem geen koemelk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is koemelk niet goed voor katten, omdat de meeste gespeende kittens hun vermogen om lactose te verteren verliezen. Geef uw kitten alleen speciale melk voor katten en controleer of hij geschikt is voor kittens. Sommige melksoorten zijn immers uitsluitend bestemd voor volwassen katten.

 

Carnivoren

In tegenstelling tot honden, die zich perfect kunnen aanpassen aan een vegetarisch dieet, ontwikkelen katten die geen vlees of vis eten blindheid en andere verzwakkende ziekten waardoor ze uiteindelijk sterven. 

 

Onregelmatige eter

Over het algemeen eten kittens zonder veel problemen wat hen wordt gegeven. Met ouder worden kunnen sommige katten voedingsobsessies of verslavingen ontwikkelen. Een weinig gevarieerde voeding kan leiden tot grillen. Het is beter uw kat snel te laten gewoon worden aan verschillende smaken en soms ook verschillende soorten voeding.

 

Als u hem zijn hele leven slechts één soort voeding geeft, dan loopt u het risico om moeilijkheden te krijgen wanneer deze voeding niet meer wordt verkocht of als omwille van gezondheidsredenen zijn voeding moet worden veranderd.

Als uw kat helemaal niet tevreden is met de voeding die u hem geeft, word dan niet ontmoedigd en geeft hem niets anders (zoals verse kip, garnalen en ander eten voor mensen). Katten zijn slim en begrijpen zeer snel dat ze u de wet kunnen stellen op het vlak van voeding.

Als uw kat meer dan 24 uur weigert te eten of als u ongewone tekenen opmerkt die wijzen op een slechte gezondheid, raadpleeg dan uw dierenarts.