Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Mijn hond geeft over: waarom?

Mijn hond braakt: hoe komt dat?

leestijd: 2 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

VERWAR BRAKEN NIET MET REGURGITEREN

Vaak spreekt men van 'braken' maar gaat het eigenlijk om regurgiteren, iets wat al eens voorvalt bij honden die te snel eten: Hun eten komt dan direct na de maaltijd weer naar boven in de slokdarm.

Honden met een korte snuit (zoals buldogs) moeten vaak regurgiteren als ze opgewonden zijn, doordat de sluitspier die de slokdarm van de maag scheidt, niet goed sluit. Wees dus niet verbaasd als je hond een beetje eten aan je voeten laat vallen als hij blij is!

Als dat regurgiteren vaak voorvalt, bespreek het dan met je dierenarts. Mogelijk heeft je hond een probleem met zijn slokdarm waardoor het voor hem moeilijk is om voedsel door te slikken. Bij sommige honden veroorzaakt een abnormale verwijding van de slokdarm herhaald regurgiteren na de maaltijd.

BEKIJK HET BRAAKSEL VAN JE HOND

Als je ziet dat er bloed in het braaksel zit, of als het braaksel erg donker van kleur is (zoals koffiedik), laat je hond dan met spoed onderzoeken door een dierenarts.

Als het braaksel echt misselijkmakend is, heeft je hond misschien een darmobstructie. In dat geval verloopt de darmtransit niet normaal en  braakt de hond om het voedsel dat op zijn maag ligt, uit te drijven ...

BRAKEN NIET VEROORZAAKT DOOR HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL

In meer dan de helft van de gevallen wordt braken bij de hond niet veroorzaakt door een aandoening van het spijsverteringsstelsel.

  • Braakt je hond wanneer hij vervoerd wordt? Er is niets ernstigs aan de hand. Veel honden worden misselijk in de auto en dat uit zich dan in braken. Er bestaan effectieve preventieve behandelingen om dit ongemak te voorkomen en de reis voor iedereen aangenamer te maken!
  • Bij oude honden wordt braken vaak veroorzaakt door nierfalen. De ophoping van ureum in het bloed veroorzaakt misselijkheid. 
  • Het braken kan ook een gevolg zijn van een infectieziekte, een neurologisch probleem, een vergiftiging enz. Als je hond braakt na het inslikken van een verdacht product, moet je onmiddellijk met hem naar de dierenarts. En neem het etiket van het betreffende product mee.

Puppy's braken vaker dan volwassen honden. Vaak komt dat doordat ze iets hebben ingeslikt dat niet helemaal in orde is ... Zolang je puppy zijn gebruikelijke eetlust en energieniveau heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Dan lost het probleem zich wel vanzelf op.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?