Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Beagle

Beagle

Deze potige en dappere kleine honden hebben een vriendelijke uitstraling en zijn compact en atletisch. Ze hebben een korte vacht die dicht en weerbestendig is en die allerlei kleuren en patronen heeft (meer informatie vind je in de rasstandaard). Ze zijn 33-40 cm hoog en wegen ongeveer 10-11 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
Vrouwen met Beagle bij de rivier

Persoonlijkheid

Beagles zijn opgewekt en kunnen goed overweg met de meeste andere honden, aangezien ze gefokt zijn als roedeldier. Ze vinden kinderen geweldig, maar moeten op jonge leeftijd al gewend raken aan katten als je wilt dat ze daar goed mee overweg kunnen. De beagle is een goede waakhond, die meteen blaft als er iets ongewoons aan de hand is. Maar als een inbreker eenmaal binnen is, wil de beagle het liefste met hem spelen!

Beagle in het bos

Oorsprong

Rond het midden van de 16e eeuw werden honden ingedeeld naar hun doel, bijvoorbeeld zichtjagers, speurhonden ... In deze tijd kregen kleine honden die gefokt waren om konijnen en hazen te doden de naam 'begles', een Franse term die 'gapende keel' betekend. Dit verwees naar de neiging van de dieren om hard te blaffen. De Engelse versie is uiteraard 'beagle'. Het ras is afkomstig van de foxhound, de harrier en een kleine bloedhond die bekend staat als de kerry beagle.

Gezondheid

De beagle is over het algemeen een robuust en gezond ras. Net als de meeste rassen kan ook deze hond last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt. Epilepsie en een specifiek soort hersenvliesontsteking (beagle pain syndrome) komen ook vaker voor bij dit ras.

Beweging

Een beagle heeft veel beweging nodig, ongeveer twee uur per dag of meer. Omdat hij een sterk jachtinstinct heeft, is het beter om hem niet los te laten lopen, tenzij hij zeer goed getraind is om terug te komen als hij wordt geroepen, of als je in een afgezet gebied bent. Een manier om hem voldoende beweging te bieden is om hem zijn natuurlijke reukinstinct te laten gebruiken.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

Dit ras is gemakkelijk te verzorgen. Een keer per week borstelen om dode en losse haren te verwijderen is genoeg. Een klein probleem is wel dat beagles heel graag in stinkende materialen rollen. Gelukkig kun je ze gemakkelijk wassen. Controleer de oren om te kijken of ze schoon en niet geïnfecteerd zijn.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.