Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Comment assurer la propreté de son chiot ?

Hoe zorg je ervoor dat je pup schoon is?

leestijd: 3 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

HOE EEN PUP ZINDELIJK MAKEN 

De beste manier om je pup zindelijk te maken, is hem zo vaak mogelijk uit te laten.

Als je in een appartement woont, laat je hond dan minstens drie keer per dag uit, zonder te wachten tot hij daarom vraagt, om hem de kans te geven buiten zijn behoefte te doen (bij voorkeur na de maaltijd). Als je een uur of twee weg moet, laat je hond dan uit voordat je vertrekt. Begin de zindelijkheidstraining door je puppy te prijzen als hij buiten zijn behoefte doet. Ga daarna niet meteen met hem naar binnen, want hij heeft nood aan spelen en lichaamsbeweging. 

Berisp je pup niet als hij een 'ongelukje' doet. Maak het schoon als hij niet aanwezig is, zodanig dat hij dat niet kan beschouwen als een spel of een vorm van aandacht, iets wat hij opnieuw wil uitlokken.

DE VACHT VAN JE PUPPY ONDERHOUDEN

Dagelijks borstelen is absoluut noodzakelijk als je een langharige pup hebt, maar ook bij een kort- of ruwharige vacht wordt minstens één keer per week borstelen aangeraden. Tijdens het borstelen maak je niet alleen je pup schoon, maar je kunt dan ook wondjes of parasieten ontdekken en zijn vacht in de gaten houden. Een verslechtering van de vachtkwaliteit kan wijzen op een probleem met de voeding of een zich ontwikkelende ziekte.

Borstel van de haarwortels naar de punten, te beginnen bij de billen en de onderkant van de poten. Werk van daaruit naar voren, richting het hoofd. Ontwar eventuele knopen met de hand, zonder te trekken. Als je je hond pijn doet, krijgt hij misschien een hekel aan het borstelen. Kam de vacht om te eindigen.

Hoe vaak je hond gewassen moet worden, hangt af van de aard van de vacht en de levensstijl van je hond. Shampoos zijn heel nuttig voor honden die in de stad leven en voor honden met een gevoelige huid. Gebruik een shampoo die speciaal is aangepast aan de huid van je hond.

MONDHYGIËNE EN ALGEMENE VERZORGING VAN JE PUP

Door de tanden van je hond minstens drie keer per week te poetsen, kun je tandplak verwijderen, de vorming van tandsteen vertragen en het tandvlees gezond houden.

Als je het gebit van je hond niet poetst, geef hem dan op zijn minst kauwbotten of specifieke voeding, repen of brokjes die tandplak tegengaan en de tanden van je pup schoon houden. Als er tandsteen zichtbaar wordt, vraag dan je dierenarts om die te verwijderen.

DROOG DE TRANEN VAN JE HOND EN CONTROLEER ZIJN OREN

Het schoonmaken van de ogen en de oren maakt deel uit van de lichaamsverzorging van de hond. Tranen laten soms een lelijk spoor achter op de vacht. Dat kun je voorkomen door de oogafscheiding te verwijderen met een speciale lotion voor honden.

Vergeet niet bij een pup met een dichte vacht, de ingang van de gehoorgang vrij te houden door de oren regelmatig te plukken, zodat er lucht in het oor kan. Laat wel een beetje haren in het oor zitten, om te voorkomen dat er vreemde deeltjes in het oor kunnen binnendringen.

Ontdek hoe oud jouw hond in mensenjaren is met behulp van de onderstaande leeftijdscalculator:

Mijn hond is

jonger dan

1

jaar oud

jaar oud

Versleep de schuifbalk

Hoe groot is jouw hond?