Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Vomissements chez les chiens

Braken bij de hond

leestijd: 5 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Braken bij de hond 

Als je hond braakt, kan het gewoon zijn dat hij iets gegeten heeft wat niet goed door zijn spijsverteringsstelsel is gegaan. Of dat hij gewoon te veel gegeten heeft en zijn maag te vol zit. Maar soms kan het braken ook een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is en doe je er goed aan zo snel mogelijk bij een dierenarts te rade te gaan.

Tot de meest voorkomende oorzaken van braken bij de hond behoren ontstekingen van het spijsverteringsstelsel door een virus (bijv. het parvovirus) of een bacterie (bijv. salmonella), voedingsgerelateerde problemen (voedselintoleranties of -allergieën), parasieten in de darmen, gedeeltelijke of volledige obstructie door een ingeslikt voorwerp, bewegingsmisselijkheid (wagenziekte), inname van giftige stoffen (reinigingsproducten of oplosmiddelen), bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen of een aandoening aan een vitaal orgaan (alvleesklier, lever of nieren).

BRAKEN EN DIARREE BIJ DE HOND

De lijst van mogelijke oorzaken is heel lang en varieert van onbeduidend tot zeer ernstig. Daarom is het belangrijk een dierenarts te raadplegen als je hond meer dan drie keer na elkaar overgeeft binnen enkele uren en als je naast het braken andere tekenen van ziekte opmerkt (diarree, apathie of tekenen van pijn), als er bloed in het braaksel zit of als je hond al verscheidene dagen braakt en niet wil eten.
 

Braken is niet hetzelfde als regurgiteren. Bij regurgitatie wordt voeding teruggegeven die de maag nog niet bereikt heeft, of maar heel even in de maag is gebleven en dus nog niet volledig verteerd is. De buik trekt niet samen en het gaat niet gepaard met een inspanning, wat wel het geval is bij braken.

Over één keer of occasioneel braken moet je je niet noodzakelijk zorgen maken. Achter chronisch of frequent braken gaat meestal wel iets ernstigs schuil. De kleur van het braaksel zegt niets over de ernst van de situatie. Als de maag leeg is, zal het braaksel doorgaans veel slijmen (mucus) bevatten en geel of groen van kleur zijn. In geval van maagletsel kan er gestold bloed in het braaksel zitten. Van uitzicht zou je kunnen denken dat het gaat om koffiebonen.

Als je je zorgen maakt over het braken van je hond, ga dan ook eens na hoe het zit met zijn waterinname: drinkt hij veel meer dan normaal of drinkt hij misschien helemaal niet? En eet hij nog normaal? Heeft hij misschien recent gewicht verloren? Een ander teken dat er iets mis is, is als het braken gepaard gaat met diarree. 

Hoe dan ook, als je hond chronisch of frequent braakt, moet je hem laten onderzoeken door een dierenarts. Vaak zal dat niet meer inhouden dan enkele vragen over het recente verleden en een lichamelijk onderzoek van de hond. Je dierenarts zal ook willen weten welke geneesmiddelen je hond neemt of recent genomen heeft en wat hij gewoonlijk eet. Als je je hond onlangs gras of planten hebt zien eten, moet je dat zeker zeggen tegen je dierenarts. Veel honden doen dat, of likken aan de vloer of muren, als ze last hebben van brandend maagzuur. Het is belangrijk met al deze details rekening te houden. Ze lijken je misschien onbeduidend, maar ze kunnen belangrijke aanwijzingen zijn voor de oorzaak van het braken van je hond.

 

WAT MOET JE DOEN ALS JE HOND BRAAKT?

Soms zal een bloedonderzoek nodig zijn, om na te gaan of zijn vitale organen goed werken. In bepaalde omstandigheden zal ook een radiografie of echografie uitgevoerd worden, om er zeker van te zijn dat er geen vreemd voorwerp of tumor in het spijsverteringsstelsel aanwezig is.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je hond niets meer eet tot hij onderzocht is door een dierenarts. Om uitdroging te voorkomen, moet hij wel nog vers schoon drinkwater ter beschikking hebben, zeker in geval van frequent braken. Bied hem het water vaak aan maar in kleine hoeveelheden, om te voorkomen dat hij zijn maag vult met overdreven veel water, wat het braken alleen maar zou kunnen verergeren.

Geef geen braakwerend middel aan je hond als je de oorzaak van het braken niet kent. Als hij een voorwerp heeft ingeslikt, is het bijvoorbeeld beter dat hij wel braakt.
 

Als je niet op de dag zelf naar de dierenarts kunt gaan en je hond honger heeft, geef hem dan een kleine hoeveelheid natte voeding of droge voeding die je bevochtigt met water. Je kunt ook zelf zachte voeding bereiden op basis van rijst of aardappelen en gekookte kip zonder huid.

BEHANDELING VAN BRAKEN BIJ DE HOND

Afhankelijk van de oorzaak van het braken zal je dierenarts een maagbeschermer en/of een braakwerend middel aanraden. Het is belangrijk dat je de instructies van je dierenarts opvolgt en de behandeling voortzet zolang hij zegt zonder ermee te stoppen als je hond niet meer overgeeft.

Als je dierenarts een afwijking vaststelt aan een vitaal orgaan, zal hij een specifiek geneesmiddel daarvoor voorschrijven. Als je hond een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, kan een operatie nodig zijn om dat voorwerp uit zijn lichaam te verwijderen.

Waarschijnlijk zal je dierenarts ook een speciale medische voeding aanraden die heel gemakkelijk verteerbaar is of zelfs hypoallergeen en een laag vetgehalte heeft, om de gezonde maagfunctie van je hond te helpen herstellen.

Aan het einde van de periode van het speciale dieet moet je het gewone dieet van je hond geleidelijk weer introduceren, verspreid over vier tot zeven dagen, om de overgang te vergemakkelijken.