Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Gladharige foxterriër

Gladharige foxterriër

Deze terriër heeft een korte rug, een lang gezicht en een korte, gladde vacht die meestal wit, wit met bruin, zwart, of zwart met bruin is. Hij heeft soepele, elegante lijnen en met zijn sterke, compacte bouw staat hij altijd klaar om in beweging te komen! Een volwassen gladharige foxterriër heeft een schofthoogte van maximaal 39 cm en weegt ongeveer 7,5-8 kg (reuen) of 7-7,5 kg (teven).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Glad gecoate Fox Terrier met blauwe kraag

Persoonlijkheid

De gladharige foxterriër is meestal een dappere, moedige hond die nergens bang voor is. Maar hij hoeft niet bang te zijn voor zichzelf, want hij is erg vriendelijk, zeker naar zijn baasjes. Zoals te verwachten is van een werkterriër, is deze hond gek op graven, dus zet je waardevolle planten buiten zijn bereik. Hij is erg blij met zijn eigen kuil, waar hij naar hartenlust speeltjes of botten kan opgraven.

Fox Terrier met gladde vacht staande in het bos

Oorsprong

De gladharige foxterriër werd in de 19e eeuw ontwikkeld uit verschillende rassen, waaronder de black-and-tan-terriër en de bulterriër. Hij werd gefokt om vossen te vinden en uit hun holen te drijven, zodat de jachthonden en jagers verder op ze konden jagen. Hij werd ook gebruikt om ongedierte te doden. Oorspronkelijk bestond het ras als foxterriër met twee varianten, de draadharige en de gladharige. Deze twee soorten werden in het begin gekruist, maar worden nu als apart ras gezien, met elk hun eigen rasstandaard.

Gezondheid

De gladharige foxterriër is over het algemeen een erg gezond ras. Hij kan, net als andere schoothondjes, last krijgen van losse knieschijven (luxating patellas) en van een aantal erfelijke oogaandoeningen. Het wordt aangeraden dat fokhonden worden getest op oogaandoeningen.

Beweging

Dit is een actief ras, en daarom heeft de gladharige foxterriër minimaal een uur beweging nodig per dag, hoewel hij graag nog meer beweegt. Hij vindt het fijn om bezig te zijn: bijvoorbeeld graven, de tuin beschermen tegen knaagdieren of hondensporten. Hij jaagt op eekhoorns, katten of andere kleine dieren, dus hou hem aan de lijn in gevaarlijke situaties. Hij doet ook graag terriërachtige sporten samen met zijn baasje.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De korte, zachte, steile vacht is dicht en beschermt hem tegen de omgeving als hij aan het werk is. Wekelijks verzorgen en jaarlijks trimmen zorgt ervoor dat hij er knap uit blijft zien. Dagelijks borstelen wordt aanbevolen als de hond veel verhaart.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.