Your Pet, Our Passion.
Chocolade labrador eten uit kom

Je hond voeren tijdens de dracht

leestijd: 5 min

Puppy's op de wereld verwelkomen is opwindend en vermoeiend, zowel voor jou als voor je huisdier. Het is geweldig om die schattige bengeltjes hun eerste stapjes te zien zetten in jouw huis, maar het vergt veel van je teefje om een worp puppy’s te baren, te zogen en te verzorgen.

Daarom is het belangrijker dan ooit dat je ervoor zorgt dat je teefje alle nodige voedingsstoffen uit haar voeding kan putten. De juiste voeding zal ervoor zorgen dat zowel de moederhond als de puppy's gelukkig en gezond zijn. Hoewel de normale voeding voor volwassen honden uitstekend is voor dagelijks gebruik, heeft een drachtig teefje extra voedingsstoffen nodig, zeker als ze veel puppy’s verwacht.

Hoogwaardige puppyvoeding voorziet drachtige teven van alle energie en eiwitten die ze nodig hebben. Geef je drachtige hond ter ondersteuning dus puppyvoeding tijdens en na de dracht. Wij raden de Pro Plan Starter Formula aan.

 

"Toen mijn labrador Molly een nestje had, heeft Purina® me geholpen haar te voorzien van alle voedingsstoffen die ze nodig had om haar puppy's te zogen. Molly is nu een gelukkige en gezonde moeder en haar bende energieke puppy's zet ons huis op stelten! "

 

Waarom je drachtige hond puppyvoeding geven?

Puppyvoeding bevat een hoger gehalte essentiële voedingsstoffen en levert meer energie dan voeding voor volwassen honden. Bovendien zijn de puppybrokjes gemakkelijker verteerbaar. Dat zijn allemaal belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden bij het voeren van je drachtige teefje.

Door je teefje puppyvoeding te geven vanaf week 6 van de dracht, help je haar sterk te blijven. Via haar melk zal ze de voedingsstoffen ook doorgeven aan haar puppy's.

Zoals altijd moet de andere voeding stapsgewijs geïntroduceerd worden, om de spijsvertering de tijd te geven eraan te wennen. In het begin meng je de nieuwe voeding onder het eten dat ze gewoon is. Geef verspreid over een week beetje bij beetje telkens wat meer van de nieuwe en wat minder van de vertrouwde voeding tot je volledig overgeschakeld bent.

Houd rekening met de grootte en de voorkeur van je hond bij het kiezen van de puppyvoeding.

Droogvoer heeft een hogere caloriedichtheid dan natvoer. Als je hond dus alleen natvoer eet, moet je haar vaker per dag of grotere porties voeren om er zeker van te zijn dat ze voldoende energie opneemt, zeker als het een hond van een groter ras is. Je kan ook proberen wat droge brokjes onder het natvoer te mengen, om je hond het beste van beide werelden te geven.

Zoals altijd moet je zorgen voor genoeg vers en schoon drinkwater, zodat je hond gehydrateerd blijft, zeker als ze droogvoer eet tijdens de dracht.

Hoeveel voeding heeft je drachtige hond nodig?

De eerste weken van de dracht kan je de normale porties blijven geven. In deze vroege fase heeft je teefje mogelijk minder eetlust of wat last van misselijkheid en braken, vergelijkbaar met de ochtendmisselijkheid bij de mens. Je zal je dan misschien zorgen maken, maar wees gerust, het is normaal. Als haar gebrek aan eetlust zorgwekkend wordt of als het braken aanhoudt, dien je wel contact op te nemen met je dierenarts.

Begin haar voedselinname beetje bij beetje op te voeren vanaf week vijf van de dracht. Verhoog de portiegrootte iedere week een beetje, zodat ze tegen week negen ongeveer een derde meer eet dan normaal. Tegen dan moet het lichaamsgewicht van je teefje al gestegen zijn met 25 %, of meer als ze veel puppy's verwacht.

Gebruik gecontroleerde, afgemeten porties om te voorkomen dat ze te veel eet en zwaarlijvig wordt, want dat kan problemen veroorzaken tijdens de dracht en de bevalling. Neem bij vragen over het gewicht van je huisdier tijdens de dracht, contact op met je dierenarts.

Je drachtige teef eet het best vaak kleine maaltijden, zeker in de laatste fasen van de dracht. Doordat haar buikje vol zit met puppy's, heeft ze niet veel plaats voor eten in haar maag.

Hoeveel voeding heeft je hond nodig tijdens het zogen?

Het lichaam van je teefje moet hard werken om haar pasgeboren puppy’s te kunnen zogen. Ze hebben veel voedzame melk nodig om groot en sterk te worden. Wist je trouwens dat honden meer melk produceren voor hun puppy's dan mensen voor hun baby's?

Om je teefje aan de extra energie te helpen die ze nodig heeft tijdens het zogen, moet je haar de puppyvoeding blijven voeren die ze tijdens de dracht at. Het hogere caloriegehalte en de toegevoegde voedingsstoffen zullen haar sterken en helpen hoogwaardige melk te produceren voor haar puppy’s.

Geef je teefje tijdens de eerste 1 tot 3 weken van het zogen drie in plaats van twee maaltijden per dag. Schakel tegen week vier (als de melkproductie het grootst is) over naar vier maaltijden per dag. De portiegrootte van die maaltijden moet als volgt toenemen tijdens het zogen.

Hoeveel en hoe vaak je je hond moet voeren tijdens het zogen, hangt af van het ras en de grootte van het nest. Een teefje dat meer dan vier puppy’s moet zogen, heeft veel energie nodig en kan je misschien beter constante toegang tot brokjes geven.

Honden zogen hun jongen gedurende 6 tot 8 weken, maar je kan de puppy's al vanaf de leeftijd van 3 tot 4 weken langzaam aan vaste voeding laten wennen. Naarmate de puppy's afgespeend worden, kan je het teefje geleidelijk aan minder beginnen te voeren, tot ten slotte het niveau van voor de dracht weer bereikt is.

Als je nog vragen hebt over de voeding van je hond tijdens deze belangrijke periode, ga dan met je dierenarts in gesprek over het voeren van je hond tijdens alle fasen van de dracht en het zogen.

Merken van Purina® voor zwangere en zogende honden

Verschillende merken van Purina® bieden energiedichte puppyvoeding aan met extra essentiële voedingsstoffen die voldoen aan de behoeften van je hond tijdens de dracht en het zogen. Ontdek ze hier.

Als je meer informatie wenst over het voeren van je drachtige hond of als je andere vragen hebt, neem dan contact op met ons PETCARE EXPERT TEAM.