Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Zwangere hond met puppy's

Tips voor een gezonde dracht bij je hond

leestijd: 4 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Zoals het een goed hondenbaasje betaamt, ben jij pas gelukkig wanneer je hond ook gelukkig is. Het comfort en de gezondheid van je hond worden nog belangrijker als je een drachtig teefje hebt, zowel voor haar als voor haar toekomstige puppy's!

Jij kan verschillende dingen doen om de dracht zo min belastend mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat alles vlot verloopt. Puppy’s op de wereld zetten is een geweldige ervaring! Tijdens de dracht zal je hond jouw liefde en aandacht meer dan ooit nodig hebben. Naarmate haar lichaam verandert, zal je een paar eenvoudige aanpassingen moeten doen aan de manier waarop je voor haar zorgt, om te verzekeren dat ze niets tekortkomt.

 

Voeding

Als jij je afvraagt wat je drachtige hond moet eten, ben je niet alleen. De meeste hondenbaasjes die zich in dat geval bevinden, stellen zich die vraag! Het is belangrijk dat je weet dat de gewone voeding voor volwassen honden niet de extra voedingsstoffen bevat die een drachtig teefje nodig heeft. Je zal haar voeding dus moeten aanpassen om in haar behoeften te voorzien.

Schakel vanaf week 6 van de dracht langzaam over op hoogwaardige puppyvoeding (bijvoorbeeld Pro Plan Puppy Starter  ) door geleidelijk aan het aandeel puppyvoeding te verhogen over een periode van 7 tot 10 dagen, om haar spijsvertering niet te verstoren. Blijf haar puppyvoeding geven tot na de bevalling, tot haar puppy's gespeend zijn.

Lees voor meer informatie over het voeren van een drachtige hond ons artikel over voeding tijdens de dracht.

 

Je hond is je beste vriend, maar tijdens de dracht moet jij extra goed voor de aanstaande moeder zorgen door deze eenvoudige tips van Purina® te volgen.

 

Lichaamsbeweging

Bij de zorg voor een drachtige hond zullen regelmatige wandelingen helpen om haar conditie op peil te houden, zodat ze klaar is voor de bevalling. Vermijd intensieve training, show lopen en zelfs gehoorzaamheidslessen tijdens de dracht, want die activiteiten kunnen stress veroorzaken. Bovendien zou er iets met de ongeboren puppy's kunnen gebeuren bij fysiek contact met onstuimige honden.

Wandelen is een uitstekende manier om de aanstaande moeder fit te houden en te sterken voor de weeën en de bevalling. Doe tijdens de dracht meer maar kortere wandelingen. Naarmate de dracht vordert, zal je teefje het waarschijnlijk wat moeilijker krijgen en sneller vermoeid zijn. Probeer daarom drie tot vijf korte wandelingen per dag te doen.

Inentingen

Aangezien teefjes hun immuniteit doorgeven aan hun puppy's via hun melk, zorg je er beter al voor de dekking voor dat je hond volledig in orde is met al haar inentingen, zodat haar antilichaamniveaus optimaal zijn.

Als je hond al drachtig is en haar inentingen toe zijn aan vernieuwing, bespreek dan met je dierenarts wat er moet gebeuren. Sommige inentingen kunnen toegediend worden aan je drachtige hond, maar er moet altijd eerst gecontroleerd worden welke vaccins veilig zijn voor zowel de teef als de ongeboren puppy's.

 

Parasieten

Ontworming en vlooien- en tekenbestrijding vormen een belangrijk onderdeel van de verzorging van je drachtige hond.

De moeder kan spoelwormen en haakwormen doorgeven aan haar ongeboren puppy's. Speel dus op veilig en behandel jouw hond met een product dat tijdens de dracht mag toegediend worden. Spreek erover met je dierenarts, want de puppy's zullen ook regelmatig moeten ontwormd worden tijdens hun eerste weken.

 

Een ‘nest’ maken

In de laatste fasen van de dracht zal je hond op zoek gaan naar een geborgen plaats waar ze rustig kan liggen en haar puppy's op de wereld kan zetten als het zover is. Je kan haar helpen door haar een ‘nest’ te geven, een warme, knusse plaats waar ze veilig kan bevallen.

Je kan daarvoor een werpkist kopen of je kan ook zelf een nest bouwen: een kartonnen doos met schone dekens, lakens of handdoeken is heel goed geschikt. Plaats het nest op een rustige plaats, waar je drachtige hond niet gestoord wordt door kinderen of andere huisdieren! Het gebeurt al eens dat de aanstaande moeder een andere plaats opzoekt dan het nest dat jij gebouwd hebt, maar probeer haar zachtjes aan te moedigen om in het nest te gaan liggen.

Houd het nest op kamertemperatuur (vergeet niet te controleren op tocht) om er zeker van te zijn dat de moederhond en haar puppy's alle comfort hebben.

Als je meer informatie of tips wenst voor een gezonde dracht of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.