Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kooikerhondje

Kooikerhondje

Het kooikerhondje is een geweldige kleine/middelgrote hond, die zijn kop trots omhoog houdt en iets langer is dan hij hoog is. Een volwassen hond heeft een schofthoogte van 35-40 cm en weegt 9-11 kg. Hij heeft een steile of golvende middellange vacht die wit is met oranjerode vlekken. De zwarte punten met langer haar op zijn oren worden ook wel 'oorbellen' genoemd.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Kooikerhondje staat op een warme zomerdag in de tuin

Persoonlijkheid

Deze hond is vriendelijk, alert en opgewekt richting mensen, maar hij kan wel afstandelijk zijn naar mensen die hij niet kent. Hij is dol op zijn familie. Het kooikerhondje kan niet altijd goed overweg met andere honden, dus vroege, grondige socialisatie is belangrijk. De kooiker doet graag mee aan trainingen en nieuwe uitdagingen.

Kooikerhondje speelt in de tuin

Oorsprong

Het kooikerhondje (ook wel de kooiker of kooikertje genoemd) is sinds de 17e eeuw in Nederland een officieel ras. Waarschijnlijk stamt hij af van spaniëlachtige honden die in de 16e eeuw vanuit Spanje naar Nederland gingen. Hij werd oorspronkelijk gebruikt om eenden te lokken, sommige honden doen dat tegenwoordig nog steeds. De hond trok de aandacht van de eenden en lokte ze naar de kooiker (de jager) en diens kooien. Het ras is in de loop der tijd nauwelijks veranderd, zoals te zien is op de schilderijen van de Hollandse meesters.

Gezondheid

Rasspecifieke erfelijke aandoeningen (zoals epilepsie en losse knieschijven) komen dankzij zorgvuldig fokken nauwelijks nog voor.

Beweging

Het kooikerhondje heeft minimaal een uur beweging nodig per dag. Zoals je verwacht, is hij gek op water en zal hij in elk meertje of slootje springen dat hij ziet. Sommige kooikers worden nog steeds gebruikt om eenden te lokken. Soms voor de jacht, soms om de vogels van een pootring te voorzien.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Zijn waterbestendige vacht is ook bestand tegen modder: zodra de vacht droog is, kam je de modder er gemakkelijk uit. Twee keer per week borstelen is voldoende. Besteed hierbij extra aandacht aan de langere haren op de oren, staart en poten, om klitten te voorkomen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.