Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Zorg voor uw puppy - vanaf de geboorte tot het spenen

Je pup verzorgen – van de geboorte tot het spenen

leestijd: 1 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

JE PUP VERZORGEN – VAN DE GEBOORTE TOT HET SPENEN

De eerste levensfase brengt een puppy samen met zijn moeder en zijn nestgenootjes door.

Zijn zintuigen beginnen zich te ontwikkelen. Eerst is de reukzin aan de beurt. Die helpt hem de tepels van zijn moeder te vinden, die hij herkent als voedingsbron.

De moederhond zorgt voor haar puppy's door ze warm te houden met haar lichaam en ze te likken. Ze likt haar pupjes niet alleen om ze schoon te maken, maar ook om ze te helpen hun fysiologische basisfuncties te ontwikkelen. Dit is het allerbegin van de ontwikkeling van de puppy's. Het spreekt voor zich dat puppy's in dit stadium niet gescheiden mogen worden van hun moeder. Ze zijn nog niet gespeend.

DE BEHOEFTEN VAN PUPPY'S VOOR HET SPENEN: WARMTE EN VEILIGHEID

Puppy's hebben voeding en warmte nodig. Als de moederhond even weggaat, kruipen de puppy's tegen elkaar aan, om het verlies van de warmte die de vacht van hun moeder bood, te compenseren.

Menselijk contact is belangrijk. Neem de puppy's vast en aai ze, zodat ze al op zeer jonge leeftijd de aanwezigheid van mensen om zich heen voelen.

WANNEER BEGINNEN MET HET SPENEN?

Er wordt aangeraden te beginnen met het spenen van de puppy's als ze ongeveer 40 dagen oud zijn. Voed de puppy's met brokjes die je zacht gemaakt hebt met warm water. Neem daarbij de aanbevolen dosis in acht.

De puppy's zullen het in het begin misschien niet helemaal vertrouwen, maar ze zullen het voorbeeld van hun moeder volgen en al snel wennen aan de nieuwe smaken.

Daarna kunnen de puppy's geleidelijk overschakelen van natte op droge voeding.

Vanaf de leeftijd van 1 maand moeten de puppy's constant vers water ter beschikking hebben.

De fase van het spenen op natte voeding gaat gepaard met grote veranderingen, die van de ene dag op de andere kunnen optreden.

De puppy's beginnen met elkaar om te gaan en samen te spelen, wat hun lichaamshouding en mobiliteit verbetert.