Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Italiaanse windhond

Italiaanse windhond

Deze elegante en slanke hond lijkt de miniatuurversie van de greyhound. Zijn vacht is zacht en glanzend en kan verschillende kleuren hebben (meer informatie vind je in de rasstandaard). Zijn kop is smal, hij heeft een spitse snuit en zijn gevouwen oren staan hoog op zijn kop. Zijn rug heeft een licht golvende vorm en hij is zeer smal onder zijn ribbenkast. Verder loopt hij met hoge stappen. Een volwassen Italiaanse windhond is 32-38 cm hoog en weegt 3,6-4,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een half uur per dag wandelen
 • Heel kleine hond (die je kan dragen)
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Greyhound staat op een warme zomeravond in het veld

Persoonlijkheid

Deze liefdevolle hond is gek op knuffelen. Enerzijds is dit aanhankelijkheid, anderzijds heeft hij de warmte hard nodig! Het is belangrijk om de Italiaanse windhond op jonge leeftijd te socialiseren, zodat hij gemakkelijker nieuwe mensen en situaties accepteert. Het kan even duren voordat deze hond zich aan je hecht, maar daarna zijn jullie vrienden voor het leven en is het een geweldig gezelschapsdier.

Greyhound loopt in het bos

Oorsprong

Land van herkomst: Italië

Er wordt gedacht dat de Italiaanse windhond afkomstig is uit Egypte. Er zijn namelijk gemummificeerde honden gevonden in de tombes van de farao's, die erg veel op de hedendaagse hond lijken. De hond werd in de zesde eeuw voor Christus door de Romeinen meegenomen naar het Middellandse Zeegebied, waar hij populair werd onder de Griekse en Romeinse adel. In de 16e en 17e eeuw bereikte dit ras het hoogtepunt van zijn populariteit en was hij op vele hoven te vinden. Beroemde baasjes zijn Maria van Schotland, Karel I, Frederik de Grote en Koningin Victoria. De Italiaanse windhond is misschien gebruikt om op konijnen te jagen, maar werd voornamelijk gefokt als gezelschapsdier.

Gezondheid

Over het algemeen zijn Italiaanse windhonden relatief gezond, maar ze kunnen gemakkelijk hun poten breken. Net als andere rassen kunnen ze last krijgen van erfelijke oogafwijkingen. Daarom wordt aangeraden om de ogen te testen voordat er wordt gefokt.

Beweging

Ondanks zijn kleine formaat is hij nog steeds een windhond en is hij gek op rennen. Laat hem bij voorkeur rennen in een afgezet gebied, want het is mogelijk dat hij een prooi achterna gaat. Monitor de hoeveelheid beweging totdat hij volgroeid is, en wees voorzichtig met zijn gevoelige ledematen. Een gezonde volwassen hond heeft minimaal een uur beweging per dag nodig.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De Italiaanse windhond heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Als je zijn vacht met een doek wrijft, blijft hij mooi glanzen. Daarnaast heeft deze hond uitgebreide tandverzorging nodig, hij is namelijk gevoelig voor tandproblemen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.