Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Afghaanse windhond

Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond ziet er nobel en geraffineerd uit. Hij heeft een majestueuze uitstraling, met zijn elegante, lange, stralende vacht. Het is een vrij groot ras: een volwassen reu heeft een schofthoogte van 68 tot 74 cm, een teef is tussen de 63 en 69 cm. De glorieuze vacht kan alle kleuren hebben, van zwart tot zilver, en allerlei patronen en kleurcombinaties! Het gemiddelde gewicht ligt rond de 25 kg, grofweg tussen de 20 en 27 kg, afhankelijk van het geslacht en de bouw van de hond.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Afghaanse windhond die zich in bos bevindt.

Persoonlijkheid

Deze koninklijke hond is vaak afstandelijk richting onbekenden en daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd een puppycursus te doen, ook om de hond te leren dat hij naar je toekomt als je hem roept. Richting zijn familie en mensen die hij kent is de hond net helemaal niet terughoudend. Hij is enorm loyaal en liefdevol. De Afghaanse windhond is gemaakt om te rennen en hij is zielsgelukkig als hij kan sprinten: met de wind door zijn haren terwijl hij achter een bal aan gaat of op een eekhoorn jaagt.

Afghaanse windhond zittend op de bank naast de eigenaar.

Oorsprong

Land van herkomst: Afghanistan

De Afghaanse windhond is een van de oudste hondenrassen en kwam in de 19e eeuw voor het eerst onder de aandacht van het Westen. Zijn exacte geschiedenis is onbekend, maar hierover gaan genoeg verhalen de ronde. In Afghanistan bestaan er verschillende soorten van dit ras. Ze worden gebruikt om kuddes te hoeden en bewaken, en in de bergen te jagen op herten, antilopen, hazen en zelfs wolven, jakhalzen en sneeuwluipaarden!

Gezondheid

De Afghaanse windhond heeft over het algemeen een gezonde en robuuste bouw. Er zijn een aantal erfelijke afwijkingen die regelmatig voorkomen.

Beweging

Een volwassen Afghaanse windhond heeft flink wat beweging nodig (idealiter minimaal twee uur per dag). Hij loopt het liefste los, maar heeft ook de neiging om op jacht te gaan. Daarom is het belangrijk dat hij heeft geleerd om terug te komen als hij wordt geroepen en dat hij in een veilige, open ruimte kan loslopen, ver weg van verkeer.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De prachtige, lange, zijdeachtige vacht van de Afghaanse windhond heeft een nadeel: het kost veel tijd om hem in topconditie te houden. De vacht moet dagelijks geborsteld worden om klitten te voorkomen, en moet regelmatig gewassen worden om hem schoon te houden. Uitgebreid borstelen is vooral belangrijk als de hond zijn puppyvacht verliest, zodat je voorkomt dat de nieuwe vacht verstrikt raakt in de oude vacht, wat onprettig is voor de hond.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.