Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Borzoi

Borzoi

Deze lange, elegante windhonden houden hun smalle kop trots omhoog. De vacht van de borzoi is zijdezacht en middellang, maar langer op de benen en staart. De vacht is wit, goud, rood, grijs, zwart gespikkeld of een combinatie. Een volwassen vrouwtje is minimaal 68 cm hoog en weegt ongeveer 34 kg. Volwassen mannetjes zijn minimaal 74 cm en wegen ongeveer 41 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
witte borzoi die op het pad staan

Persoonlijkheid

Ondanks hun formaat zijn deze opgewekte honden vriendelijk en kalm. Ze kunnen enigszins afstandelijk zijn richting onbekenden. Andere honden met een vergelijkbare mentaliteit zullen ze tolereren, maar het is belangrijk om ze op jonge leeftijd kennis te laten maken met katten en andere huisdieren, want ze zullen altijd reageren op dieren die wegvluchten.

witte borzoi hond naar rechts kijkend

Oorsprong

Land van herkomst: Rusland

Sinds de 17e eeuw werden borzois in Rusland gebruikt om op wolven te jagen. Een Russische hertog importeerde verschillende windhonden uit Arabië, maar die waren niet bestand tegen de barre Russische winters. De tweede keer kruiste hij ze met honden met een lokale vacht, mogelijk tartar-jachthonden of herdershonden met lange poten. Vanwege hun zachte temperament en exotische uitstraling was de borzoi het perfecte cadeau van de Tsaren aan de koningen in Europa.

Na de Russische Revolutie in 1917 werden borzois geassocieerd met de heersende klasse en werden veel kennels vernield. Het ras heeft het alleen overleefd dankzij de cadeaus aan de westerse wereld.

Gezondheid

De borzoi is over het algemeen gezond en robuust. Net als andere rassen kunnen ze last krijgen van erfelijke oogaandoeningen en fokhonden moeten daarom worden getest. Daarnaast is een traag werkende schildklier een erfelijke aandoening van dit ras.

Beweging

Hoewel borzois thuis vrij rustig zijn, hebben ze minimaal een uur beweging per dag nodig, net als grote, open ruimtes om in te lopen en rennen. Houd er rekening mee dat ze er gemakkelijk vandoor kunnen gaan als ze een prooi in het oog krijgen.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De zijdezachte, golvende vacht van de borzoi moet regelmatig worden verzorgd (twee tot drie keer per week) en het haar tussen de voetkussens moet regelmatig worden getrimd. Tijdens de rui verharen ze erg veel.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.