Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hamiltonstövare

Hamiltonstövare

De hamiltonstövare is een knappe, sterke, middelgrote/grote hond die langer is dan hij hoog is. Hij heeft een korte, driekleurige vacht (zwart, taankleurig en wit) die dicht op de huid ligt. Een volwassen reu is 53-61 cm hoog en een volwassen teef 49-57 cm. Ze wegen 23-27 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Een echte gezinshond
De Hamiltonstovare-puppy staat recht in de tuin

Persoonlijkheid

De hamilton is een opgewekte hond en een aanhankelijk gezelschapsdier, als hij ook de kans krijgt om zijn jachtinstinct te volgen. Deze hond houdt van het platteland en volgt zijn neus kilometerslang, dus het is belangrijk dat hij naar je toekomt als je hem roept. Zorg er ook voor dat je tuin goed is afgezet met hekken. Hij is dol op mensen, maar kan wellicht te onstuimig zijn voor gezinnen met jonge kinderen.

Hamiltonstovare-puppy kijkt naar iemand

Oorsprong

De hamiltonstövare is een van de populairste honden in zijn thuisland Zweden. Hij werd eind 19e eeuw ontwikkeld door een van de oprichters van de Zweedse Kennel Club, Graaf Adolf Hamilton, naar wie hij vernoemd is. Dit ras bevat DNA van de foxhound, harrier en verschillende Duitse honden (waaronder de holsteiner, de langpotige curlandhond en de heidebracke). Hij werkt niet in een roedel, in tegenstelling tot andere honden, maar gaat alleen of samen met een andere hond op jacht, waarbij hij vossen en hazen uit hun holen drijft.

Gezondheid

De hamiltonstövare is een gezond, robuust ras en heeft geen rasspecifieke gezondheidsproblemen.

Beweging

Je zult deze hond meer moeten bieden dan twee keer per dag een blokje om. Het is een actief dier met veel energie, die minimaal twee uur beweging per dag nodig heeft, bij voorkeur los en in een veilige omgeving waar hij naar hartenlust kan rennen en snuffelen. Als hij zich verveelt of te weinig beweging krijgt, wordt hij destructief en gaat hij graven, kauwen en blaffen om zichzelf te vermaken.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

De hamiltonstövare heeft een dubbele vacht die bestaat uit een zachte ondervacht, die vooral in de winter erg dik is, en een weerbestendige bovenvacht. Een keer per week borstelen is voldoende om zijn vacht te verzorgen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.