Your Pet, Our Passion.
Hond snuiven plant in de woonkamer

Hoe lang is een hond zwanger en wat zijn de tekenen van bevalling?

leestijd: 8 min

Arbeid en geboorte

Als uw hond op het punt staat te bevallen, blijf dan kalm! Honden zijn veel beter voorbereid op dergelijke gebeurtenissen dan wij. Zorg ervoor dat ze zich op haar gemak voelt, kijk op voldoende afstand toe en treed alleen op als er iets misgaat, wat niet zou mogen gebeuren.

Natuurlijk is het overbodig om te zeggen dat u bepaalde dingen moet weten om na te gaan dat alles zo vlot mogelijk verloopt.

 

Zich goed voorbereiden

Het is altijd goed om het telefoonnummer bij de hand te hebben waar u uw dierenarts buiten de kantooruren kunt bereiken, want veel geboorten vinden vaak 's nachts plaats. Zorg daarnaast dat u alle essentiële elementen bij de hand hebt voor het geval u ze nodig hebt: nagelschaar, een schone en droge handdoek en een extra mandje.

Hoe weet ik dat de pups weldra geboren zullen worden?

Begin tijdens de laatste week van de zwangerschap twee keer per dag rectaal de temperatuur van uw hond te meten. Het eerste teken van arbeid is een daling van de temperatuur van de moeder, van 38,5 ºC tot 37 ºC (hoewel de temperatuur enigszins van de ene hond tot de andere kan variëren). Dit gebeurt gewoonlijk 12 tot 24 uur vóór de bevalling.

In de laatste dagen van de dracht eet de hond niet veel, kan ze overgeven en herschikt ze waarschijnlijk haar mand voor de nakende komst van de kleintjes. Weeën zijn een ander duidelijk teken. De hond verkrampt tijdens de weeën en ontspant als ze eenmaal voorbij zijn. Het is ook mogelijk dat uw hond erg onrustig en in de war is, en soms kan ze ook beginnen te hijgen en te trillen.

Het laatste teken is vaginale afscheiding. In het algemeen is dit in het begin helder, daarna lichtgroen en uiteindelijk donkergroen. Het donkergroen betekent dat de placenta is losgekomen en dat de pups niet lang meer op zich zullen laten wachten. Als uw hond binnen het uur na deze afscheiding geen pup heeft, bel dan uw dierenarts.

 

De geboorte

Puppy's worden meestal om de 20 minuten geboren, maar is het normaal dat de hond op een bepaald moment van de partus een beetje "rust" neemt en geen inspanning kan leveren gedurende twee uur tussen elke pup.

Als u uw hond grote inspanningen ziet doen en meer dan een uur gestoord en in de war lijkt of als ze een pauze van langer dan vier uur neemt, raadpleeg dan uw dierenarts.

 

De bevalling

Sommige puppy's (meestal de helft) komen ter wereld met hun staart eerst. Dit is niet abnormaal bij honden. De moeder zorgt er dan voor en likt elke pup om ervoor te zorgen dat het amnionzakje van hun gezicht verdwenen is en dat ze normaal kunnen ademen. Vervolgens knipt ze de navelstreng door met haar tanden.

Als dit de eerste keer is dat je teefje werpt, heeft ze mogelijk wat hulp nodig, dus wees klaar om haar gerust te stellen met woorden. Soms kan de moeder bezig zijn met het baren van een andere pup terwijl de laatstgeborene hulp nodig heeft. Als dat het geval is, verwijder dan het vlies dat de pup omhult, neem een stuk dik touw en maak een knoop op ongeveer 2,5 cm vanaf de plaats waar de navelstreng aan het lichaam is bevestigd. Maak vervolgens nog een knoop iets verder dan de eerste en knip de navelstreng tussen de knopen door met schone scharen. Droog de pup snel tegen de haargroei in met een schoon doek (washandjes zijn handig zolang ze groot genoeg zijn om de pup te bedekken en je er niet in verstrikt raakt). Wrijf tot slot energiek met een warm doek over de pup om hem te drogen en op te warmen, en stimuleer zijn eerste ademhaling. Het blaffen helpt om alle vloeistof uit de luchtwegen te verwijderen. Als je een neusreiniger hebt, kun je deze gebruiken om voorzichtig elke neusgat schoon te maken.

Als de bevalling lang duurt, kan de moeder tussen of voor elke geboorte haar behoeften doen. Wees alert voor het geval ze begint met het baren van de volgende pup tegelijkertijd.

Zodra de bevalling volledig is voltooid, geef de moeder dan eten en drinken en help haar naar buiten (dit kan moeilijk zijn). Verwijder en vervang de vervuilde dekens in haar mand en laat de nieuwe familie wat privacy.

Als de moeder echter niet erg geneigd lijkt om voor haar puppy's te zorgen, vooral als dit desinteresse langer dan een uur duurt, moet je de leiding nemen en onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts. In sommige gevallen kan het nodig zijn om in te grijpen als de moeder haar kleintjes verwaarloost of als ze geen melk produceert.