Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Basenji

Basenji

Deze hond is klein tot middelgroot en heeft een kenmerkende, sterk gekrulde staart en een gerimpeld voorhoofd. De zachte, korte, glanzende vacht van de basenji kan allerlei kleuren hebben: rood, wit, zwart, taankleurig en alle combinaties daarvan. Meer informatie vind je in de rasstandaard. De ideale schofthoogte is 43 cm voor reuen (vanaf het uiteinde van de voorpoot tot de bovenrand van de schouder) en 40 cm voor teven. Een volgroeide reu weegt idealiter 11 kg en een volgroeide teef 9,5 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Bruine basenji die zich op gras bevindt.

Persoonlijkheid

Dit is de enige hond die niet blaft, maar ze jodelen wel als ze enthousiast zijn! De basenji is alert, onafhankelijk, intelligent, houdt zichzelf schoon en heeft nagenoeg geen geur: het is net een kat, en hij kan zelfs in hekken en bomen klimmen! De basenji is liefdevol naar zijn familie en meestal afstandelijk richting onbekenden. Ze zoeken vaak ruzie met andere honden, dus vroege socialisatie is noodzakelijk.

Bruine basenji die zich op gras bevindt.

Oorsprong

Land van herkomst: Afrika

De basenji werd waarschijnlijk gefokt om de farao's gezelschap te houden. In de Egyptische piramides zijn namelijk afbeeldingen te zien van de basenji. In de loop der tijd verhuisde dit ras naar Centraal-Afrika, waar ze in de regio Congo werden gebruikt om rietratten met lange tanden te doden. Deze grote, gevaarlijke ratten vormden een serieuze bedreiging voor het vee van de lokale bewoners en een goede jachthond was daarom essentieel. Dit ras werd pas in de Victoriaanse tijd ontdekt door de westerse wereld, toen de eerste ontdekkingsreizigers in Afrika schreven over een 'hond die niet blaft'.

Gezondheid

De meest bekende erfelijke afwijking van de basenji is een soort nierziekte (fanconisyndroom) en een vorm van bloedarmoede. Er bestaan genetische testen voor beide. Net als bij andere rassen kunnen ze ook oogafwijkingen krijgen. Oogtesten en DNA-testen voor het fokken zijn daarom belangrijk.

Beweging

De basenji is gefokt om op ruig terrein te jagen. Hij heeft minimaal een uur per dag beweging nodig, maar houdt het langer vol als je hem de kans geeft. Hij is niet gemakkelijk te trainen, maar het loont de moeite om hem dagelijks een hondensport te laten doen, zodat zijn lichaam en geest gezond blijven. Hij is minder alert op verkeer dan andere rassen, dus het is belangrijk om daar extra aandacht aan te besteden.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De basenji houdt zichzelf schoon en verzorgd. Zijn vacht is kort, glad en fijn. Je kunt hem een keer per week borstelen met een handschoen om losse haren te verwijderen. Controleer zijn oren en nagels regelmatig. Verder hoef je weinig te doen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.